Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Kasteel Terlaemen - Zicht vanop de Bolderberg op het adellijk landgoed Terlaemen

Kasteel Terlaemen

HEUSDEN-ZOLDER
Het landgoed Terlaemen wordt reeds vermeld in 1293 als eigendom van Clara van der Lamen, die na haar huwelijk met Herni Malapart de naam Malapart de Lame aanneemt. Sinds die tijd is het domein vrijwel ongewijzigd gebleven. Het kasteel krijgt zijn huidige vorm in 1750 toen het als jachtslot gebouwd werd door graaf Jean de Borchgraeve.

In 1811 verkocht Graaf Jean de Borchgraeve het kasteel aan Jonkheer Laurent Palmers. Zijn nakomelingen noemden zich vanaf 1811 Palmers de Terlamen. De twee zijvleugels werden in 1811 toegevoegd door de familie Palmers de Terlamen.

Het witgeverfde kasteel prijkt statisch tussen het prachtig groen en de natuur. Zowel vanop de gewestweg als vanop de Bolderberg is het een blikvanger met zijn symmetrische classicistische stijl, bekroond met een fronton uitgebouwd in het dak.
(niet toegankelijk voor publiek).

Het landgoed Terlaemen dankt zijn naam aan de ligging op de Laambeek die van west naar oost door het domein kronkelt en de vele vijvers bevoorraadt. Het domein is 142 ha groot.

50 ha zijn ingenomen door kweekvijvers voor vissen. Zoals elders in Midden-Limburg werden Kempense vennen uitgediept, oorspronkelijk om ijzeroer en ijzerzandsteen te delven. Later werden ze gebruikt om vis te kweken. De vijvers van het domein behoren tot het Vijvergebied Midden-Limburg.

In totaal zijn er 20 kweekvijvers waar negen verschillende soorten vissen worden gekweekt (o.a. 3 soorten karpers, lauw, brasem, voorn).

De overige 92 ha omvatten dennen- en loofbossen en prachtige stukken heide.

De kasteeltuin zelf beslaat 2,5 ha.
Abdijsite Herkenrode - Abdijsite Herkenrode

Abdijsite Herkenrode

HASSELT (KURINGEN)
Je kan er niet naast kijken: de oude abdijsite van Herkenrode ademt opnieuw rust, verbondenheid met het verleden en gastvrijheid uit. De historische gebouwen zijn gerestaureerd, ondernemende partners maken er een plek voor iedereen van en in het omliggende natuurgebied speelt elk seizoen zijn charmes uit. Abdijsite Herkenrode laat je op je eigen ritme ongedwongen genieten. Hier kan veel en moet niets. Op maat van groot en klein.

Ooit was Herkenrode de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden. Vandaag zijn de historische gebouwen prachtig gerestaureerd. Het Belevingscentrum dompelt je helemaal onder in de historiek van deze unieke site. Maar Abdijsite Herkenrode is méér dan alleen maar geschiedenis.

Het is ook een 100ha grote oase van rust in een prachtig natuurdomein. Rond de abdijgebouwen voeren wandelpaden je naar De Wijers met zijn 1001 vijvers.
In de Kruiden- en Inspiratietuin word je één met de natuur.

Abdijsite Herkenrode is ook een plek van bezinning. Bezoek het kunstwerk 'The Quiet View/ Het Stille Uitzicht' van Hans Op de Beeck en laat je blik verdwalen in een eindeloos landschap.

Met de wagen
Op de E313 (Antwerpen-Luik) neem je de afrit 27 (Hasselt-West). Volg de N2 richting Herk-De-Stad. Net na Decathlon sla je rechtsaf. Vanaf daar volg je de signalisatie tot op de gratis parking van de abdijsite.

Met het openbaar vervoer
Neem de trein tot aan het station van Hasselt. Op het stationsplein neem je bus 51 Heusden tot aan de halte 'Herkenrode Brug'.
Bruegelmuseum - Bruegelmuseum

Bruegelmuseum

PEER
Pieter Bruegel de Oude maakte in zijn leven meer dan 40 schilderijen die heel divers van onderwerp en opzet zijn: boerentaferelen en drukke pleinen, maar ook Bijbelvoorstellingen en beeltenissen van hel en oorlog. De originele schilderijen zijn over de hele wereld verspreid. Maar in het Peerse Bruegelhuis kan je zijn volledige oeuvre in één keer aanschouwen: een unicum!

Hoe? Met een verrassende kortfilm -met sprekers als fotograaf Michiel Hendrickx en kunstenaar Koen Vanmechelen- wordt onderzocht of de schilder werkelijk in Peer geboren is. De film gaat op een originele manier dieper in op zijn totale oeuvre en legt de link met het Peer van vandaag.

Individueel kan je deze tentoonstelling bezoeken met een audiogids die op een levendige en originele manier vertelt over de diverse werken. Voor een bezoek in gezinsverband, hebben we een zoektocht met leuke doe-activiteiten voor de kinderen. Kom je in groepsverband (enkel op aanvraag en maximum 20 personen per groep), dan regelen we een erkende gids die je meeneemt naar het tijdperk van Bruegel.

De film, de audiogidsen en de familiezoektocht zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Duur: +/- 1,30 u.

Adres Toerisme Peer:
Markt 3 bus 2 in 3990 Peer

Openingsuren:

Van 1 april tot 30 september:
elke werkdag van 9 - 12.30 u. & van 13.30 - 17 u.
elke zaterdag en zondag van 10 - 12.30 u. & van 13.00 - 17 u.

Van 1 oktober tot 31 maart:
elke werkdag van 9 - 12.30 u. & van 13.30 - 17 u.
elke zaterdag en zondag van 11 - 15 u.