28-07-2022

Op citytrip met zomerse vibes

In deze blog inspireren we je graag tot een zomerse citytrip in een Limburgse regio. Kort maar krachtig. Want er even tussenuit staat niet gelijk aan lang en ver op reis. Vul je dagen met prikkelende cultuurbezoeken, bruisende stadscentra en heel veel lekker eten.

Gezellig picknicken op Nomadland tegenover LABIOMISTA in Genk.

Here comes de Limburgse Kempenzon

Bevallige volkstuintjes, gezellige picknickplekken en kleurrijke pipowagens. Praten, lachen, proeven, ont-moeten. Dat is Nomadland in Genk. Met zijn grote neonletters weet Koen Vanmechelen ook tegenover het fascinerende LABIOMISTA de aandacht te trekken. Deze bruisende ontmoetingsplaats brengt verschillende culturen samen, zoals ook een nomade doet tijdens zijn reizen. Terwijl hobbytuiniers in hun stadstuintjes wroeten en er de lekkerste groenten uit de grond toveren, smul je aan de kraampjes van lokale drank en gerechtjes door handelaars uit de buurt of geniet je van een eigen picknick aan één van de tafels. De uitbating gebeurt op initiatief van de buurt, wat Nomadland zijn unieke sfeer geeft. Hier vier je de zomer!

Studio Pieter Stockmans in Genk geeft je een unieke kijk in de productie van porselein

Waar ontmoeting en samenwerken nog centraal staan? Bij Studio Pieter Stockmans in C-mine! Sinds 1997 heeft dochter Widukind, al jaren actief betrokken, de leiding over de studio. Je krijgt hier een unieke kijk in de ambachtelijke productie van porselein met bijzondere technieken die ook experimenteren toelaten. De expo Het Archief omvat het hele oeuvre van Piet Stockmans. Een boeiende uitstap die je trip naar de Limburgse Kempen een cultureel hoogstandje geeft.

Hoe beter een bruisend stadsuitje afsluiten dan in een bubbelende jacuzzi! Privé wellness Essenzi is dé plek om heerlijk (na) te genieten. Zodra je hier binnenstapt, word je ondergedompeld in een relaxte sfeer en moet je enkel nog in de watten gaan liggen. De drie units zijn elk ingericht in een eigen stijl met als basis het totale welzijn van de gasten. Verwen je zintuigen met het trendy design van de Barragan-unit, Laat je overweldigen door het warme interieur van de Ibiza-unit of waan je in Mediterraan zeegebied in de Naranja-unit. Pure ontspanning is essenzieel.

Bij Essenzi Wellness in Genk bubbel je van ontspanning.

De zon en de Maas

Of je nu gaat voor een all day shopping spree of even langs mooie etalages wil struinen: Maasmechelen Village is dé winkelbestemming van de zomer met meer dan 100 boetieks, 4 restaurants en gratis parking! Een elegante openluchtshopping waarbij je in alle rust enkele van de meest toonaangevende luxemerken ter wereld verkent. Een heerlijke lunch of koffiepauze maakt je shopervaring compleet. Smul van lokale en internationale specialiteiten bij één van de vier restaurants of trakteer jezelf op een verkoelend ijsje of hartelijke wafel. Deze zomer wordt Maasmechelen Village overspoeld door smileys! Ter ere van de vijftigste verjaardag van het universele lachebekje zijn er unieke Smiley-kraampjes en een vrolijke pop-upboetiek te spotten. Spring zeker eens binnen voor een limited-edition item van de Smiley X DO GOOD collectie. De opbrengst gaat integraal naar Make-A-Wish® Belgium-Vlaanderen, hun lokale liefdadigheidspartner. Because it takes a village..

In Maasmechelen Village in Genk wissel je zalig shoppen af met genieten van lokaal lekkers.
In de Sint-Catharinakerk in Maaseik vind je relikwieën van Harlindis en Relindis.

Ken jij de legende al van Harlindis en Relindis? Deze twee opmerkelijke, spirituele vrouwen uit de achtste eeuw betekenen heel veel voor de streek. Dit jaar staat Maaseik volop in het teken van de zussen met een ommegang die om de kwarteeuw wordt georganiseerd en een divers aanbod aan muziek, dans, theater en meer. Zo is er op iedere vrijdag, zaterdag en zondag de Kunstroute, een wandeltocht langs werken waar voor de kunstenaars zich lieten bezielen door de legende. Onder meer op spannende locaties in het stadscentrum van Maaseik maar ook in het landschap aan de Maas vind je werken van artiesten als Piet Stockmans, Stefan Peters, Marieta Bruekers, Collectif L’Origine en Sandra Elisa Maes. Laat je inspireren door hun werken, zoals zij zich lieten inspireren door het rijke gedachtengoed van Harlindis en Relindis.

