06-12-2019

Gooi wat in mijn schoentje

De winkels staan weer vol met chocolade en ander snoepgoed. Keuze genoeg. Maar wacht! Kies dit jaar eens voor origineel, lokaal en duurzaam. Laat Sinterklaas een streekproduct in de schoen leggen.

Shoppers kopen Hasseltste speculaas in bakkerij © Koen De Langhe

Speculaas uit Hasselt

Speculaas hoort bij Sinterklaas als…nou, als speculaas bij Sinterklaas dus. Hasselt is de expert als het hierop aankomt en heeft zich het product helemaal eigen gemaakt. Al vanaf het einde van de 14de eeuw bakken ze er de speculaas vrij dik met een krokante korst en een malser binnenste. De typische Hasseltse speculaas koop je in het toeristische infokantoor van Hasselt.

Knapkoek uit Maaseik - © Robin Reynders

Koekjes van eigen deeg

Wafels, notenkoek, speculaasjes,… gemaakt met producten van eigen bodem. Je vindt het in de boerderijwinkel van De Wroeter. Dat Limburgers zoetebekken zijn, is wel duidelijk. Praktische iedere gemeente heeft wel een eigen koekje. Lommelse zandkoekjes, Knapkoeken uit Maaseik, het Tongerse Caëderkükske. Het is geen slecht idee om eens langs de toeristische diensten te gaan.

Schoenen met sinterklaaschocolade - © Wele's chocolade

Chocolade natuurlijk

Geen 6 december zonder een hele hoop chocolade. De Limburgse chocolatiers doen weer hun uiterste best om de lekkerste chocolade aan te bieden. Sinterklaasmannetjes haal je bij Wele’s Chocolade, Chocolatier Vanwetswinkel en Chocolaterie Bonaparte.

Twee kinderen met drinkbusjes van Pipo-appelsap - © Pipo

Fruit in zakjes

Mandarijntjes zijn superlekker en gezond, maar ze moeten wel een hele reis vanuit Spanje maken. Kies daarom ook eens voor lokaal fruit. De appelsapjes van Pipo zijn er in handige 200 ml verpakkingen die perfect in de meeste schoenen passen.