Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode - Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

Belevingscentrum Abdijsite Herkenrode

HASSELT (KURINGEN)
In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis krijg je in een authentiek historisch kader het verhaal van een van de eerste en vooral ook rijkste vrouwenabdijen in de Nederlanden. Het verhaal volgt een chronologisch parcours door de boeiende geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed.

Verankerd in lokale Limburgse verhalen.
Gedurende 600 jaar kenden de cisterciënzer innen van Herkenrode afwisselend bloeiperiodes met economisch rijkdom en een cultureel hoogstaand leven en moeilijke periodes, met oorlog, ziekte en geweld. De tijdlijn verbindt het verhaal van de abdij met de grote maatschappelijke gebeurtenissen en de lokale Limburgse verhalen.

Het verhaal van de abdij stopt niet na deze 600 jaar, bij het gedwongen wegtrekken van de zusters. Ook de periode erna, waarbij industrie en landbouw de site verwonden, en de nieuwe start voor de abdijsite, krijgt een plaats in het parcours.

Via o.a. geluidsfragmenten komt het boeiende verleden helemaal tot leven. De abdis neemt je mee in de tijd en vertelt over de moeilijke beslissingen die ze moet nemen, over het belang van Herkenrode als pelgrimsoord, over de aanwezigheid van een invloedrijke mecenas die veel mogelijk maakte voor de abdij, … Het is een verhaal vol emoties, dat je niet loslaat en je meesleept in de fascinerende leefwereld van een vrouwenabdij. Een bezoek aan het Belevingscentrum duurt ongeveer een uur.

TIP: Bezoek het Belevingscentrum met eigen smartphone
Alle geluidsfragmenten zijn te beluisteren via smartphone. Met je eigen oordopjes beleef je het bezoek extra comfortabel.
Bruegelmuseum - Bruegelmuseum

Bruegelmuseum

PEER
Pieter Bruegel de Oude maakte in zijn leven meer dan 40 schilderijen die heel divers van onderwerp en opzet zijn: boerentaferelen en drukke pleinen, maar ook Bijbelvoorstellingen en beeltenissen van hel en oorlog. De originele schilderijen zijn over de hele wereld verspreid. Maar in het Peerse Bruegelhuis kan je zijn volledige oeuvre in één keer aanschouwen: een unicum!

Hoe? Met een verrassende kortfilm -met sprekers als fotograaf Michiel Hendrickx en kunstenaar Koen Vanmechelen- wordt onderzocht of de schilder werkelijk in Peer geboren is. De film gaat op een originele manier dieper in op zijn totale oeuvre en legt de link met het Peer van vandaag.

Individueel kan je deze tentoonstelling bezoeken met een audiogids die op een levendige en originele manier vertelt over de diverse werken. Voor een bezoek in gezinsverband, hebben we een zoektocht met leuke doe-activiteiten voor de kinderen. Kom je in groepsverband (enkel op aanvraag en maximum 20 personen per groep), dan regelen we een erkende gids die je meeneemt naar het tijdperk van Bruegel.

De film, de audiogidsen en de familiezoektocht zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. Duur: +/- 1,30 u.

Adres Toerisme Peer:
Markt 3 bus 2 in 3990 Peer

Openingsuren:

Van 1 april tot 30 september:
elke werkdag van 9 - 12.30 u. & van 13.30 - 17 u.
elke zaterdag en zondag van 10 - 12.30 u. & van 13.00 - 17 u.

Van 1 oktober tot 31 maart:
elke werkdag van 9 - 12.30 u. & van 13.30 - 17 u.
elke zaterdag en zondag van 11 - 15 u.
Nieuw Administratief Centrum (NAC) - NAC

Nieuw Administratief Centrum (NAC)

HOUTHALEN-HELCHTEREN
Het opvallende dienstencentrum NAC dat in 2012 in gebruik genomen werd, is niet zomaar een gemeentehuis. De organisatie en technologische infrastructuur werden volledig naar Clean Tech-normen hervormd, zodat een futuristisch en tegelijk sober, ecologisch en uiterst functioneel concept bekomen werd, waar het aangenaam werken is.
Het Nieuw Administratief Centrum van Houthalen-Helchteren herbergt niet alleen alle gemeentediensten. Ook enkele externe bedrijven en een horecapunt zijn in dit gebouw ondergebracht;

Het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het gebouw, een kunstzinnige plek met een weids zicht over onze gemeente en de regio, wordt ‘het Oog van Daubechies’(*) genoemd.

(*): De naam Ingrid Daubechies zegt je misschien niet veel. Deze wiskundige (°1954), afkomstig uit Houthalen-Helchteren, is algemeen erkend als een van de grootste wiskundigen van onze tijd. Ze werd echter befaamd door de naar haar genoemde wavelets. Andere wavelets door haar uitgevonden vinden hun toepassing in het JPEG-2000-formaat, dat de standaard is voor de digitale film in Europa en de VS.

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren wil deze opmerkelijke vrouw en haar werk eren. Daarom heet het uitkijkpunt op het dak van de blauwe toren van het NAC 'Het Oog van Daubechies'. Op het dak krijgt zij als een soort eerbetoon een kunstzinnige plek met een weids zicht over onze gemeente, de regio en Limburg. Ontwerpster Linde Hermans heeft in de toren op een speelse wijze de link met Ingrid Daubechies gevisualiseerd.

Daubechies werkt momenteel aan de Duke University in Durham, North Carolina in de VS. Op 17 juli 2012 ontving ze op één dag twee onderscheidingen: in ons land kreeg ze de titel van barones toegekend en in de VS ontving ze de Nemmersprijs 2012.

In 2014 is de jpeg genomineerd als Beste Belgische Uitvinding door het Radio 1-programma De Bende van Einstein.

In 2018 kreeg ze een eredoctoraat aan de Ecole Normale Supérieure de Lyon.