01-09-2022

De legende van de Bokkenrijders

Ooit was Wellen het epicentrum van de beruchte Bokkenrijders. Nu is het de perfecte uitvalsbasis voor prachtige wandelingen waaronder de historische route De Bokkenrijders achterna. Volg het spoor van de mysterieuze Bokkenrijders!

Schuldebokken

In de tweede helft van de achttiende eeuw was Haspengouw helemaal in de ban van een reeks diefstallen en roofmoorden. In de volksmond werden de daders Bokkenrijders genoemd omdat ze zich volgens de legende vliegensvlug door de lucht verplaatsten op de rug van een bok, hét symbool van de duivel. De plunderingen kwamen overgewaaid uit Nederlands Limburg en in de jaren 1770 werd ook Wellen geteisterd door berovingen en brandstichting.

De regerende clerus en adel schilderden ze graag af als een goed georganiseerde duivelachtige criminelenbende, maar eigenlijk gingen deze Bokkenrijders stelen uit noodzaak. Er was veel armoede onder de bevolking, terwijl het kapitaal van de grootgrondbezitters en de Kerk steeds toenam. Bovendien werden ze veel wreder voorgesteld dan ze eigenlijk waren. Die “grote rooftochten” zouden vandaag amper de krant halen als kruimeldiefstal. Hun daden zijn zeker niet goed te keuren, maar dat gold ook voor Robin Hood.

Waag je met deze wandelroute in het spoor van de mysterieuze Bokkenrijders!

In totaal waren er 31 Wellense Bokkenrijders. Uiteindelijk werd een einde gesteld aan de misdadige praktijken door een vervolging die ontspoorde in een ware heksenjacht. De folteringen die de beschuldigden moesten ondergaan, leidden tot absurde bekentenissen. Mogelijk is daaruit de mythe van de vliegende bokkenrijders tot stand gekomen.

In het spoor van de Bokkenrijders

De illustere landschapswandeling De Bokkenrijders achterna voert je 13,4 kilometer door Groot Wellen en het waterrijke natuurgebied de Broekbeemd. Paarse borden met witte pijlen leiden je langs uitgestrekte perenplantages, ruige natte beemden en pittoreske dorpjes. Blijf even staan op het hoogste punt in Oetersloven. Hier geniet je van een weids panorama dat bij helder weer zelfs de mijnterrils van Genk vertoont! Start aan het Dorpsplein waar je langs de neogotische kapel een infobord vindt met een gedetailleerde kaart.

Praktisch: Vanwege het ruwe landschap is de route niet helemaal geschikt voor buggy’s en rolstoelen.

Jaarlijks komen de Limburgse bokkenrijders weer een beetje tot leven op de internationale Bokkenrijdersdag, ter nagedachtenis van de terechtstelling van de roemruchte chirurgijn Joseph Kerkhofs. Sinds 2017 mag Wellen zich officieel een Bokkenrijdersgemeente noemen. Als je er op 11 mei langs het gemeentehuis passeert, zie je de zwart-rode Bokkenrijdersvlag wapperen.

Kom naar Wellen, laat je begeesteren door deze markante legende en wandel De Bokkenrijders achterna!