10-07-2021

Een glaasje wijn? Of liever een biertje?

Ben jij een liefhebber van bier of wijn? Breng dan zeker en vast eens een bezoekje aan één van de Limburgse brouwerijen en wijndomeinen.

Brouwerij en Distilleerderij Wilderen in Sint-Truiden

1. Brouwerij en Distilleerderij Wilderen

Gezellig genieten van Wilderse biertjes, gin, whisky en jenever doe je in de brouwerij van Wilderen. Zet je neer op het grote en rustig gelegen terras en bestel een Tripel Kanunnik, een Betty Ford of waarom niet een Double You Gin. Je kan hier trouwens met de kinderen naartoe. Terwijl jij rustig van je glas nipt, leven zij zich uit in de zandbak en speeltuin.

Kasteelbrouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren

2. Kasteelbrouwerij Ter Dolen

Geniet van heerlijk zelfgebrouwen biertjes in Brouwerij Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Bij een bezoek aan de brouwerij (enkel in het weekend en op feestdagen) ontdek je op een eerder ludieke wijze de verschillende stappen van het brouwproces en de geschiedenis van het kasteel De Dool. Het romantische terras van het brouwerijcafé vormt de ideale tussenstop tijdens je fietstocht.

Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst

3. Wijnkasteel Genoels-Elderen

Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein van het land. Met de gids bezoek je de wijngaarden, de stokerij, de wijnkelders en kom je alles te weten over het maken van wijn. Op het gezellige terras is het van mei tot september heerlijk vertoeven met prachtig zicht op de tuin met vijver.

Wijndomein Kitsberg in Heers

4. Wijndomein Kitsberg

Op het Wijndomein Kitsberg in Heers leiden de wijnbouwers Evi en Daniel je met veel enthousiasme rond. Dit is een familiaal bedrijf waar topkwaliteit geproduceerd wordt op de hellingen van Haspengouw. En uiteraard hoort een degustatie er ook bij. Midden augustus kan je van de verschillende wijnen proeven op het zomerterras.

Wijndomein Aldeneyck in Maaseik

5. Wijndomein Aldeneyck

In het pittoreske Maasdorpje Aldeneik ligt de 10 hectare grote wijngaard van wijndomein Aldeneyck op de zonnige zuidoosterhellingen te blinken. Elke zaterdag proef (en koop!) je de zelfgemaakte wijnen die meermaals tot beste van België zijn bekroond. Het warme microklimaat en de unieke stenige bodem garanderen een elegante en fruitige smaak met een lange afdronk.

Wijndomein Marsnil in Heers

6. Wijndomein Marsnil

Heers is blijkbaar een goede plek om aan wijnbouw te doen. Ook Wijndomein Marsnil is in deze zuidelijke gemeente gelegen. Graag eens een blik achter de schermen van dit familiaal wijndomein? Na afspraak is het mogelijk om een rondleiding en proeverij te krijgen. Uiteraard worden deze wijnen ook geserveerd in het gelijknamige restaurant op het domein.

Extra tip: Kaasmakerij Catharinadal

Niets past beter bij bier of wijn dan een lekkere kaas. Helemaal in het noorden van Limburg, vlak aan de grens met Nederland, ligt de kaasboerderij van Catharinadal. Hier wordt de kaas gemaakt zoals 500 jaar geleden de zusters Franciscanessen die maakten, een natuurproduct van rauwe melk dat behalve zout, geen additieven bevat.