07-01-2021

De populairste plekken in Limburg van 2020

2020 was het jaar waarin iedereen massaal aan het fietsen en wandelen ging. Ook al was de achterliggende reden daarvoor helemaal niet zo leuk, het heeft er wel voor gezorgd dat we onze eigen regio beter hebben leren kennen. Weet je niet meer waar je naartoe moet? Laat je inspireren door deze populairste plekken van vorig jaar.

Ben jij van plan één van deze plekken te bezoeken? Houd het veilig en ga als het kan op een moment dat het minder druk is (bijvoorbeeld doordeweeks of in de voormiddag,…). Volg de geldende maatregelen en blijf bovenal verdraagzaam naar elkaar.

De uitkijktoren in de Lommelse Sahara

Lommelse Sahara

De absolute topper van 2020 was de Lommelse Sahara. In de zomer werd deze plek zelfs iets te populair, voornamelijk omdat men naar de waterplas met omliggend strand trok. Maar voor alle duidelijkheid: zwemmen in deze plas mag niet en is zelfs levensgevaarlijk door de onderliggende stromen en temperatuurverschillen. Wat je wel kan? Een wandeling maken door zand, heide, loof- en naaldbossen, de uitkijktoren beklimmen en van een verbluffend uitzicht genieten, een hangmat uitlenen en lekker tussen de bomen luieren, picknicken, mountainbiken,…

Bekijk meer over het wandelgebied van de Sahara

Koppel fietst door het water in Bokrijk Genk

'Fietsen door het Water' in Bokrijk

In 2020 reed de miljoenste fietser op het fietspad door de vijver in Bokrijk. Vier jaar na opening blijft 'Fietsen door het Water' in Bokrijk tot de verbeelding spreken en lokt het fietser en wandelaar naar hartje Limburg. Vanaf het uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ dat wat verderop ligt, kan je deze unieke fietsbeleving van op een afstandje bekijken. Het fietspad is vrij toegankelijk en is toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Om social distancing mogelijk te maken, geldt er momenteel eenrichtingsverkeer.

Bekijk meer over 'Fietsen door het Water' in Bokrijk

Reading between the Lines

Het doorkijkkerkje is de trekpleister die menig wandelaar en fietser naar Borgloon lokt. Hoog op een heuvel gelegen tussen de vele Haspengouwse fruitboomgaarden, geeft het kerkje een verreikend panorama over de omgeving. Dit kunstwerk is van de hand van Gijs van Vaerenbergh en kadert in een project waarbij diverse kunst in open ruimte geplaatst werd.  Houd dus zeker niet alleen halt bij het doorkijkkerkje, maar zet je tocht verder naar een van de vele andere kunstwerken in het landschap.

Bekijk meer over Reading between the Lines

Bos en meer in domein Kiewit in Hasselt

Domein Kiewit

Als je op zoek bent naar een nieuwe wandelomgeving, dan is domein Kiewit een aanrader. Veel mensen vonden vorig jaar de weg naar dit natuurdomein. De centrale ligging iets ten noorden van Hasselt zorgt voor een goede bereikbaarheid vanuit heel Limburg.  Naast uiteraard een prachtige wandeling maken door de natuur van De Wijers, kan je hier ook de kinderboerderij bezoeken, over het vlonderpad stappen, je hond laten uitrazen in de losloopzone, door het Engelse park kuieren, enz.

Bekijk meer over Domein Kiewit

Brug van Vroenhoven in Riemst

Brug van Vroenhoven

De Brug van Vroenhoven in Riemst is vooral geliefd omwille van de architecturale schoonheid. Op de trap richting de ingang heeft al menig mens en hond model gestaan voor dat ene prachtige shot. En velen zullen het ook daarbij gehouden hebben, niet wetende dat er binnenin ook zoveel te beleven valt. Het belevingscentrum neemt je mee naar twee heel aparte werelden: de wereld van de Tweede Wereldoorlog en die van de binnenvaart. Deze brug speelt in beide verhalen een zeer belangrijke rol.

Bekijk meer over de Brug van Vroenhoven

Terhills

Terhills ben je al scrollend op Instagram vast wel tegengekomen. Iedere échte travel influencer heeft wel een foto in de feed waar die op het welbekende uitkijkpunt staat met de twee “bergen” op de achtergrond. In de zomer werd het zelfs heel erg druk rond de mijnterrils. In dit wandelgebied in het Nationaal Park Hoge Kempen zijn er echter meerdere prachtige plekken die nog niet zo wijdverspreid bekend zijn. Ga dus met open blik op wandel en wie weet ontdek je wel je eigen Instagram-hotspot.

Bekijk meer over Terhills

Helmen in Halen

Helmen in Halen

Langs het fietspad tussen knooppunt 351 en knooppunt 355 in Halen ligt een grasveld dat bezaaid is met grote, betonnen helmen. Neem hier een rustpauze tijdens je fietstocht en geniet van het fraaie uitzicht. Iedere helm die hier staat, vertelt een uniek verhaal van iedere Limburgse gemeente ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Zo is deze plek dus een symbool van herinnering en een moment van bezinning voordat je je fietstocht vervolgt.

Bekijk meer over de Helmen in Halen