29-07-2020

De Mechelse Heide kleurt paars

De Mechelse Heide – één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen – ligt op de oostelijke rand van het Kempisch Plateau. Voor wandelaars is het dé toegangspoort bij uitstek tot het Nationaal Park Hoge Kempen.

Uitzicht op de Mechelse Heide in Nationaal Park Hoge Kempen

Wandelen door de bloeiende heide

Vanaf midden augustus tot begin september bloeit de struikheide en verandert het landschap in een paarse zee. Dit is het moment bij uitstek om de Mechelse Heide te verkennen. Vergeet zeker je fototoestel niet mee te nemen!

Uitzicht op de Mechelse Heide in Nationaal Park Hoge Kempen

Toegankelijkheid ten top

Personen in een rolstoel kunnen dit prachtige stukje natuur beleven via het zandloperpad. Dit rolstoeltoegankelijke pad van 1,5 km doorheen de voormalige zandgroeve toont de verschillende biotopen van het Nationaal Park. Een mini-Nationaal Park, zeg maar. 

Konikpaarden aan de Kikbeekbron in het Nationaal Park Hoge Kempen

Spot wilde paarden

Paarse pracht vindt je ook in een ander deel van de Mechelse Heide, de Vallei van de Kikbeekbron. In dit waterrijke landschap grazen halfwilde konikpaarden tussen helderblauwe waterplassen en ruige heide. Ideaal voor wie rust opzoekt.

Twee fietsers kijken uit over de Mechelse Heide

Trappen door de heide

Fietsen rond de paarse heide doe je met de themafietskaart van Nationaal Park Hoge Kempen. Je spot de paarse heide aan de Kikbeekbron tussen fietsknooppunt 61 en 550. Rondom de Mechelse Heide vind je diverse cafeetjes met een gezellig terras. 
 

Wandelaar in de Mechelse Heide

Met een ranger op pad

Wil je de unieke landschappen graag samen ontdekken met een echte kenner? Iedere 1e en 3e zondag van de maand staat een Ranger klaar aan één van de toegangspoorten. Er zijn activiteiten voor junior en senior rangers,  wandelingen maar ook fiets- of paardentochten en aangepaste programma's voor mensen met een beperking. Alle praktische informatie vind je op de website

Nog meer tips en inspiratie voor een weekendje weg vind je op de website van Visit Maasmechelen.