Aan cultuur en erfgoed geen gebrek in Limburg. Niet alleen is de invloed van het mijnverleden nog steeds erg voelbaar in verschillende regio's, in Limburg ligt ook de eerste stad van België. Bovendien is onze kunst in open ruimte, zoals het doorkijkkerkje, zelfs tot buiten onze landsgrenzen bekend. Klaar voor een flinke portie cultuur?

Verlichte schachtbokken in C-mine Genk

Limburgs mijnerfgoed

Geen enkele periode heeft Limburg zo beïnvloed als de tijd van de mijnbouw. Nergens in Vlaanderen vind je nog zoveel mijnerfgoed als hier. Vandaag zijn de verschillende mijnsites creatieve bodems met een cultureel vormende functie en al het nodige respect voor het verleden.

Bekijk de mijnsites

Kloostertuin aan het Teseum in Tongeren

De oudste stad van België

Tongeren bestond al in de tijd van de Romeinen. Zelfs vandaag zie je nog veel overblijfselen van die rijke geschiedenis in het straatbeeld. Maak je op voor een dagje terug in de tijd.

Bezoek Tongeren

Kunstwerk in open ruimte "Twijfelgrens" in Borgloon

Kunst in open ruimte

Kunst hoort alleen in een museum? Niet in Limburg! Kunst kan je overal tegenkomen, ook buiten, in de natuur. De kunstwerken in open ruimte geven een extra dimensie aan het landschap waarin ze staan.

Waar vind je kunst in open ruimte?

Alle culturele activiteiten in Limburg

Sint-Vincentiuskerk - Sint Vincentiuskerk te Zolder-Centrum

Sint-Vincentiuskerk

HEUSDEN-ZOLDER
De Sint-Vincentiuskerk van de Sint-Vincentius en Sint-Hubertusparochie in het hartje van Heusden-Zolder is in vele opzichten bijzonder. Deze kerk is in Limburg een uniek voorbeeld van de hallenkerk. Ze is opgetrokken in Maaslandse gotiek en bezit een rijk kunsthistorisch patrimonium waaronder een sedes sapientiae uit ca 1225. Als gevolg van de mijnverzakkingen was het gebouw meer dan twintig jaar gesloten.
Van 2000 tot 2004 werd de kerk op bijzondere wijze gerestaureerd. Een bezoek is zowel historisch, kunsthistorisch als bouwtechnisch interessant. Andere blikvangers binnen zijn de kapittelloze zuilen, typisch voor de Demergotiek, de barokke kansel (1691), de laatgotische doopvont (ca. 1550), de rocococommuniebank (1750-1775) en de kerkmeestersbank (1750-1800). Voorts zijn er nog vele andere bezienswaardige beelden en schilderijen.
In 2010 werd een prachtig nieuw brandglasraam ‘Symbiose’ boven de toegangspoort geplaatst. Deze creatie van glazenier Leen Kooreman brengt samen met de gerestaureerde oude ramen een uniek kleurenspel in dit prachtig monument.
Voortaan zal onze parochiekerk, de Sint Vincentiuskerk gelegen Dorpsstraat nr. 44 te 3550 Zolder, dagelijks doorlopend geopend zijn van 9 tot 17 u.
Dit geeft aan iedereen de mogelijkheid om even rustig onze kerk te bezoeken voor een stil moment, het branden van een kaarsje of een vroom gebed.
Uiteraard is er een beveiliging met bewakingcamera's geplaatst.
Buiten de mis- en gebedsvieringen zal het voorste gedeelte van de kerk afgesloten zijn als extra beveiligde zone en niet toegankelijk zijn.
Thor Park Waterschei - thor 1

Thor Park Waterschei

GENK
Energie, innovatie en beleving. Zijn die woorden op jouw lijf geschreven? Dan is een bezoek aan Thor Park iets voor jou. Begin je bezoek bij het hoofdgebouw Thor Central van het voormalige mijnterrein van Waterschei. Verken daarna de prachtige omgeving met een weidse terril, wandelpaden met steenmannetjes en mooie picknickplekken.

Thor Park biedt naast haar erfgoed dus ook een unieke park- en natuuromgeving van 30 hectare. Het vormt een prachtig decor voor allerlei vormen van ontspanning. Bovendien kan je vanuit Thor Park het landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen verkennen, te voet of via het Limburgs fietsroutenetwerk. Vlakbij liggen de Schansbroek, de Klaverberg en het Kolenspoor. Het landschap combineert unieke natuurelementen met de prachtige industriële mijngebouwen en de tuinwijken, die opgenomen zijn in de aanvraag voor classificatie als UNESCO-werelderfgoed.

Een uniek bezoekje aan het mijngebouw van Waterschei?
Ga in de lente en in de zomer mee op pad met een ex-mijnwerker. Hij kruidt de rondleiding met zijn persoonlijke verhalen. Je komt echt alles te weten over het rijke verleden van Genk en haar mijnterrein met film- en beeldmateriaal en objecten uit de mijn.

Weidse terril
De terril van Waterschei, in het wandelgebied Thor Park, is een oude steenberg die getuigt van het rijke mijnverleden van Genk. De stenen komen uit de omliggende lagen van de steenkooladers. Sinds 1999 is de terril beschermd, maar je mag hem beslist beklimmen. De Steenmannetjes leiden je naar de top. Draag ook jouw steentje bij en maak zelf een Steenmannetje! Eenmaal boven word je getrakteerd op een adembenemend zicht op het indrukwekkende mijnterrein en het voetbalstadion van KRC Genk.

11 wandelroutes op wandelkaart
Om het unieke gebied Thor Park toegankelijk te maken voor publiek werden 11 nieuwe routes, variërend van 2 tot 16 km, uitgestippeld. De handige wandelkaart THOR PARK, met meer dan 40 km bewegwijzerde wandelpaden, helpt je op weg en geeft meer info over het gebied
Railway Brick Museum - Een van de vele opstellingen

Railway Brick Museum

MAASMECHELEN (LEUT)
Railway Brick Museum

Het eerste Museum met Lego® steentjes van België (en het 5e van Europa) is gelegen in de oude artisanale bakkerij van Leut. Het museum is gebaseerd op de geschiedenis van meer dan 50 jaar Lego®-treinen vandaar ook de naam: Railway Brick Museum. Maar dat wil niet zeggen dat je er alleen maar treinen zult zien. Het eerste gedeelte is opgebouwd uit alle generaties LEGO® treinen maar dan verwerk in mooie lay-outs met ook een stad eromheen uit hetzelfde tijdperk.
In het tweede gedeelte van het museum zijn de lay-outs gemaakt van LEGO® in vele uiteenlopende thema’s. Van Harry Potter tot een winterlandschap en van een pretpark tot een western layout enz.,met als rode draad treinen in thema op een werkende manier, die de bezoekers dan zelf kunnen aan zetten.
Het laatste en derde gedeelte van het museum zal steeds veranderen,
4 x per jaar, dus elk seizoen, zal hier een expositie zijn met uiteenlopende thema’s die worden geëxposeerd. Enerzijds door collecties van andere verzamelaars, of met speciaal voor deze expo gebouwde objecten door het bouwteam van het museum.
Ook zijn er in het museum diverse speelplekken voorzien.
Voor de kinderen is er een speurtocht door het museum voor een meerprijs van € 2,50. Na inleveren van het formulier krijg je een LEGO® polybag cadeau.
Verder is er een sfeervol ingericht barretje waar je een drankje en hapje naar keuze kan nuttigen en een museum shop met zowel nieuwe als tweedehands LEGO®.