01-10-2024

Het fotoarchief: Het fruitverhaal van Sint-Truiden van toen naar nu

Wie Sint-Truiden zegt, zegt fruit. Uitgestrekte fruitboomgaarden die in de lente bloeien met prachtige bloesems en in de zomer bol staan van de rijpe, zoete vruchten aan de takken. Maar weet jij hoe Haspengouw uitgroeide tot de fruitregio bij uitstek? Ontdek het zelf en neem een flinke hap uit onze sappige geschiedenis.

Meer dan een appeltje voor de dorst

De fruitteelt begon eeuwen geleden als aanvulling op de traditionele landbouw. De oogst van de hoogstamboomgaarden diende vooral voor eigen gebruik en de overschotten werden verkocht op de wekelijkse markt. Je weet wel, een appeltje voor de dorst. Toen Europa eind 19de eeuw overspoeld werd met goedkoop Amerikaans graan, gaven de vindingrijke Haspengouwse boeren hun gronden een andere bestemming. De focus verschoof naar de fruitteelt.

Onder impuls van de nieuwe spoorwegen nam de export van fruit toe. Aanvankelijk werd het fruit gewoon op de goederenwagons gestort, maar tenzij je van vruchtenmoes houdt, was dit niet echt ideaal. Hierdoor ging men beter sorteren en verpakken. Niet veel later verschenen er nieuwe uitdagingen op het pad van de boeren. Zo kwam er in de jaren ‘20, naast graan plots ook fruit van Amerika overgevaren. Sint-Truiden bleef niet bij de pakken zitten en deed er alles aan om de fruitteelt nieuw leven in te blazen.

Innovatief Haspengouw

Efficiëntie bleek de sleutel te zijn. In de jaren ‘30 werden de eerste laagstamplantages aangelegd. Dit resulteerde in een hogere productiviteit en zo werd de fruitteelt, vooral vanaf de jaren ‘60, een gespecialiseerde sector. In de jaren ‘80 boomde de sector, letterlijk! Plantages schoten als paddenstoelen uit de grond, het plukmateriaal werd gemoderniseerd en er kwam meer aandacht voor milieuvriendelijke teeltwijzen. Resultaat: de hoofdstad van Haspengouw, Sint-Truiden doet meteen denken aan appels, peren en kersen.

In de jaren ‘80 kwamen daar ook aardbeien bij. Dankzij het nieuwe ras, Elsanta, en de modernisering van de productiemethoden, ontstonden er professionele bedrijven die tot op vandaag aardbeien van topkwaliteit leveren. Sinds het begin van deze eeuw leveren de boomgaarden niet alleen tonnen lekker fruit. Ze zijn ook uitgegroeid tot de fruitigste toeristische trekpleister van het land. Meer en meer toeristen vinden hun weg naar Sint-Truiden om de bloesems en het fruit te bewonderen.

Op pad door de fruitboomgaarden

De vele wandelroutes en het fietsroutenetwerk wijzen je alvast de weg. Hoog tijd om het fruitverhaal zelf te ontdekken, van bloem tot vrucht. Verken het fruitige landschap met de fiets, te voet of vanop een Vespa en proef van het sappige verhaal en de bijbehorende vruchten.

©Toerisme St-Truiden