Welkom in Borgloon! Waar de kunst pittig is, de stroop smeuïg en het landschap glooiend. Waar heden en verleden elkaar kruisen en de mensen je warm ontvangen. Met deze 5 tips haal je alles uit je bezoek aan dit gezellige stadje.

Kunst in het glooiend landschap

Zonsondergang aan het kunstwerk in open ruimte Memento in Borgloon, onderdeel van het pit-project

Kunst, erfgoed en landschap komen samen in het project PIT - Kunst in de open ruimte van Borgloon en zijn dé drie basisingrediënten voor een verrassend cultuurbezoek. Dit artistiek project van de Provincie Limburg is uniek in Vlaanderen en ver daarbuiten. De kunstwerken laten de voorbijgangers en bezoekers anders naar de omgeving kijken. Zowel gevestigde namen als jong talent gingen in Haspengouw aan de slag. Naast het wereldberoemde doorkijkkerkje 'Reading Between the Lines' van Gijs Van Vaerenbergh, zijn er nog zés andere spraakmakende kunstwerken te bewonderen.

Borgloon, bakermat van stroop

Het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon in de avond

De Stroopfabriek is dé plek om de Haspengouwse fruitgeschiedenis te ontdekken. Ga op pad in het fruitbelevingscentrum en maak kennis met het vruchtbare verleden en de fruitige toekomst van deze historische site en de fruitstreek. Via leuke belevingsmodules volg je op eigen tempo de weg die een lekker stuk fruit aflegt: van ontluikend vruchtje, tot de verwerking in heerlijke streekproducten zoals de Loonse stroop. Op bezoek met kinderen? Geen probleem! Pik bij aankomst een brochure op en Cornelis en Mia nemen de kinderen spelenderwijs mee op ontdekking doorheen de Stroopfabriek. Zin in iets lekkers na je bezoek? Verwen je smaakpapillen met een bezoekje aan de streekproductenshop in het toeristisch onthaal. Inspiratie in overvloed om zelf in je eigen keuken aan de slag te gaan.

Genieten van de Natuur

Fietsers op het fietsroutenetwerk tussen de bloesems van Borgloon

Geniet van het fruitigste landschap van Vlaanderen. Bloeiende boomgaarden, statige kastelen, wijngaarden en kunst in de natuur zijn dé troeven van Borgloon. Ontdek ze al fietsend of kom helemaal tot rust tijdens een wandeling doorheen het glooiende landschap.

Kinderen boven!

Meisje speelt in de Belevingsboomgaard van Borgloon terwijl de ouders picknicken

Hoera! De zomervakantie staat voor deur. Het ideale moment om de nodige quality-time met de kroost door te brengen. Nog geen inspiratie? Wij geven je alvast enkele tips voor een leuk dagje uit.

Origineel overnachten

Gezin in een boomtent van de Tranendreef in Borgloon

Hier word je warm ontvangen en er valt ook nog eens heel wat te beleven. Heb je aan één dag niet genoeg om Borgloon te verkennen? Dat snappen we! Gelukkig zijn er leuke logeerplekken in overvloed. Slaap in een wijnvat, een kasteelhoeve of een charmehotel. Opzoek naar iets meer avontuur? Boek dan een overnachting in één van de vier boomtenten in de Tranendreef van kunstenaar Dré Wapenaar!