Heb je zin in een avontuurlijke dag vol plezier? Trek erop uit met een authentieke Vespa of een milieuvriendelijk alternatief zoals de e-scooter, Twizy of E-bike! Ga op zoek naar de verborgen parels te midden van de rust van het Maasland. De toch start met zicht op de Maas, de levensader van RivierPark Maasvallei. Verken landgoederen, kasteeldomeinen en prachtige authentieke dorpjes, gelijk een snoer verbonden door de Maas als parels aan een ketting.

Touren met de Vespa door het Maasland of Haspengouw doe je met Vesparoute!

Hot times in Haspengouw

Of wat denk je van een Vespa-tocht door het Toscane van België, waar de glooiende streek van Haspengouw aan doet denken? Het rijke verleden van West-Europa’s grootste fruitstreek vind je terug in romantische kastelen, fruitboom- en wijngaarden, pittoreske kerkdorpen en hun typische vierkanthoeves.

Op safari door Haspengouw? Jazeker! Kom naar Diepenbeek, stap in een eco-wagentje, op een fiets of E-step en spot de verschillende dier, eh, wijnsoorten! Terroir-Wijnsafari neemt je mee langs verborgen wijndomeinen en -gaarden om er te proeven van de Haspengouwse wijnambacht. Laat je in vervoering brengen door de verhalen van bevlogen wijnbouwers die van hun passie hun beroep wisten te maken. Na de rondtocht ben je welkom in Café Cartouche, een familievriendelijke zomerbar in Diepenbeek vlakbij fietsknooppunt 126.

Tijdens de terroir-wijnsafari proef je van de Haspengouwse wijnambacht.

Zeg niet zomaar markt tegen de Tongerse Antiek- en Brocantemarkt, de grootste van de Benelux! Iedere zondag verzamelen meer dan 350 standhouders en een veertigtal antiekzaken langs de middeleeuwse omwalling en gezellige pleintjes om hun eeuwenoud antiek, brocante, design- en vintagespullen en zeldzame collectorsitems uit te stallen. Kom op tijd, want de meest waardevolle schatten gaan mee naar de nestjes van vroege vogels! Het internationale karakter van de antiekmarkt en haar historische setting zijn de wekker op zondag helemaal waard!

Op zondag kan je tijdens de antiek- en brocantemarkt in Tongeren ware schatten op de kop tikken.

Summer in the city of Hasselt

Plan je deze zomer een daguitstap richting Hasselt? Ook hier ontbreekt het niet aan hotspots met summer vibes! Met stip op één staat Quartier Blue. Geniet van de stralende zon op een terrasje aan het water met een idyllisch zicht op de jachthaven, en kuier gezellig langs de winkels op de boulevard van dit nieuwe stadsdeel. Het aanbod is een mix van sterke merken en lokale shops. Een stukje Côte d’Azur in Limburg? Je kan er alvast jeu-de-boulen bij een glaasje pastis. Allons-y!

Quartier Blue is de nieuwe stadswijk van Hasselt aan het water.

Wie het winkelen graag afwisselt met een culturele belevenis zit helemaal goed in de provinciehoofdstad. De Stedelijke musea zijn immers even veelzijdig als Hasselt zelf. Proef letterlijk de geschiedenis van de stad in het Jenevermuseum, vergaap je aan de prachtige creaties in het Modemuseum Hasselt, laat je fantasie de vrije loop in Villa Verbeelding en bewonder het unieke gebouw van kunstencentrum Z33 en de al even bijzondere tentoonstellingen. De Abdijsite Herkenrode brengt je terug in de tijd van de grootste vrouwenabdij van de Nederlanden met imposante historische gebouwen, een kruiden- en inspiratietuin en een prikkelend belevingscentrum. In Het Stadsmus leer je hoe Hasselt van Loonse stad in de Middeleeuwen uitgroeide tot de Limburgse provinciehoofdplaats van vandaag.

In het Jenevermuseum in Hasselt proef je letterlijk de geschiedenis van de jeneverstad.

Een cultuurbezoek wil ook zeggen: de lokale specialiteit ontdekken! De allerlekkerste Hasseltse speculaas? Die vind je bij Bakkersdochter! Jacques en dochter Heleen hebben er echt hun specialiteit van gemaakt. Als ze aan het bakken zijn, vult de hele Minderbroederstraat zich met de verrukkelijke geur van koek en brood. In deze authentieke bakkerij voelt iedereen zich als een kind in een snoepwinkel. Nog zo’n culinaire topper is Lekker Limburgs. What’s in a name, toch? In deze unieke winkel is het moeilijk niet vrolijk te worden. Al meer dan 35 jaar krijg je hier in een ongedwongen sfeer professioneel advies over het lekkerste uit onze provincie. Dat zijn meer dan 400 streekproducten en specialiteiten! Kiezen is verliezen, dus vergeet die extra grote koffer niet!

Echte Hasseltse speculaas vind je onder meer bij Bakkersdochter en Lekker Limburgs!