Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode - Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

HASSELT (KURINGEN)
In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Verankerd in lokale Limburgse verhalen.
Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzer innen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economisch rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen.

Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

Via o.a. geluidsfragmenten komt het boeiende verleden helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in de tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij, … Het is een verhaal vol emoties, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij. Een bezoek aan het Belevingscentrum duurt ongeveer een uur.

TIP: Bezoek het Belevingscentrum met eigen smartphone
Alle geluidsfragmenten zijn te beluisteren via smartphone. Met je eigen oordopjes beleef je het bezoek extra comfortabel.
Sint-Vincentiuskerk - Sint Vincentiuskerk te Zolder-Centrum

Sint-Vincentiuskerk

HEUSDEN-ZOLDER
De Sint-Vincentiuskerk van de Sint-Vincentius en Sint-Hubertusparochie in het hartje van Heusden-Zolder is in vele opzichten bijzonder. Deze kerk is in Limburg een uniek voorbeeld van de hallenkerk. Ze is opgetrokken in Maaslandse gotiek en bezit een rijk kunsthistorisch patrimonium waaronder een sedes sapientiae uit ca 1225. Als gevolg van de mijnverzakkingen was het gebouw meer dan twintig jaar gesloten.
Van 2000 tot 2004 werd de kerk op bijzondere wijze gerestaureerd. Een bezoek is zowel historisch, kunsthistorisch als bouwtechnisch interessant. Andere blikvangers binnen zijn de kapittelloze zuilen, typisch voor de Demergotiek, de barokke kansel (1691), de laatgotische doopvont (ca. 1550), de rocococommuniebank (1750-1775) en de kerkmeestersbank (1750-1800). Voorts zijn er nog vele andere bezienswaardige beelden en schilderijen.
In 2010 werd een prachtig nieuw brandglasraam ‘Symbiose’ boven de toegangspoort geplaatst. Deze creatie van glazenier Leen Kooreman brengt samen met de gerestaureerde oude ramen een uniek kleurenspel in dit prachtig monument.
Voortaan zal onze parochiekerk, de Sint Vincentiuskerk gelegen Dorpsstraat nr. 44 te 3550 Zolder, dagelijks doorlopend geopend zijn van 9 tot 17 u.
Dit geeft aan iedereen de mogelijkheid om even rustig onze kerk te bezoeken voor een stil moment, het branden van een kaarsje of een vroom gebed.
Uiteraard is er een beveiliging met bewakingcamera's geplaatst.
Buiten de mis- en gebedsvieringen zal het voorste gedeelte van de kerk afgesloten zijn als extra beveiligde zone en niet toegankelijk zijn.