Het Coronavirus: kan ik nog naar Limburg reizen?

Omtrent het Coronavirus volgt Visit Limburg de maatregelen die landelijk werden vastgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Onderstaande maatregelen gelden zeker tot en met 5 april 2020.

Laatste update: donderdag 26 maart 2020 - 15u

Ik wil gaan wandelen in een natuurgebied, mag dat?

Parken, bossen en natuurgebieden blijven open. Je kan dus nog steeds genieten van de Limburgse landschappen tijdens een wandeling. Houd daarbij wel volgende richtlijnen aan:

 • Wandel alleen, in gezinsverband of met 1 vriend(in), maar niet in groepen. Wandel zeker niet samen met personen die tot een risicogroep behoren (ouderen, personen met een verminderde weerstand, etc.).
 • Houd minimaal 2 meter afstand van andere wandelaars. Is dit niet mogelijk door de drukte in het bos of natuurgebied, dan is het verstandig een andere plek op te zoeken of op een rustiger moment terug te komen.
 • Blijf op de paden en trek zeker niet naar gebieden die niet publiek toegankelijk zijn.
 • Enkel wandelingen in natuurgebieden dichtbij jouw locatie zijn nog toegestaan om onnodige verplaatsingen te vermijden.
 • Vertrek vanuit je huidige locatie en vermijd drukte in de natuurgebieden.

Kan ik nog fietsen in Limburg?

Het is erg belangrijk dat we met zijn allen blijven bewegen! Enkel noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Kom je dus van buiten onze provincie, dan mag je niet langer naar Limburg komen om te fietsen. Voor Limburgers is het uiteraard wel mogelijk om te genieten van ons fietsroutenetwerk. Gebruik echter enkel je eigen fiets en vertrek vanuit je eigen woning. Het is toegestaan om te fietsen met je gezin en/of 1 vriend(in). De fietsverhuurpunten zijn gesloten tot minstens 5 april.

Mag ik blijven logeren?

Enkel voor essentiële reizen kan je nog verblijven in een hotel. Andere recreatieve en toeristische logies (vakantiewoningen, vakantiehuisjes, campings, B&B’s, vakantieparken, AirBnB's, ...) zijn gesloten. 

Kan ik de bloesems komen bewonderen?

Alle vormen van bloesemtoerisme zijn momenteel niet toegestaan. De geplande activiteiten zijn op dit moment jammer genoeg afgelast of uitgesteld. Door de nationale maatregelen is het ook voor Limburgers op dit moment niet mogelijk om met de fiets of auto naar de bloesems te komen om er bijvoorbeeld te wandelen. Woon je in de bloesemstreek, dan kan je uiteraard wel nog genieten van de bloesems, maar enkel in de directe omgeving van je woning.

We werken aan een concept om jullie binnenkort virtueel te laten genieten van dit prachtige natuurfenomeen. Binnenkort meer! Kan je niet wachten? Neem dan zeker een kijkje op de digitale bloesemmeter van Sint-Truiden.

Mag ik naar mijn buitenverblijf in Limburg?

Neen, dit is niet toegestaan. Enerzijds omwille van de 'social distancing' en anderzijds om te voorkomen dat de gezondheidsvoorzieningen overbelast worden met een instroom van mensen van buiten de regio.

Kan ik nog musea, bezienswaardigheden of andere toeristische adresjes bezoeken?

Alle verplaatsingen die niet noodzakelijk zijn, zijn momenteel verboden. Alle toeristische bezoeken zijn dan ook tot nader orde opgeschort. Restaurants, cafés, musea, cultuurcentra, binnen- en buitenspeeltuinen, discotheken, toeristische infokantoren, openbare gebouwen e.a. zijn gesloten. Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten en evenementen werden geannuleerd of uitgesteld, ongeacht hun omvang.

Mijn Altijd Limburgcheque vervalt, wordt deze verlengd? 

Alle Altijd Limburgcheques met een vervaldatum tussen 16 maart 2020 en 31 december 2020 zullen automatisch verlengd worden tot 31 december 2021. Zo kan je nadat de huidige maatregelen zijn opgeheven alsnog jouw vakantie boeken met je Altijd Limburgcheque. 

Indien je op dit moment niet in Limburg bent:

Alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Als je dus niet in Limburg of de naburige gemeentes woont, mag je niet naar Limburg komen voor niet-essentiële verplaatsingen.

Waar moet ik ten alle tijden op letten?

Volg altijd en overal de hygiënemaatregelen op basis van de geformuleerde adviezen.

 • Was je handen regelmatig met water en vloeibare zeep.
 • Vermijd handen geven.
 • Hoest of nies in een papieren zakdoekje en gooi dit onmiddellijk in een gesloten vuilnisbak. Heb je geen zakdoek, hoest of nies dan in de binnenkant van je elleboog.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Vermijd nauw contact met personen die ziek zijn.
 • Raak je gezicht niet aan met je handen.

Voor meer informatie over het virus en de maatregelen die de overheid genomen heeft, surf naar www.info-coronavirus.be

Laten we met zijn allen verstandig en verantwoordelijk zijn zodat we dit virus het hoofd kunnen bieden en dan zien we je hopelijk snel weer in Limburg!