14-02-2023

Wat doen in de krokusvakantie?

En zo snel zitten we alweer aan de eerste schoolvakantie van dit jaar. De tijd vliegt. Ben je er nog niet helemaal uit wat je gaat doen tijdens de krokusvakantie? Dit zijn onze tips voor een leuke dag in Limburg, zowel bij goed als slecht weer.

Zoektochten in openlucht…

Op het domein van Abdijsite Herkenrode voelen behoorlijk wat vogels zich thuis. Je komt ze tegen in het vernieuwde Engelse park. Trek je laarzen aan, pak je verrekijker meer, haal de zoekkaart en het verkennerspakket af aan het bezoekersonthaal en ga als een ware vogelspotter op pad.

Breng je de Grote Vogelzoektocht tot een goede einde? Dan wacht een verrassing!

In Bosland hebben Kapitein Korrel, Wenke Wortel, Tommy Twijgman en Bostrol Bobl een missie voor je. Vier schatzoektochten boordevol avontuur in de Lommelse Sahara, In den Brand, Overpelt en Resterheide. En op het einde wacht de beloning!

Er is een misdrijf gepleegd op Landcommanderij Alden Biesen. Op de interactieve speurtocht Het Complot verken je het hele domein met een tablet in de hand en ontrafel je stukje bij beetje het mysterie.

Er zijn twee versies beschikbaar: eentje voor kinderen vanaf 8 jaar en eentje voor tieners vanaf 12 jaar.

Bilzen Mysteries Het Complot

… of liever binnen op speurtocht

Avonturiers van 3 tot en met 6 jaar gaan mee op tocht met Hoorntje de eenhoorn door de gebouwen van de abdijsite van Herkenrode.

Onderweg kom je al zijn vrienden tegen: ridder, kokkin, glasmaker, … Ze vertellen verhalen over hun dagelijkse leven in de abdij en geven opdrachten aan de kinderen.

Kinderen van 7 tot en met 10 jaar gaan aan de slag met puzzels, gedichten en rebussen om de speurtocht Hendriks Geheimen tot een goed einde te brengen.

Hendrik van Veldeke kent de geheimen van de abdij zeer goed. Het is alleen jammer dat hij zo enorm vergeetachtig is. Met jouw hulp herinnert hij zich weer alles.

Voor de nog wat grotere avonturiers van 10 tot en met 14 jaar wordt de spanning verder opgedreven in het Moordspel: Misdaad in de Abdij. Iedereen, ook de ouders, moet helpen om de dader te vinden.

Ook in Het Stadsmus in Hasselt is een misdaad gepleegd. Het museum kreeg ongewenst bezoek van een inbreker. Ga op zoek naar sporen, los raadsels op en kom zo te weten wie de dader is.

Op alternatieve wintersportvakantie

Ook in Limburg kan je op een soort van wintersportvakantie. Glijd van de grootste indoorskipiste van Europa in Snow Valley in Peer. Op de kinderpiste proeven kinderen vanaf 4 jaar van het skiën of snowboarden. De après-ski spenderen ze in het indoor speelparadijs.

Duik een museum in

Op een regenachtige dag zijn musea de redders in nood. In de krokusvakantie bezoek je de permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren met een Supergids.

Je ontdekt het verhaal van de mens vanaf de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd aan de hand van authentieke objecten, educatieve filmpjes, maquettes en figuren.

Kinderen luisteren naar een gids in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

In het Mijnmuseum van Beringen schiet je Max de mijnwerker te hulp. Hij is zijn werkmateriaal vergeten en vraagt aan alle kinderen tussen 6 en 12 jaar of ze zijn spullen kunnen zoeken en naar hem brengen.

Museum De Mindere in Sint-Truiden staat tijdens de krokusvakantie in het teken van het licht en de duisternis. Op de zoektocht van de zon en de maan gaan kinderen tussen 3 en 12 jaar op zoek naar de 10 zonnetjes in het museum met telkens een leuke opdracht.

In de Kinderhoek in het donker is het knutselen geblazen. Maak mooie kaarsenhouders of vouw een vleermuis uit papier.

Op woensdag 23 en zaterdag 25 februari vindt het Kinderatelier plaats waarbij eerst het opvallende glasraam en de binnenvallende zon bekeken wordt. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag en ontwerpen ze hun eigen kleine glasraam.

Momenteel loopt er in het Modemuseum van Hasselt een tentoonstelling over tassen. Gezinnen volgen het parcours op maat van kinderen waarbij ze op zoek gaan naar het geheim van de tassenontwerper.

Daarna ga je zelf aan de slag. Met naald en draad maak je je eigen stoffen tasje op 21 en 23 februari. Of leer op 25 februari de bassisteken van het haken aan en haak je eigen tas.

Een festival voor de hele familie

Vanaf woensdag 15 februari tot en met donderdag 23 februari vindt het Krokusfestival in Hasselt plaats.

Negen dagen lang geniet je van theater- en dansvoorstellingen, workshops, expo’s en zo veel meer voor iedere leeftijdscategorie. Maak je keuze uit het uitgebreide programma of ga meteen voor een familie-abonnement.

Al spelend bijleren

Op 23 februari proef je van wat het inhoudt om paleontoloog te zijn. Paleowatte? Maak kennis met de wereld van fossielen, dinosaurussen en skeletten in de workshop Fossielen die doorgaat in Kattevennen Genk.

