01-06-2024

Wandelgebied van de maand: Terhills in Nationaal Park Hoge Kempen

Laat je verrassen door het uitgestrekte natuurgebied van Terhills. Trek je wandelschoenen aan en haal de ontdekkingsreiziger in je naar boven. Verken een bijzonder stukje natuur in Maasmechelen.

Het mijnverleden in dit Limburgse landschap is geruisloos aanwezig. De terrils torenen groots uit boven de vlakke bossen en grote waterplassen en vertellen het verhaal van de mijngeschiedenis. Vroeger was dit een bedrijvig industrielandschap, nu is de natuur de baas. Via verschillende wandelroutes ontdek je het mooie natuurgebied en geniet je van adembenemende panorama’s.

Start aan het National Park Visitor Center

Het Visitor Center is het startpunt van verschillende lusvormige wandelingen. Je vindt er routes van 1,4 km tot 10,9 km. De wandelkaarten liggen klaar om je de weg te tonen. Wil je liever een begeleid bezoek met een National Park Ranger? Kies dan uit één van de zeven activiteiten: smakenwandeling, betoverende vollemaanwandeling, … het bezoekersonthaal legt je graag alle mogelijkheden uit.

Je had ‘m waarschijnlijk al gespot, maar vlakbij het Visitor Center vind je de schachtbok van de voormalige mijn van Eisden. Beklim een stukje van het mijnverleden en geniet van een prachtig uitzicht vanop 12 meter hoog. Beneden leer je meer over de mijngeschiedenis via de fototentoonstelling.

Visitor center Nationaal Park Hoge Kempen

Wandel naar het mooiste panorama van Vlaanderen

Vorige eeuw draaide de mijnsite nog op volle toeren, nu heeft de natuur terug de overhand genomen. Uitgestrekte dennenbossen, weidse meren en hoge terrils tekenen het glooiende landschap van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit landschap is het decor van tal van zeldzame en bijzondere fauna en flora. Heb jij al een unieke vogel gespot? Ga op avontuur en volg een wandelroute naar de top van één van de terrils. Het wandelgebied Terhills telt vier terrils waarvan er drie toegankelijk zijn.

De klim naar boven is misschien een uitdaging, maar je wordt er rijkelijk voor beloond. Het panoramische uitzicht is spectaculair. Tip: het panorama vanop de lange terril ligt op slechts drie kilometer van het Visitor Center. De weg ernaartoe vind je gemakkelijk via de wegwijzers.

Panorama terhills

Wandel over het water

Steek binnenkort slingerend het water over via de gloednieuwe drijvende brug. De 530 meter lange brug baant zich een weg tussen de mijnterrils en de meren en laten je nauw kennis maken met het water en zijn bewoners. Met een beetje geluk fladdert er wel een zeldzame vlinder voorbij! Deze unieke beleving vind je tussen knooppunt 565 en 502.

Drijvende brug terhills

Dorst gekregen van al dat wandelen? Terrasjes genoeg in de omgeving van Terhills. Geniet van het uitzicht op het strandterras van Terland (Terhills Resort) en Terhills Cablepark of ontdek de gloednieuwe bar van Terhills Hotel, gelegen vlakbij het National Park Visitor Center.