Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Abdijsite Herkenrode - Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode

HASSELT (KURINGEN)
Je kan er niet naast kijken: de oude abdijsite van Herkenrode ademt opnieuw rust, verbondenheid met het verleden en gastvrijheid uit. De historische gebouwen zijn gerestaureerd, ondernemende partners maken er een plek voor iedereen van en in het omliggende natuurgebied speelt elk seizoen zijn charmes uit. Abdijsite Herkenrode laat je op je eigen ritme ongedwongen genieten. Hier kan veel en moet niets. Op maat van groot en klein.

Ooit was Herkenrode de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Vandaag zijn de historische gebouwen prachtig gerestaureerd. Het Belevingscentrum dompelt je helemaal onder in de historiek van deze unieke site. Maar Abdijsite Herkenrode is méér dan alleen maar geschiedenis.

Het is ook een 100ha grote oase van rust in een prachtig natuurdomein. Rond de abdijgebouwen voeren wandelpaden je naar De Wijers met zijn 1001 vijvers.
In de Kruiden- en Inspiratietuin word je één met de natuur.

Abdijsite Herkenrode is ook een plek van bezinning. Bezoek het kunstwerk 'The Quiet View/ Het Stille Uitzicht' van Hans Op de Beeck en laat je blik verdwalen in een eindeloos landschap.

Met de wagen
Op de E313 (Antwerpen-Luik) neem je de afrit 27 (Hasselt-West). Volg de N2 richting Herk-De-Stad. Net na Decathlon sla je rechtsaf. Vanaf daar volg je de signalisatie tot op de gratis parking van de abdijsite.

Met het openbaar vervoer
Neem de trein tot aan het station van Hasselt. Op het stationsplein neem je bus 51 Heusden tot aan de halte 'Herkenrode Brug'.
Bruegel. De grote ontsnapping - Bruegel. De grote ontsnapping

Bruegel. De grote ontsnapping

PEER
Tien wezens uit het werk van Pieter Bruegel verschansen zich in de Peerse Sint-Trudokerk. Ze maken deel uit van de tentoonstelling ‘Bruegel. De grote ontsnapping’.

Pieter Bruegel en Peer… Het is een mooi verhaal, ook al is het laatste punt nog niet gezet. De feiten: Bruegel overleed in 1569 in Brussel. Hoe oud hij toen precies was en vooral: waar hij geboren werd, blijven voorlopig nog onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën, onder meer de conclusies van verschillende historici die ervan overtuigd zijn dat de wereldberoemde schilder in Grote-Brogel (Peer) geboren is.

THUIS IN PEER
Wat er ook van is: Peer heeft zijn mogelijk beroemdste zoon al heel wat jaren in de armen en het hart gesloten. Zelfs meer dan 450 jaar na zijn dood is Bruegel in Peer nooit ver weg. Peer telt met het Bruegelmuseum, de Bruegelfietsroute en de wandelroute met Bruegelspelen al verschillende belevingsprojecten rond de schilder. Het project ‘Bruegel. De grote ontsnapping.’ is een nieuwe parel aan de Bruegelkroon. Deze belevingszoektocht werd in 2019 opgezet in de Kapellekerk in Brussel waar Bruegel begraven ligt. In 2021 komt de expositie thuis in Peer, in de Sint-Trudokerk. Bruegel was een van de eerste schilders waar het landschap een volwaardig onderdeel van het schilderij werd, maar meer nog staat hij bekend om zijn ironie, spotten met de mens en zijn zwakheden. Treffend gesymboliseerd door allerlei bizarre wezens en personages die zijn werken bevolken.

TIEN WEZENS IN DE KERK
In de tentoonstelling ontsnappen tien wezens uit de schilderijen van de Vlaamse Meester. Ze komen samen om de man die hen heeft geschilderd te eren en ze verstoppen zich achter hoek en kant in de Sint-Trudokerk. De bezoeker aan de tentoonstelling gaat met een brochure in de hand op pad voor een zoektocht naar de tien wezens in de kerk. De opdracht is eenvoudig: kijk aandachtig rond in de kerk, want net zoals in de schilderijen van Bruegel opent zich dan een compleet andere wereld.