18-06-2020

Wandelen voor gevorderden: de 10 leukste gebieden

Of je nu je hoofd wil leegmaken, calorieën wil verbranden of gewoon wil genieten van de buitenlucht: wandelen is altijd een goed idee. Wil je deze zomer eens iets helemaal nieuws ontdekken? Ga dan eens op tocht door één van de vele prachtige Limburgse natuurgebieden. 

Wandelgebied De Merode bij Beringen en Ham

1. Natuurgebied Gerhagen en de Merode

In de buurt van Beringen en Ham heb je talloze wandelmogelijkheden. In natuurgebieden als Gerhagen en de Merode kan je uren vertoeven. Op zoek naar een gevorderde wandeling? Check dan zeker eens de knooppuntwandelingen in deze gebieden en stel je route zelf samen.

 

De Vallei van de Zwarte Beek rond Lummen, Beringen, Halen en Hecthel-Eksel

2. De Vallei van de Zwarte Beek

De Vallei van de Zwarte Beek is dé plek bij uitstek als je wil wandelen in de streek rond Lummen, Beringen, Halen en Hechtel-Eksel. Met meer dan 1300 hectare natuur kan je op heel wat plaatsen vertrekken en genieten van verschillende landschappen: van beekvalleien tot kurkdroge duinen. Trek eropuit en ontdek het zelf.

Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg

3. Nationaal Park Hoge Kempen

Nationaal Park Hoge Kempen heeft voor elke wandelaar wat wils. Het park heeft 9 toegangspoorten om te vertrekken voor een fikse wandeling. Eén van die toegangspoorten is Lieteberg, het stilste plekje van het park. En hier kan je ook met de voeten bloot gaan op het Blotevoetenpad.

GrensPark Kempen~Broek in Limburg

4. GrensPark Kempen~Broek

In GrensPark Kempen~Broek wandel je helemaal tot in Nederland als je wilt. Dit natuurgebied is maar liefst 25 000 hectare groot en bestaat uit een mozaïek van diverse landschappen: moerassen, beekvalleien, bossen, heide,... Kortom, voor iedere soort wandelaar is hier wel iets.

Twee wandelaars in Bosland in Limburg

5. Bosland

Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Dit natuurgebied heeft stranden, meren, bossen, heidelandschap,… je vindt het hier allemaal. Kleine rakkers hebben dan weer veel plezier in de speelbossen of met de spannende schatzoektochten.

RivierPark Maasvallei in Limburg

6. RivierPark Maasvallei

In het oosten van Limburg, grenzend aan Nederland, vind je RivierPark Maasvallei. Door de eeuwen heen heeft de Maas er het landschap geboetseerd tot een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, uiterwaarden, grindplassen en struingebieden. Ga water- en trekvogels spotten aan het open water of ga voor een lange afstandswandeling.

De Duinengordel in het Nationaal Park Hoge Kempen

7. Duinengordel

Om in de duinen te wandelen moet je naar de kust? Echt niet. Ga eens op verkenning in de Duinengordel en klim tot op de hoogste landduin van Vlaanderen, de Oudsberg. Klaar voor een stevige wandeling doorheen het mulle zand?

Twee wandelaars in Limburg

8. Ham

Het wandelnetwerk van Ham strekt zich uit tussen de natuurgebieden Gerheserheide en de Rammelaars, over De Schans van Gerhees, Veldhovenheide tot aan sportcentrum 't Vlietje. Goed voor 100 km wandelplezier aan de hand van de welgekende knooppunten.

Schotse hooglander in Haspengouw

9. Haspengouw

Eén van de meest veelzijdige locaties om te gaan wandelen in Limburg is zonder twijfel Haspengouw. Wandel door het Verborgen Moois van Herkbeemden, Mariënlof of het Bellevuebos of door de prachtige natuur van Greenspots Munsterbos, Vrijhern en Grootloon. In Nieuwerkerken stap je door zeldzame natuurreservaatjes en holle wegen.

Picknickplek in de natuur in Voeren

10. Voerstreek

Al jarenlang is de Voerstreek gekend voor z’n fantastische wandelingen. Hoog tijd om eens op ontdekking te gaan in dit hoekje van Limburg, niet? Aan de hand van het knooppuntensysteem stippel je gemakkelijk zelf een wandeling uit en dankzij goede bewegwijzering is het haast onmogelijk om te verdwalen.