05-05-2022

Waar mag je hond los in Limburg?

De mooie Limburgse natuur nodigt uit tot lange wandelingen met de hond. Op de wandelpaden in onze natuurgebieden moet je hond altijd aan de leiband. Zo voorkom je dat je gegeneerd “Dat doet die normaalgezien nooit” moet stamelen. Maar uiteraard begrijpen we dat het erg leuk is om in alle vrijheid met je hond te ravotten. We geven je meer dan 30 hondenlosloopzones in Limburg waar je je hond zonder schroom kan laten uitrazen.

Honden op de losloopweide van Domein Nieuwenhoven

Mogen honden los in het Nationaal Park Hoge Kempen?

In het Nationaal Park Hoge Kempen heb je de keuze uit 8 hondenlosloopzones. Dat moet toch genoeg zijn? Het wandelgebied van de Mechelse Heide telt de meeste met maar liefst 3 stuks. De eerste kom je tegen aan de toegangspoort zelf, dichtbij de parking. Wanneer je van hieruit de groene (3,5 km), blauwe (5,3 km) of rode wandellus (7,2 km) volgt, daagt al snel het tweede hondenpark ‘Ven onder de Berg’ op. Voor de laatste losloopzone moet je richting instapplaats de Kikmolen. Dichtbij de parking ligt hondenlosloopzone Kikbeek.

Het wandelgebied Pietersheim in Lanaken heeft een hondenlosloopzones aan de instapplaats La Butte aux Bois. Ter hoogte van hondenschool De Meute aan de Paalsteenlaan kan je hond zonder lijn rondhollen. Aansluitend volg je de groene wandelroute van 4,3 km. In Bergerven in Maaseik bevindt zich een losloopzone aan de parking van de instapplaats Kapel van de Weerstand. Daarnaast starten hier wandellussen van 2,7 tot 9,8 km.

Duinengordel heeft 3 zones over het hele gebied verspreid. Aan de instapplaats aan het kerkhof in Opglabbeek ligt meteen aan het begin van je wandeling een grote losloopzone van 5 hectare. Aan de instapplaats Weg naar Zwartberg doen ze daar met 6,5 hectare nog een schep bovenop. Als je hond nog niet moe is, ga je op wandel op routes van 5 tot 14 km. Start je jouw wandeling in Gruitrode centrum, dan kom je onderweg een wat kleinere hondenlosloopzone tegen.

Uitzicht over het landschap in Duinengordel

Grote hondenweide aan De Merode

De Merode is een landschapspark dat de provinciegrenzen met Vlaams-Brabant en Antwerpen overschrijdt. Gerhagen in Tessenderlo is de poort tot dit gebied en het is hier dat je een flink grote hondenlosloopweide van 7,5 hectare tegenkomt meteen aan de startplek van de wandelingen.

Met je hond naar het noorden

In natuurgebied De Groote Heide wandel je zo de grens met Nederland over. Dagenlang leuke wandelingen maken is absoluut geen probleem. Voor een hondenlosloopzone kan je terecht in Hamont-Achel. Aan de Haarterheide, een bosgebied dat vroeger een groot heidegebied was, starten enkele mooie wandelingen en laat je je hond stevig rondrennen in de hondenzone. Ook in Bocholt vind je dicht tegen de grens een hondenzone aan de Lozerheide. Aan de parkeerplaats op de Fabriekstraat in Bocholt heeft je hond 5 hectare om te spelen. Er beginnen hier twee wandellussen van 2,8 en 6,7 km.

Bosland voor honden

Bosland is niet alleen voor kinderen een waar speelparadijs, ook honden ravotten zich te pletter op een van de 5 hondenlosloopzones. Welke wandellus je in de Lommelse Sahara kiest, ze komen allemaal langs de losloopzone van 3 hectare. In wandelgebied Kattenbos wandel je niet alleen door dennenbossen en prachtige heidelandschappen, je kan ook je hond laten lopen in de zone dichtbij de parking aan de Zandstraat. De laatste losloopzone in Lommel bevindt zich aan de Molsekiezel. Op deze plek start of passeert er geen uitgestippelde wandelroute.

