Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Geleide bezoeken in Villa Verbeelding - De Sprookjeskamer
© Boumediene Belbachir

Geleide bezoeken in Villa Verbeelding

HASSELT
Villa Verbeelding is dé plek waar je moet zijn als je je leerlingen wil aansteken met de leesmicrobe! We vertrekken steeds vanuit het prachtige aanbod jeugdboeken om je klas op sleeptouw te nemen doorheen het hele museum.

Villa Verbeelding voorziet bij elke tentoonstelling een educatief programma met speurtochten, kijk- en doe-opdrachten (6-16 jaar) en geleide bezoeken (16+). Elke kamer van dit witte herenhuis verrast je met een andere kijk op boeken en illustraties.

Het aanbod is aangepast aan verschillende leeftijden, van kleuters tot leerkrachten in opleiding. Ook voor NT1-, NT2- en OKAN-groepen valt er heel wat te ontdekken.

Geldig voor groepen het hele jaar, open op afspraak. Duur: 1,5-2u.
Info: www.villaverbeelding.be/educatie2022_2023

Vaste tentoonstellingen

Hoe komt een illustratie tot stand? In de vaste expo De Illustratiekamer werp je een blik in het atelier van acht toptalenten van eigen bodem. Open de deuren van de 'illustratiekasten' en ontdek alles van de illustratoren uit De Illustratieroute.

In De ABC kamer ontdek je een uniek, geïllustreerd alfabet. 26 illustratoren uit binnen- én buitenland maakten speciaal voor Villa Verbeelding een letterillustratie. Vlij je neer in de gezellige huiskamer en kies een exemplaar uit de mooie collectie abc-boeken. Aan verschillende op maat gemaakte werkstations kan je zelf met letters experimenteren!

Tijdelijke tentoonstelling

Wolf! De wolf in illustratie
20 november 2022 t/m 4 juni 2023

Villa Verbeelding brengt in deze bijzondere expo beelden samen van gevierde illustratoren en aanstormend talent. Er zullen wolven zijn in alle soorten: vals of vriendelijk, moedig of doodsbang, speels of bloeddorstig, dom of gewoon levensecht.

In deze expo ontmoet de bezoeker de wolf in vele gedaantes: vriendelijk of wreed, als slachtoffer van de jager of zelf schietend op de jager. Wolfmensen, leeswolven, wolven op affiches of in sprookjesboeken, prentenboeken en graphic novels.
John Selbachmuseum mét poppenmuseum - Selbachmuseum

John Selbachmuseum mét poppenmuseum

MAASEIK
Ontdek de immense collectie van schilderijen van de John Selbach Stichting s.o.n. (stichting van openbaar nut), alsook poppen en speelgoed
in het unieke museum gevestigd in het voormalige Ursulinenklooster.

John Selbach (1921-2019) was zijn hele leven een gepassioneerd verzamelaar van kunst en antiek uit de zestiende tot de twintigste eeuw.
Honderden schilderijen, beeldhouwwerken, meubelen en sierobjecten kregen een plek in zijn museum. Zijn partner, Corinne, voegde daar een
collectie antieke poppen met accessoires en speelgoed aan toe op de bovenste verdieping, waar zich vroeger de chambretten van de internen bevonden. Speelpoppen uit de periode van ± 1750 tot 1950, gemaakt o.a. van hout, was, papier-maché, stof en biscuitporselein bevinden zich in diverse ingerichte stijlkamertjes. Naast de poppen is er ook een interessante collectie antieke meubeltjes, serviesjes, blikken speelgoed, stoommachines, automatica, teddyberen, treintjes, autootjes en andere tuttels en frutsels.
Tot 2004 werd dit tentoongesteld in Maastricht aan de Grote Gracht.

Doorheen de 4 verdiepingen van het museum maak je als het ware een culturele reis doorheen de tijd.

Dit museum herbergt een omvangrijke schilderijen-, beelden- en meubelcollectie die teruggaat tot de 16de eeuw en loopt tot het begin van de 20ste eeuw. De schilderijen tonen: interieurs, stadsgezichten, stillevens, landschappen, zeezichten, afbeeldingen van dieren en portretten van mensen.
Bruegel. De grote ontsnapping - Bruegel. De grote ontsnapping

Bruegel. De grote ontsnapping

PEER
Tien wezens uit het werk van Pieter Bruegel verschansen zich in de Peerse Sint-Trudokerk. Ze maken deel uit van de tentoonstelling ‘Bruegel. De grote ontsnapping’.

Pieter Bruegel en Peer… Het is een mooi verhaal, ook al is het laatste punt nog niet gezet. De feiten: Bruegel overleed in 1569 in Brussel. Hoe oud hij toen precies was en vooral: waar hij geboren werd, blijven voorlopig nog onduidelijk. Er zijn verschillende theorieën, onder meer de conclusies van verschillende historici die ervan overtuigd zijn dat de wereldberoemde schilder in Grote-Brogel (Peer) geboren is.

THUIS IN PEER
Wat er ook van is: Peer heeft zijn mogelijk beroemdste zoon al heel wat jaren in de armen en het hart gesloten. Zelfs meer dan 450 jaar na zijn dood is Bruegel in Peer nooit ver weg. Peer telt met het Bruegelmuseum, de Bruegelfietsroute en de wandelroute met Bruegelspelen al verschillende belevingsprojecten rond de schilder. Het project ‘Bruegel. De grote ontsnapping.’ is een nieuwe parel aan de Bruegelkroon. Deze belevingszoektocht werd in 2019 opgezet in de Kapellekerk in Brussel waar Bruegel begraven ligt. In 2021 komt de expositie thuis in Peer, in de Sint-Trudokerk. Bruegel was een van de eerste schilders waar het landschap een volwaardig onderdeel van het schilderij werd, maar meer nog staat hij bekend om zijn ironie, spotten met de mens en zijn zwakheden. Treffend gesymboliseerd door allerlei bizarre wezens en personages die zijn werken bevolken.

TIEN WEZENS IN DE KERK
In de tentoonstelling ontsnappen tien wezens uit de schilderijen van de Vlaamse Meester. Ze komen samen om de man die hen heeft geschilderd te eren en ze verstoppen zich achter hoek en kant in de Sint-Trudokerk. De bezoeker aan de tentoonstelling gaat met een brochure in de hand op pad voor een zoektocht naar de tien wezens in de kerk. De opdracht is eenvoudig: kijk aandachtig rond in de kerk, want net zoals in de schilderijen van Bruegel opent zich dan een compleet andere wereld.