01-07-2024

Wandelgebied van de maand: Borgloon

Poëtische vergezichten, fruitige boomgaarden en mysterieuze wandelpaden, Borgloon is het wandelwalhalla van de afwisselende landschappen. Pluk de vruchten van dit prachtig stukje Haspengouw en ontdek de landschapswandelingen Rullingen, Herkbeemden en Mariënlof.

Vruchtbaar Haspengouw aan de Herk

De Herk is een klein riviertje dat zich kronkelend een weg baant doorheen het Haspengouwse landschap. Deze waterweg snijdt de Herkvallei uit en zorgt mee voor het glooiende gebied. Daal af naar de ruige moerassen en beemden langs de Herk of beklim de drogere plateaus die je belonen met magische vergezichten.

wandelgebied borgloon

Kleurrijke routes doorheen Borgloon

In dit Loonse wandelgebied kan je kiezen uit verschillende routes. De weg staat duidelijk aangegeven aan de hand van kleurtjes. Zo begeleiden de gele, rode, blauwe, groene en oranje symbolen je door het fruitige landschap. Mag het voor jou een stevige wandeling zijn, dan kan je de lussen met elkaar combineren. Neem je bijvoorbeeld de rode route samen met de oranje, dan wandel je van Rullingen naar Wellen en heb je 14 kilometer in de benen.

Tijdens deze routes passeer je heel wat prachtige natuurlandschappen, interessant erfgoed zoals sprookjesachtige kastelen en monumentale vierkantshoeve en  twee mooie kunstwerken van Will Beckers en Abdij Mariënlof. Ga op pad en connecteer met het landschap en de geschiedenis van deze unieke streek.

wandelgebied borgloon

Ga voorbereid op pad

De wandelingen starten aan het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek. Hier vind je ook het onthaal van Visit Borgloon waar je de mogelijkheid hebt om een wandelkaart aan te kopen voor slechts 4 euro.

De wandelingen kunnen wat heuvelachtig zijn, trotseren wel eens een stukje moeras en passeren onverharde wegen. Voorzie dus zeker aangepast schoeisel voor je op avontuur vertrekt.

Heb je graag wat meer achtergrondinformatie over de landschapswandelingen of houden de kinderen van wat extra uitdaging? Koop dan een Landschapsdoeboek bij Visit Borgloon en breng de wandelingen naar een uitdagender niveau met zinnenprikkelende doe-tips en prachtig geïllustreerde tekeningen.

Wandelschoenen uit de kast gehaald? Op naar Borgloon dan maar! Meer info over dit wandelgebied lees je op de website van Borgloon.