Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode - Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

HASSELT (KURINGEN)
In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Verankerd in lokale Limburgse verhalen.
Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzer innen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economisch rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen.

Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

Via o.a. geluidsfragmenten komt het boeiende verleden helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in de tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij, … Het is een verhaal vol emoties, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij. Een bezoek aan het Belevingscentrum duurt ongeveer een uur.

TIP: Bezoek het Belevingscentrum met eigen smartphone
Alle geluidsfragmenten zijn te beluisteren via smartphone. Met je eigen oordopjes beleef je het bezoek extra comfortabel.
Vlaamse meesters op hun plek in Tongeren - Vlaamse Meesters - Heilige Agnes

Vlaamse meesters op hun plek in Tongeren

TONGEREN
Ontdek de Vlaamse meesters op hun plek in Tongeren

Gasthuiskapel
Heilige Agnes: een vrouwenfiguur in 3D dat geïnspireerd is op het werk van Jan van Eyck, is een ware zeldzaamheid.
Grafmonument: De Luikse kunstenaar Jean Delcour ontwierp het barokke grafmonument (1697) voor Maria de Berchem, gravin de Hinnisdael, en haar echtgenoot Frans van Hinnisdael, heer van Betho

Teseum
Ensemble van veertien reliekbeeldjes
Koorkapgesp
Processiekruis
Reliektriptiek met de sluier van Onze-Lieve-Vrouw
Hendrik van Tongeren (ca.1400) - Reliekbuste van de Heilige Pinosa
Reliekbuste van de Heilige Olivia
Begijnhofmuseum Beghina
Sint-Catharinaschrijn: aan het idyllische pleintje Onder de linde bevindt zich het Begijnhofmuseum Beghina. Haast je langzaam naar dit Unesco-werelderfgoed en ontdek er het eeuwenoude Sint-Catharinaschrijn.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
Onze-Lieve-Vrouwebeeld Oorzaak Onzer Blijdschap: het notelaren beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, Oorzaak onzer Blijdschap is van bijzondere betekenis voor het collectieve geheugen.

Sint-Stefanuskerk 's Herenelderen
Reliekschrijn: ooit werden er relieken bewaard in de reliekschrijn van de Sint-Stefanuskerk in 's Herenelderen. De kist kan je nog bezichtigen in het koor van de kerk. Misschien schuilt er nog een restje van die goddelijke kracht in.

Sint-Martinuskerk
De eerste kerk van Berg zou gebouwd zijn op de grondvesten van een heidense tempel en was toegewijd aan Sint-Martinus.
Heilige Martinus : In de zuidelijke zijbeuk bevindt zich een laat-gotisch beeld van Sint-Martinus, afkomstig uit de 17e eeuw. Martinus was de zoon van een Romeinse tribuun.
Apostelbalk: in de kerk is een 15de eeuwse “trabes” of “apostelbalk” aanwezig. De oorsprong ervan gaat terug op een zeer oud ritueel.
Abdijsite Herkenrode - Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode

HASSELT (KURINGEN)
Je kan er niet naast kijken: de oude abdijsite van Herkenrode ademt opnieuw rust, verbondenheid met het verleden en gastvrijheid uit. De historische gebouwen zijn gerestaureerd, ondernemende partners maken er een plek voor iedereen van en in het omliggende natuurgebied speelt elk seizoen zijn charmes uit. Abdijsite Herkenrode laat je op je eigen ritme ongedwongen genieten. Hier kan veel en moet niets. Op maat van groot en klein.

Ooit was Herkenrode de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Vandaag zijn de historische gebouwen prachtig gerestaureerd. Het Belevingscentrum dompelt je helemaal onder in de historiek van deze unieke site. Maar Abdijsite Herkenrode is méér dan alleen maar geschiedenis.

Het is ook een 100ha grote oase van rust in een prachtig natuurdomein. Rond de abdijgebouwen voeren wandelpaden je naar De Wijers met zijn 1001 vijvers.
In de Kruiden- en Inspiratietuin word je één met de natuur.

Abdijsite Herkenrode is ook een plek van bezinning. Bezoek het kunstwerk 'The Quiet View/ Het Stille Uitzicht' van Hans Op de Beeck en laat je blik verdwalen in een eindeloos landschap.

Met de wagen
Op de E313 (Antwerpen-Luik) neem je de afrit 27 (Hasselt-West). Volg de N2 richting Herk-De-Stad. Net na Decathlon sla je rechtsaf. Vanaf daar volg je de signalisatie tot op de gratis parking van de abdijsite.

Met het openbaar vervoer
Neem de trein tot aan het station van Hasselt. Op het stationsplein neem je bus 51 Heusden tot aan de halte 'Herkenrode Brug'.