30-09-2022

Van likeur tot stroop: al het lekkers uit de Voerstreek

De Voerstreek is een klein stukje afgelegen Limburg dat omarmd wordt door Wallonië en Nederland. Deze idyllische regio brengt heel wat bijzondere en lekkere streekproducten voort. Ideaal om ter plekke te proeven of om als origineel cadeau weg te geven.

Laat de wijnglazen klinken

Wijnliefhebbers voelen zich meteen thuis. De Voerstreek profileert zich als een sublieme wijnstreek. De kalkrijke bodem vol mineralen en het stevig glooiende landschap zorgen voor heel wat topwijnen. Wijndomein Crutzberg, met een wijngaard op een zuidhelling van Sint-Martens-Voeren, heeft al enkele prijswinnende wijnen geproduceerd.

Wijnkelder van wijndomein Crutzberg

Het Pietershof pakt dan weer uit met een crémant uit een gedurfde combinatie van een pinot gris en riesling. Deze mousserende wijn won meteen goud in de Belgische wijnverkiezingen. De wijngaard van Wijndomein Zwaeneberg bestaat uit twee uitzonderlijke terroirs: enerzijds een leem-silex bodem en anderzijds een leem-kalk bodem. De silex bodem geeft zeer uitgesproken wijnen die liefhebbers weten te boeien en prijzen mee naar huis slepen.

Daarnaast is de Voerstreek een oude fruitstreek met verschillende soorten appels en peren. In de familiekelder Kelders I genne Pley wordt met dit fruit de lekkerste appelwijn gemaakt.

Wijn uit de wijngaard van Het Pietershof

Een digestief? Keuze genoeg

Fans van sterkedranken komen ook aan hun trekken in de Voerstreek. Het Voerdrupke is een jenever op basis van het bijzondere sleedoorn. Serveer het drankje in een cognacglas met een ijsblokje. De Sleedoornlikeur is een likeur op basis van diezelfde sleedoornpruimpjes. Proef van dit zacht, dieprood drankje met een intense smaak en vol heerlijke aroma’s.

En sinds september 2022 heeft Voeren er twee likeuren bij. Samen met distilleerderij De Korhaan werden twee fruitige dranken op de markt gebracht: een appel-perenlikeur en een combinatie van aardbei met sleedoorn.

Voerense perenstroop

Om vingers bij af te likken

In de Voerense stroopstokerij Wiertz stoken ze nog echte perenstroop op een ambachtelijke wijze volgens een eeuwenlange traditie. Geniet van een natuurproduct zonder toegevoegde bewaarmiddelen of smaakstoffen. Ben je in de Voerstreek zelf? Bestel dan zeker de stoofvlees waarbij de stroop als ingrediënt gebruikt wordt. Heer-lijk!

Nog zo een typisch Voerens streekproduct is de forel op Voerense wijze. Op het domein van de prachtige Commanderie van Sint-Pieters-Voeren vind je de oudste forellenkwekerij van België. Je kan hier langs de vijvers wandelen die van water worden voorzien door de bron van Voer. Reserveer een tafel in de brasserie van de Commanderie om het streekgerecht te proeven.

Viskwekerij Commanderie van Sint-Pieters-Voeren

Proef van de Voerstreek

Verschillende Voerense restaurants en cafés hebben streekproducten op het menu staan. In restaurant De Cantarel bestel je de gebakken forel met een witte wijn van Crutzberg. Ook in Emalys vind je de forel op de kaart terug alsook het Voerens stoofvlees, bereid met lekkere appelsiroop. Bie Katrien ligt aan de start van de bekende Bronnenwandeling. Hier proef je niet alleen ter plekke van de streekproducten, maar kan je ook een voorraad aankopen om mee te nemen naar huis. Het Voerdrupke kan je in Afspanning De Swaen bestellen, evenals Voerens stoofvlees en de Voerense forel. Neem een stukje Voerstreek mee naar huis. In het Bezoekerscentrum vind je deze en nog meer streekproducten.