05-09-2022

Met ons stappenplan op wandel naar een betere gezondheid

We vertellen niets nieuws als we zeggen dat wandelen goed is voor je gezondheid. Je hart, cholesterol, botten en spieren, gewicht en zelfs je geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Maar wist je dat wandelen ook een positief effect heeft op je humeur? Volgens het Nationaal Geluksonderzoek van UGent zijn mensen die meer bewegen, systematisch gelukkiger. Tijdens het wandelen maak je serotonine aan, of het gelukshormoon. Zo werd er ook bewezen dat iemand die door de natuur loopt, zich daarna minder gestrest voelt dan iemand die eenzelfde tijd door de stad loopt. Dus trokken wij de natuur in, op zoek naar de mooiste wandelingen die je gezondheid, humeur en geest een flinke boost geven.

Vrouw wandelt met rugzak over houten brug

1. Voel de natuur

Regelmatig blootsvoets lopen op verschillende ondergronden stimuleert niet alleen het hart en de bloedsomloop, maar regelt ook de bloeddruk. Stel die afspraak bij de pedicure uit en trek de natuur in op blote voeten. Op het Blotevoetenpad in Zutendaal klauter en ploeter je over hangbruggen, langs houten trappen en door bergriviertjes en modderpoelen. Een natuurlijke voetmassage, zeg maar.

2. Wandelwalhalla

Doe je wandelschoenen aan en ga op verkenning in het wandelwalhalla van de Voerstreek. Meer dan 90 genummerde knooppunten leiden je voorbij prachtige herfst- en winterdecors. Je stapt hier op onverharde paden voorbij kastelen, statige hoeves en passeert via holle wegen prachtige panorama’s. In de herfst laat de sleedoorn zich strelen door de wind en kleurt de natuur goud en roodbruin. Vroege vogels spotten ’s ochtends de mist mysterieus boven het water of kruisen tijdens hun tocht een dassenfamilie op wandel ... prachtig toch?

3. Rust in je hoofd

Het zoeken naar de perfecte wandeling is vaak niet zo gemakkelijk als het klinkt. Waar heb je genoeg afwisseling in het landschap? Staan er voldoende banken om even uit te rusten? In de Vallei van de Zwarte Beek wandel je in de streek rond Lummen, Beringen, Halen en Hechtel-Eksel. Een natuurgebied van 1500 hectare waar verschillende wandelingen je doorheen prachtige beekvalleien en over avontuurlijke plankenpaden brengen. Goed voor uren wandelplezier en stilte in je hoofd

Wandelen in de unieke Limburgse natuur

4. Stil op een terril

Thorpark in Genk is een gebied van 10 km² achter de voormalige mijn van Waterschei en maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. Je wandelt er door heidegebied, dennenbossen of landduinen. Je beklimt er steile mijnsteenbergen en spot her en der jeneverbesstruiken. De diverse natuur is onlosmakelijk verbonden met de identiteit van deze streek. Zo wijzen steenmannetjes je de weg naar de top van de terril. Wie wil kan zelf een steen meenemen en een eigen steenmannetje maken. Het gevoel van stramme spieren en pijnlijke benen verdwijnt als bij wonder door het prachtige panorama over het mijnterrein.

5. Mentale boost

Volgens een oud gezegde is kiezen verliezen. Dat geldt niet voor de National Park Trail: een langeafstandswandeling van 110 km dwars door het Nationaal Park Hoge Kempen. Verwacht je aan zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, vennen, waterplassen, duinen en geurende bossen. Uitzonderlijk aan deze wandeling is dat het een van de weinige wandelingen in Vlaanderen is waar je gedurende 100 km bijna geen verkeer en bebouwing ziet. Een flinke portie natuur die zorgt voor een mentale boost. De National Park Trail is vrij toegankelijk. Je bepaalt zelf het aantal etappes, richting, startplaats en aantal kilometers. Wandelblogster Dorien testte een etappe van 23 km uit.

Wandelen in de unieke Limburgse natuur

6. Op hoog niveau

Het blijft verbazend hoe makkelijk de natuur je overvolle geest tot rust brengt. Dat geldt ook voor het geluid van het ruisen van de wind door de bomen. Vanaf de dijk van de Zuid-Willemsvaart vertrek je voor een belevenis op hoog niveau. Letterlijk, want het Kruinenpad (181 meter lang) loopt tussen de boomtoppen als een luchtbrug in dit mijnverzakkingsgebied. Al wandelend ontdek je trouwens de gevolgen van die mijnverzakkingen en kom je ogen en oren tekort met al die vogels en insecten.

Extra wandeltip

Een prachtige wandelroute die we je niet willen onthouden is de Bronnenwandeling (8,5 km) in en rond Sint-Martens-Voeren. Herbronnen gaat hier makkelijk: je stapt langs typische vakwerkhuizen in Veurs en door groene, rustgevende bossen. Onderweg passeer je de Commanderie van Sint-Pieters-Voeren, een kasteel uit de 17e eeuw dat ooit toebehoorde aan de Duitse Ridderorde. Vergeet zeker je laarzen niet: de natuurlijke waterbronnen zorgen hier en daar voor een natte ondergrond.