In Hechtel-Eksel zak je af naar wandelgebied In den Brand voor een stevige wandeling doorheen het mulle zand. De laatste restjes energie loopt je hond eruit op de losloopzone tegenover de parking. Moe, maar voldaan naar huis. Op de Resterheide ligt een hondenlosloopzone meteen aan de instapplaats op de Diesttersedijk. Wanneer je aan de ’t Begijntje start, moet je voor de gele wandellus van 6,5 km kiezen om langs de zone te komen. In Boslandgemeente Pelt ligt er een hondenlosloopzone van 2 hectare aan Parkoever, dichtbij Provinciaal Domein Dommelhof.

Hondenlosloopweide Domein Nieuwenhoven

Op het Provinciaal Domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden ben je gemakkelijk heel wat uren zoet. Aan de parking ligt een zeer grote hondenlosloopweide van meer dan 7 hectare, onderverdeeld in verschillende stukken. Zalig om je hond eens lekker te laten uitrazen. Je kan ook een heerlijke boswandeling maken. Er lopen vier uitgestippelde routes van minder dan een kilometer tot 7 kilometer doorheen het domein. Uiteraard klik je de lijn hier wel terug vast.

Losloopweide Nieuwenhoven

De meeste hondenlosloopzones in De Wijers

Met 12 hondenlosloopweides ben je in De Wijers enorm verwend. In ieder deelgebied van dit uitgestrekte landschap in Midden-Limburg vind je wel een plek waar je je hond in alle vrijheid kan laten genieten.

In Kelchterhoef ligt bij de parking aan De Plas een hondenlosloopzone. Enkel de oranje wandellus van 6,4 km komt hierlangs. Volg je de blauwe (3,8 km) of gele route (9,1 km) vanuit Kelchterhoef zelf dan moet je een kleine omweg maken ter hoogte van Hoeve Mieneke. Iets verderop in Hengelhoef bevindt de losloopzone zicht aan de parking op de Donderslagweg in Houthalen-Helchteren. Dit is meteen ook de startplek voor een wandeling van 4 km.

Aan het mooie heidegebied van De Teut zijn twee hondenlosloopzones aanwezig. Aan de startplaats Holsteenbron aan de Hengelhoefseweg waar de paarse (1,7 km) en de gele wandelroute (5,8 km) vertrekken. De tweede ligt aan de parking aan de Teutseweg waar de blauwe (3,8 km) en groene wandelroute (4,3 km) vertrekken. Op Domein Kiewit in Hasselt amuseert je viervoeter zich op de hondenlosloopweide. Aansluitend kies je uit een van de wandelingen waarbij je tot aan Bokrijk kunt stappen.

Nog in Hasselt, aan de Abdijsite Herkenrode, ligt een zone van 2 hectare achteraan op de parking aan de Abdij. Het Demerstrand in Diepenbeek heeft ook een losloopzone. Dit is de startplek voor verschillende routes door natuurgebied Dauteweyers-Dorpsbemden. Heusden-Zolder ten slotte telt twee kleinere losloopzones van 25 are op Domein Bovy en aan Kasteel Meylandt.

Hondenloopweide Domein Bovy

Blaffende honden in Beringen

Koersels Kapelleke is een natuurgebied in Beringen dat deel uitmaakt van de Vallei van de Zwarte Beek. Wandelroutes zorgen ervoor dat iedere hond zich vermaakt. De losloopweide aan de Bosparking is de kers op de taart. De groene (3,3 km) en gele (6,4 km) wandelroute komen langs deze weide van 1,2 hectare. Op be-MINE Beringen tref je een losloopzone aan de startplaats van de Grote Terril. De rode wandelroute van 6,7 km start op deze plaats.

Met je hond langs het water

In natuurgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem loopt langs een deel van de gele (3,2 km) en oranje wandelroute (7 km) een langgerekte hondenlosloopzone. Door de aparte in- en uitgang kan je dit als onderdeel van je wandeling opnemen. Je wandelt langs de Maasplassen terwijl de hond voor je uit holt.

Hondenlosloopzone Negenoord