Het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon toont je welke weg het fruit aflegt: van het moment dat het nog een bloemetje aan de boom is tot de verwerking in smakelijke producten zoals Loonse stroop.

In de streekproductenwinkel neem je van de zoete souvenirtjes mee naar huis.

Meisjes gaan op pad door het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek in Borgloon met het boekje Strooplekkerbekken

De Brug van Vroenhoven combineert twee verhalen die op het eerste zicht mijlenver van elkaar staan. Ten eerste leren kinderen alles  over de binnenvaart en de kanalen. Ze besturen zelf een schip en zien bijvoorbeeld hoe een sluis werkt.

Daarnaast kom je te weten waarom net deze brug de startplek is van WOII in België. 1 locatie, 1 toegangsticket, 2 belevingen.

Het verleden op kindermaat

C-mine expeditie in Genk neemt je mee naar het mijnverleden van Limburg. Daal af tot onder de grond en ga op pad doorheen een avontuur van anderhalve kilometer.

Het - letterlijke - hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de schachtbok die meer dan 60 meter hoog is!  Maar je mag ook gerust met beide voeten stevig op de grond blijven als je niet zo van hoogtes houdt.

Met het opdrachtenboekje ‘Waar is Cyriel de krekel?’ maak je van je bezoek een spel voor de hele familie.

In Tongeren ga je Op Stap met Joris Ambiorix, de achter-achter-achter-achter-achter-achterachterkleinzoon van Ambiorix himself.

Volg de rode route van 2,3 kilometer door het historische stadscentrum. Leuke spelletjes, raadsels en een fotozoektocht voor speurneuzen tot 12 jaar maken de wandeling extra leuk!

Buitenspelen: klimmen en klauteren

In het Klimbos van Adventure park Warredal kun je voor enkele uren plezier terecht op spectaculaire hoogteparcours. De vijf parcours hebben verschillende moeilijkheidsgraden en variëren in hoogte waardoor iedereen vanaf 4 jaar zich hier aan durft wagen.

Het Joekelbos in Oudsbergen is het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours, bouwen zandkastelen en spelen met de waterpomp op de zandduin. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor buggy’s.

Bosland telt maar liefst 12 speelbossen waarin kinderen midden in de natuur ravotten. Hier mogen ze voor een keertje wel van de paden af.

In Beringen klim en klauter je naar de top van een mijnterril op de Avonturenberg. Via touwenparcours, een palenbos, klimconstructies en kruiptunnels banen de kinderen zich een weg naar boven. Ouders kunnen de trap nemen.

De openluchtspeeltuin van Bokrijk belooft plezier aan ieder kind. Van het kleuterkinderdorp voor de allerkleinsten tot een natuurlijk avonturenparcours voor de oudere durvers.

De speeltuin en knuffelboerderij van de Breugelhoeve is een tof idee voor een gezinsuitstap op een zonnige dag.

Kinderen spelen op de Avonturenberg be-MINE Beringen

Indoor spelplezier

Stoere kinderen vanaf 5 jaar gaan op verkenning in Discovery Bay in Center Parcs De Vossemeren. Papa’s en mama’s mogen ook mee! Speel in het water en zand, beklauter het schip en de hangbrug en voel je een echte piraat. Zou er ergens een schat verborgen liggen?

Indoor klimmen is op be-MINE ook mogelijk in het klimcentrum Alpamayo. Kinderen vanaf 4 jaar worden uitgedaagd op de Clip ’n Climb waar ze op een speelse en veilige manier klimwanden bedwingen.

Samen klimmen met je kind? Ga dan boulderen, dat is vrij klimmen zonder touw tot beperkte hoogte.

Kinderen tot 10 jaar beleven de leukste tijd in Plopsa Indoor. Ze ontmoeten er al hun favoriete helden en amuseren zich op de attracties.

Een namiddagje subtropisch zwemmen zeggen veel kinderen geen nee tegen. Aqua Mundo van Center Parcs is een waar zwemparadijs waar je wel even zoet bent met alle glijbanen. Je vindt een Aqua Mundo in Erperheide en De Vossemeren.

Activiteiten voor kleine dierenliefhebbers

Kleine (en ook wel de grote) dierenliefhebbers zijn welkom in Pietersheim. Van konijnen tot koeien en alle maten van dieren ertussenin, je kan ze gadeslaan in de kinderboerderij.

Kinderen verkennen de Limburgse natuur op de rug van een pony of ezel.

Spendeer quality time met een alpaca. Leer deze wollige vriendjes kennen op de Alpacaboerderij in Bocholt, Alpaca Tumulus in Gingelom, Sunville Alpaca’s in Zonhoven en Alpaca Pachmana in Ham.

Doe avontuurlijk

Voor de laatste twee tips schuw je het avontuur best niet, maar ze zijn sowieso een garantie voor een onvergetelijke dag.

In Todi snorkel of duik je tussen de tropische vissen. Volg een duikinitiatie wanneer het je eerste keer is.

Karting Genk jaagt de adrenaline de hoogte in. Kart met de hele familie over het funcircuit en kom als eerste over de meet.

Kinderen knuffelen een ezel van 't Ezelsbrugske in Pelt