03-01-2024

De populairste plekken in Limburg van 2023

Zoals ieder jaar zijn we heel benieuwd welke plekken de afgelopen 12 maanden het populairste waren. Wat blijkt? We trokken met zijn allen vooral de Limburgse natuur in. Trek je wandelschoenen dus al maar aan en stap met ons mee langs de 10 populairste plekken.

1. Schulensmeer

Het Schulensmeer kon in 2023 het meest bekoren. Dit meer ligt in het natuurgebied Schulensbroek verspreid over Halen, Herk-de-Stad en Lummen, op een kwartier rijden van het Vlaams-Brabantse Diest.

Je wandelt er rustig over de dijken. Als je de volledige wandelroute rond het meer doet, ben je iets meer dan 8 km onderweg. Kom je met de kinderen, dan voorzien de kortere wandelroutes op de oevers in speelplezier met het avonturenpad en de speelheuvel.

Het Schulensmeer staat ook op nummer 1 bij vele vogels. Watervogels dobberen op het wateroppervlak, terwijl de uitgestrekte graslanden veel weidevogels aantrekken. Een verrekijker is zeker geen overbodige luxe als je helemaal wilt opgaan in het vogelspotten.

Iets eten of drinken met zicht op het meer doe je in ’t Vloot. Hangt de blauwe vlag te wapperen? Dan zie je misschien wel enkele watersporters de golven bedwingen. En het hoeft niet bij kijken te blijven. Huur een kajak, kano of SUP-plank en waag je zelf op het water.

2. Multimovepad in Bree

Deze locatie is voornamelijk interessant als je met de kinderen op uitstap wilt gaan. Het Multimovepad in het Itterdal betekent bijna twee kilometer lang ravotten op hangbruggen, evenwichtsbalken, klimnetten en zo veel meer.

Maar… ook zonder kinderen zet je best koers richting Bree. Wandelroutes van 2 tot 13 km tonen je het mooiste van het natuurgebied Itterdal. Je stapt door de valleien van de Itterbeek en Wijshagerbeek die diep in het landschap snijden.

3. Venusberg in Lummen

De Venusberg was zelfs in de prehistorie een populaire plek getuigen de verschillende voorwerpen die er gevonden zijn. De heuvel torent boven de Zwarte Beek uit. Via holle wegen bereik je de top waar je een top uitzicht over de streek aanschouwt. Volg de blauwe route van 6 km of de rode van 9 km.

De naam van de berg spreekt tot de verbeelding, maar heeft een heel gewone uitleg. ‘Berg boven de vennen’ of ‘veensberg’ werd uitgesproken als ‘venusberg’.

4. Landschapswandeling Grootloon

Misschien kwam je voor de bloesems, misschien voor het doorkijkkerkje ‘Reading between the lines’ of voor het glooiende Haspengouwse landschap. Wat de reden ook is, Grootloon mocht afgelopen jaar vele wandelaars verwelkomen.

Op 4 verschillende wandelingen vanuit het centrum Borgloon verken je de streek en wandel je langs fruitboomgaarden tot aan het kerkdorpje Grootloon en terug. Onderweg klim en daal je meermaals en neem je ook een stukje Romeinse Weg mee.

Het doorkijkkerkje blijft een trekpleister op de route. Zet je er even neer op een bank of het gras om het uitzicht in je op te nemen.

5. Dauteweyers-Dorpsbemden in Diepenbeek

Dauteweyers-Dorpsbemden is het meest zuidelijke stukje van De Wijers, een vijverlandschap dat zich uitstrekt over Midden-Limburg. Je wandelt door verscheidene waterrijke landschappen: vijvers, elzenbroekbossen, vochtige weilanden. Vergeet zeker je laarzen niet na flinke regenval!

Het startpunt van je wandeling van 3 tot 10 km is het Demerstrand, een plek waar je nadien kan uitrusten op de picknicktafels, een hapje eten in het café en de kinderen zich uitleven op de speeltuin.

6. De Brug van Vroenhoven

Twee verhalen komen samen in de Brug van Vroenhoven: de moderne binnenvaart en de start van WO II. In het Belevingscentrum komt je te weten hoe 1 locatie van belang is in deze twee onderwerpen die op het eerste zicht mijlenver van elkaar staan.

Daarnaast is de brug een architectonische blikvanger. Na het vallen van de duisternis, licht de brug prachtig op.

7. Vlinderwandeling in Lommel

In het Lommelse Kattenbos volg je de ontwikkeling van eitje tot prachtige vlinder op een wandelpad van 2,2 km. De speel- en belevingselementen van natuurkunstenaar Will Beckers nemen de kinderen enthousiast mee in het verhaal. Het verharde pad is volledig toegankelijk met de buggy en rolstoel.

Extra kilometers aan je wandeling rijgen kan, want er zijn wandelroutes van 7,7 en 9 km. Het gebied is rijk aan dennenbossen en heide.

8. Hoksent-Molhem in Peer

Hoksent-Molhem stond vorig jaar nog net in de lijst van populaire plekken en is in 2023 alleen maar geliefder geworden. Dit natuurgebied strekt zich uit over Peer en Hechtel-Eksel. Je wandelt door een quasi onbewoond stukje groen.

Op de 6 verschillende wandellussen tussen 3 en 12 km vindt ieder type wandelaar zijn gading. Rode, of eerder blauwe, draad is de rivier Dommel. Je steekt het water geregeld over via idyllische, houten bruggetjes.

Je wandelt door lagergelegen, vochtige graslanden en langs hogere en drogere akkergronden. De langgevelhoeves maken het authentieke agrarische karakter helemaal af.

Ook onze voorouders zakten graag naar dit gebied af. Bewijs daarvan zijn de prehistorische grafheuvels die ook nu nog zichtbaar zijn. Je komt er meer te weten over hoe de mensen hier toen leefden.

9. Oud-Rekem

Het betoverende dorpje Oud-Rekem gooit je terug naar de middeleeuwen. In de authentieke dorpskern struin je langs goed bewaarde bezienswaardigheden met onder andere drie kerken, een kapel, een kasteel en een museumapotheek.

Op een boogscheut van het centrum ligt natuurgebied de Oude Weerd. Op deze linkeroever van de Maas bestaat het landschap uit houtkanten, hagen, bosjes en poelen. Als je een stevigere wandeling ziet zitten kan je tot aan de Maas wandelen door het natuurgebied Hochterbampd.

10. De Plas in Houthalen-Helchteren

De Plas van Kelchterhoef sluit dit lijstje af. Vooral in de zomer trekt de natuurvijver met strand heel wat zonnekloppers en zwemmers aan. Neem je picknick mee of zet je neer op het terras van taverne ’t Vaartje voor een snack of drankje.

Ook wanneer de temperatuur het niet echt toelaat om op het strand te liggen, is deze plek het bezoeken waard. Domein Kelchterhoef telt diverse wandelingen langs het water en door de bossen.

Dat waren ze, de 10 populairste plekken van 2023! Welke ga jij zeker uittesten? Deel jouw Limburg-avonturen met ons op Instagram via #altijdlimburg of tag ons @visitlimburg.be.