21-12-2022

Uitgetest: op wintervakantie in Limburg

Emma (28 jaar) houdt van de wintervakantie. Ieder jaar reist ze af naar een of andere wintersportbestemming. Alleen dit jaar zit dat er niet in. “Ik heb tijdens de feestdagen en de wintersolden iets te vaak het motto ach ’t is maar ene keer per jaar hè toegepast.” Daarom besluit ze om in eigen streek een heuse shortski op poten (of skilatten) te zetten. Let’s snow!

Skilatten, lederhosen en schnitzels

“Mijn vriend, die ik altijd overal mee naartoe sleur, is opnieuw de dupe en moet mee. We kiezen ervoor te overnachten in My Secret Garden, een knusse, gerenoveerde chalet in Diepenbeek. Deze vakantiewoning heeft een uitzicht over twee grote vijvers en ligt niet alleen prachtig in het groen, maar ook heel centraal in Limburg. Superhandig! We checken in en laten onze weekendtassen achter. Jetzt geht’ los!

Vakantiewoning My secret garden in Diepenbeek

We zakken eerst af naar Snow Valley Peer, waar je kan skiën of snowboarden in de grootste indoorskipiste van Europa. Ook al zijn we fervente skiërs, die eerste keer dat je terug op de latten staat, is het toch weer wennen. We besluiten om voor een twee-urenkaart te gaan.

Na een paar afdalingen op de oefenpiste heb ik het skiën weer helemaal onder de knie en is het tijd voor het echte werk: de grote piste van maar liefst 350 meter lang. Ik weet niet precies hoe vaak we naar beneden geskied zijn, maar die twee uur vliegen zo voorbij.

Met rode neus en wangen en een gezonde dosis honger gooien we de ski’s aan de kant en eten we een hapje in het restaurant van Snow Valley. Terwijl we een Zwitserse kaasfondue naar binnen werken, kijken we uit op de verschillende pistes en gniffelen af en toe wanneer er iemand met zijn snoet in de sneeuw belandt.

Skiën op de indoor skipiste van Snow Valley in Peer

Een wintervakantie zonder borreltjes, dat kan niet. We rijden naar jeneverstad Hasselt en bezoeken daar het Jenevermuseum. Ook al is jenever niet hetzelfde als Schnaps, het zijn kleine, lekkere borreltjes waar je het warm van krijgt.

Na een rondleiding door het museum sluiten we af met een degustatie in de Jeneverbar. Hoe lang we daar uiteindelijk zijn blijven plakken, beschouw ik als een goed bewaard geheim.

Heb ik na het verslinden van een flinke schnitzel nog een Apfelstrüdel besteld? Misschien.

De avond valt en geloof het of niet, ik heb weer honger. We rijden naar Gasthof Lederhose in Diepenbeek. Naar het schijnt kan je hier een goede schnitzel of bockworst eten. Gastvrouw en -heer Frieda en Hugo ontvangen ons hartelijk. We bestellen allebei een Jägerschnitzel en een biertje. Werkelijk alles in deze Gaststube schreeuwt Oostenrijk, van de volledige inrichting tot de koe voor de deur getooid in Lederhosen (nee, ik maak geen grapje). Heb ik na het verslinden van een flinke schnitzel nog een Apfelstrüdel besteld? Misschien.

We sluiten de dag gepast af in de Moose Bar in Hasselt, langs de Versuz. Wie echt helemaal Anton wil gaan, kan hier zijn Tirolerhart ophalen. Deze après-ski hut met foute muziek en grote pullen bier zou wel eens een erg gezellige avond kunnen opleveren. We bestellen dus maar vast een taxi om ons straks veilig naar onze vakantiewoning te brengen.

Relaxen in het Nationaal Park Hoge Kempen

De volgende ochtend ontwaak ik best wel vroeg. Het heeft gevroren. De vijvers en de omliggende natuur zien er magisch uit en ik kan me niet bedwingen mijn vriend te wekken. Na wat gegrom van zijn kant, is ook hij klaarwakker en genieten we nog even van het prachtige uitzicht.

Op het panoramapunt aangekomen, ben ik ervan overtuigd: dit is inderdaad het mooiste uitzicht van Vlaanderen.

We reserveren bij de Park Ven een warm winterontbijt. Vandaag staat een pittige winterwandeling op het programma, dus een stevig ontbijt is meer dan welkom. Met een goed gevulde maag vertrekken we richting Maasmechelen.

Aan Terhills start onze wandeling door het Nationaal Park Hoge Kempen. Ik ben vooral benieuwd naar het mooiste panorama van Vlaanderen, want dat is hier blijkbaar te zien.

We kiezen voor de blauwe wandeling van vier kilometer. Die zou ongeveer een uur duren, maar door de stevige klimmetjes in combinatie met mijn beenspieren die nog murw zijn van gisteren, duurt het iets langer. Op het panoramapunt aangekomen, ben ik ervan overtuigd: dit is inderdaad het mooiste uitzicht van Vlaanderen.

Na de inspanning volgt de ontspanning. Daarvoor gaan we naar Elaisa Energetic Wellness, een wellness midden in de natuur van het Nationaal Park.

Een shuttlebus haalt ons op aan de parking en geeft al meteen het gevoel dat je op weg bent naar een unieke locatie. En dat is ook zo! Het tempelcomplex is werkelijk enorm en ligt prachtig in het groen. Het aanbod aan sauna’s lijkt oneindig en er is een ruime keuze aan behandelingen. Alles straalt luxe uit. Vooral de sunset sauna en de jacuzzi buiten, met uitzicht op de omliggende meren, zijn een enorme aanrader.

We sluiten de dag af in het wellnessrestaurant en toasten op een zeer geslaagd weekend.

Na dit weekend is de honger naar de Alpiene bergen zo goed als verdwenen. Deze wintervakantie was helemaal af. En dat allemaal om de hoek! Wunderbar

Wil je, net zoals wij, op wintervakantie?

  • We sliepen in My Secret Garden in Diepenbeek. In deze chalet kunnen tot zes personen overnachten.
  • Een 2-urenkaart bij Snow Valley kost 32 euro. Heb je zelf geen skimateriaal? Voor maar 10 euro meer huur je ter plaatse je skispullen.
  • Elaisa Wellness is geen doorsnee wellness en is de prijs meer dan waard. Parking en shuttlebus zijn hierbij inbegrepen.
  • Een bezoek aan het Jenevermuseum kan je altijd met een borreltje in het proeflokaal eindigen. Wil je een rondleiding met gids? Reserveer dit tijdig.