Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

John Selbachmuseum mét poppenmuseum - Selbachmuseum

John Selbachmuseum mét poppenmuseum

MAASEIK
Ontdek de immense collectie van schilderijen van de John Selbach Stichting s.o.n. (stichting van openbaar nut), alsook poppen en speelgoed
in het unieke museum gevestigd in het voormalige Ursulinenklooster.

John Selbach (1921-2019) was zijn hele leven een gepassioneerd verzamelaar van kunst en antiek uit de zestiende tot de twintigste eeuw.
Honderden schilderijen, beeldhouwwerken, meubelen en sierobjecten kregen een plek in zijn museum. Zijn partner, Corinne, voegde daar een
collectie antieke poppen met accessoires en speelgoed aan toe op de bovenste verdieping, waar zich vroeger de chambretten van de internen bevonden. Speelpoppen uit de periode van ± 1750 tot 1950, gemaakt o.a. van hout, was, papier-maché, stof en biscuitporselein bevinden zich in diverse ingerichte stijlkamertjes. Naast de poppen is er ook een interessante collectie antieke meubeltjes, serviesjes, blikken speelgoed, stoommachines, automatica, teddyberen, treintjes, autootjes en andere tuttels en frutsels.
Tot 2004 werd dit tentoongesteld in Maastricht aan de Grote Gracht.

Doorheen de 4 verdiepingen van het museum maak je als het ware een culturele reis doorheen de tijd.

Dit museum herbergt een omvangrijke schilderijen-, beelden- en meubelcollectie die teruggaat tot de 16de eeuw en loopt tot het begin van de 20ste eeuw. De schilderijen tonen: interieurs, stadsgezichten, stillevens, landschappen, zeezichten, afbeeldingen van dieren en portretten van mensen.