Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Kasteel Vogelsanck - waterkasteel Vogelsanck van uit de lucht

Kasteel Vogelsanck

HEUSDEN-ZOLDER
Het waterslot Vogelsanck is één van de merkwaardigste kastelen van ons land. Het oudste gedeelte is de basis van de slottoren in ijzeroer en bruine ijzerzandsteen. Het zijn de resten van een donjon uit het jaar 1000. Het meest indrukwekkende gedeelte is in Maaslandse renaissancestijl en dateert van 1637, toen Ferdinand, graaf von Inhausen und Kniphausen, baron van Vogelsanck en heer van Zolder, het liet optrekken. Het is herkenbaar aan de natuurstenen vensteromlijstingen in kruisvorm. De gotische slotkapel van 1445 bevindt zich achter de slottoren en is in dit gedeelte opgenomen (niet zichtbaar vanaf de weg). Het gedeelte links is een verbouwing uit 1875 in Engelse neo-Tudorgotiek. Dit gedeelte werd gebouwd in opdracht van de echtgenote van de toenmalige baron de Villenfagne. Zij was van Ierse afkomst en noemde Lady Camille Preston of the Lords of Gormanstone. Door haar toedoen werd in ons land één van de zeldzame gebouwen in neo-Tudorstijl opgetrokken. Het kasteel is gebouwd rond een rechthoekig binnenhof (niet te bezoeken) waarvan de 4 muren verschillende bouwstijlen omvatten m.n.: Maaslandse Renaissance (1637), Lodewijk XV (1758), neo-Tudor (1875) en Maaslands classicisme (1895). Rond het kasteel strekt zich over 5 ha een Engels park uit. Hiervan is een deel als arboretum ingericht. Dit arboretum, dat destijds door baron Jean-Louis de Villenfagne (1752-1823) werd aangelegd, bezit indrukwekkende exemplaren van uitheemse bomen. Vanuit dit kasteel werd van 1187 tot 1795 de zelfstandige “Heerlijkheid Vogelsanck” bestuurd. Zij omvatte o.a. de dorpen Zolder, Zonhoven, Houthalen en delen van Hasselt, Heusden, Genk en Peer. Dit kasteel werd in zijn duizendjarige geschiedenis slechts éénmaal verkocht, nl. op 27 juni 1741, toen de Portugese graaf Jan-Willem de Souza-Pacheco het domein verkocht aan Gilles baron de Villenfagne. Het kasteel is nog steeds bewoond door de baron de Villenfagne de Vogelsanck.
Het kasteel is niet toegankelijk voor bezoekers.
Railway Brick Museum - Een van de vele opstellingen

Railway Brick Museum

MAASMECHELEN (LEUT)
Railway Brick Museum

Het eerste Museum met Lego® steentjes van België (en het 5e van Europa) is gelegen in de oude artisanale bakkerij van Leut. Het museum is gebaseerd op de geschiedenis van meer dan 50 jaar Lego®-treinen vandaar ook de naam: Railway Brick Museum. Maar dat wil niet zeggen dat je er alleen maar treinen zult zien. Het eerste gedeelte is opgebouwd uit alle generaties LEGO® treinen maar dan verwerk in mooie lay-outs met ook een stad eromheen uit hetzelfde tijdperk.
In het tweede gedeelte van het museum zijn de lay-outs gemaakt van LEGO® in vele uiteenlopende thema’s. Van Harry Potter tot een winterlandschap en van een pretpark tot een western layout enz.,met als rode draad treinen in thema op een werkende manier, die de bezoekers dan zelf kunnen aan zetten.
Het laatste en derde gedeelte van het museum zal steeds veranderen,
4 x per jaar, dus elk seizoen, zal hier een expositie zijn met uiteenlopende thema’s die worden geëxposeerd. Enerzijds door collecties van andere verzamelaars, of met speciaal voor deze expo gebouwde objecten door het bouwteam van het museum.
Ook zijn er in het museum diverse speelplekken voorzien.
Voor de kinderen is er een speurtocht door het museum voor een meerprijs van € 2,50. Na inleveren van het formulier krijg je een LEGO® polybag cadeau.
Verder is er een sfeervol ingericht barretje waar je een drankje en hapje naar keuze kan nuttigen en een museum shop met zowel nieuwe als tweedehands LEGO®.