05-05-2023

Jouw dagelijkse dosis natuur voor een betere gezondheid

We vertellen niets nieuws als we zeggen dat wandelen goed is voor je gezondheid. Je hart, cholesterol, botten en spieren, gewicht en zelfs je geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Maar wist je dat wandelen ook een positief effect heeft op je humeur?

Volgens het Nationaal Geluksonderzoek van UGent zijn mensen die meer bewegen, systematisch gelukkiger. Tijdens het wandelen maak je serotonine aan, of het gelukshormoon. Zo werd er ook bewezen dat iemand die door de natuur loopt, zich daarna minder gestrest voelt.

Om die gezondheidsvoordelen in de kijker te zetten heeft A.S. Adventure vanaf dit voorjaar een uitdaging gelanceerd. In hun manifest ‘Daily Dose of Nature’ sporen ze jou aan om dagelijks tijd te maken voor de natuur.

1. Zet natuur op je agenda

De natuur opsnuiven hoeft niet heel veel tijd te kosten. Zelfs als je maar tien minuten op een dag hebt, is het nog altijd beter om die buiten in de natuur te spenderen dan binnen te blijven zitten. Deze wandelingen door de Limburgse natuur doe je in een halfuur tijd of zelfs minder.

Ook in de stad zijn er vaak meer groene plekjes dan je denkt om aan je dagelijkse dosis natuur te komen. Denk bijvoorbeeld aan de Japanse Tuin in Hasselt of het Molenvijverpark in Genk. Zoek het dichtstbijzijnde stadspark voor een snelle portie natuur.

Geef het een plek in je agenda, dan lukt het echt om iedere dag een moment in de natuur te vertoeven.

Vrouw wandelt met rugzak over houten brug

2. Voel de natuur

Regelmatig blootsvoets lopen op verschillende ondergronden stimuleert niet alleen het hart en de bloedsomloop, maar regelt ook de bloeddruk.

Op het Blotevoetenpad in Zutendaal klauter en ploeter je over hangbruggen, langs houten trappen en door bergriviertjes en modderpoelen. Een natuurlijke voetmassage, zeg maar.

Je zintuigen laten prikkelen doe je daarenboven door aan slow walking te doen. Vertraag in tempo en neem de natuur extra in je op. Wat zie je? Wat hoor je?

In het struingebied van Maesbempder Greend - Mazenhoven slenter je rond op de rivieroever langs de Maas.

Limburg kent het eerste stiltegebied van Vlaanderen. Alleen de fluitende vogels en ruisende bomen vallen op in Gerhagen. Ook in de Voerstreek ligt een stiltegebied waar geluidsvervuiling geen kans krijgt.

In de Platwijers luister je naar de geluiden van de talrijke watervogels en kikkers die het hier paradijselijk vinden.

3. Pik een zonsopgang of -ondergang mee

Als het een keertje kan, neem je dosis natuur tijdens het golden hour. De rust en het sfeervolle landschap – al dan niet gekroond met wat ochtend- of avondnevel, het maakt jouw natuurbad zoveel specialer.

Zie de zon zakken in het water van de Maas of de omliggende Maasplassen op een wandeling door het RivierPark Maasvallei. In Negenoord beklim je de uitkijktoren voor een beter zicht.

Ook op de Reus van Bosland toont de avondgloed over de dennenbossen zoveel mooier. Dit uitkijkpunt torent 30 meter boven de grond uit.

Vroege vogels reppen zich naar het Schulensmeer om erbij te zijn wanneer de natuur ontwaakt.

Wandelen in de unieke Limburgse natuur

4. Sta op de top van de wereld

Of zo lijkt het toch als je een mijnterril beklimt. En het is nog goed voor de conditie ook.

De terril van Beringen geeft je een weids uitzicht over de regio. In Genk leiden de wandelroutes van Thorpark je naar de top.

Terhills in Maasmechelen verrast met een landschap van ‘bergen en meren’. Zou dit het mooiste panorama van Vlaanderen kunnen zijn?

De laatste toegankelijke steenberg bevindt zich in Heusden-Zolder. Na de beklimming sta je 85 meter hoger. Vanzelfsprekend is het uitzicht er eentje om u tegen te zeggen.

5. Zeeën van tijd

Tien minuten is al genoeg voor dat positieve effect. Wat als je dus een hele dag of waarom niet meerdere dagen in die natuur doorbrengt? Knijp er af en toe tussenuit om een langere periode vitamine N(atuur) op te doen.

Ga op verkenning in het wandelwalhalla van de Voerstreek. Knooppunten leiden je over onverharde paden en holle wegen voorbij prachtige decors, kastelen en statige hoeves. ’s Ochtends glinstert de mist mysterieus boven het water terwijl een dassenfamilie misschien je pad kruist.

De National Park Trail is een langeafstandswandeling van 110 km dwars door het Nationaal Park Hoge Kempen. Verwacht je aan zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, vennen, waterplassen, duinen en geurende bossen. Uitzonderlijk aan deze wandeling is dat het een van de weinige wandelingen in Vlaanderen is waar je gedurende 100 km bijna geen verkeer en bebouwing ziet. Een flinke portie natuur die zorgt voor een mentale boost. Wandelblogster Dorien testte een etappe van 23 km uit.

Wandelen in de unieke Limburgse natuur

6. Relax in de indrukwekkende natuur

Soms ontneemt de natuur je – figuurlijk – de adem. Plekken waar je niet anders kan dan even stilstaan en alles rondom je in je opnemen. In onze groene provincie barst het van de prachtige plekjes. Om niet al te langdradig te zijn, houden we het bij een opsomming van vijf.

Wandel door holle wegen om op de Venusberg te geraken. Vandaar heb je een mooi zicht over de Vallei van de Zwarte Beek.

Ook op het Kruinenpad bevind je je enkele meters boven de grond. En dit zonder te klimmen. De grond zakt gewoon onder je weg.

Glooiende zandgronden en landduinen omzoomd door groene bossen, dat vormt het betoverende landschap van In den Brand.

Idyllische plekken à volonté in De Luysen. Een groot vijvergebied met net iets meer vogels dan watermolens.

In Hageven strekken dromerige landschappen zich voor je uit. De kronkelpaadjes brengen je langs heidevelden en vennen.

Doe je mee?

Ga voor die dagelijkse portie natuur. Ook korte momentjes zijn goed. Dus hup, ga naar buiten! Nu? Ja, nu.