01-12-2022

De legende van Bilzen Mysteries: Het Verhaal

Wanneer de nacht valt, ontvangt de laatste Heer van Biesen je voor een avontuur door heden en verleden. Dansende nimfen, strijdende ridders en een allesverwoestende brand. Spectaculaire licht- en geluidseffecten en een fenomenale Jan Decleir nemen je mee door de woelige geschiedenis van Alden Biesen. Misschien wel voor een laatste keer, want na 8 januari 2023 is het einde verhaal.

Ontdek alle geheimen van Alden Biesen tijdens het spectaculaire Bilzen Mysteries: het Verhaal

Duitse Ridderorde

Het epische verhaal van Alden Biesen begint al in 1220 en loopt vanaf de late middeleeuwen over de Franse revolutie tot de dag van vandaag. Weet je eigenlijk waar de naam Alden Biesen vandaan komt? Door de eeuwen heen was de Landcommanderij een prominent hoofdkwartier van de Duitse Orde. Deze ridderorde vormde zich tijdens de kruistochten en was actief over heel Europa. In de dertiende eeuw schonk de Graaf van Loon hen een bedevaartkapel, als dank voor hun hulp aan gewonde pelgrims en kruisvaarders.

Bilzen Mysteries: het Verhaal in Alden Biesen is een licht- en geluidspektakel

De kapel lag in moerassig gebied met veel hoog gewas of biezen, en al snel kreeg ze de naam kapel in de biezen. Bijgevolg noemden de ridders van de Duitse Orde hun vestiging de Biesen. Tweehonderd jaar later werd er in Maastricht een volgend huis van de Orde gebouwd met de naam Nieuwe Biesen. En zo werd de oorspronkelijke vestiging gedoopt tot Oude of Alden Biesen.

De geschiedenis verhaalt zich

De Landcommanderij groeide uit tot één van de grootste kasteelcomplexen in de Euregio. Op het hoogtepunt van haar geschiedenis voerde Alden Biesen het gezag over maar liefst twaalf commanderijen! En ook vandaag vervult de site een belangrijke rol als Europees cultuur- en congrescentrum. De ridders en landcommandeurs zijn intussen al lang verdwenen, maar met Bilzen Mysteries: Het Verhaal komen ze na zonsondergang weer even tot leven.

Bilzen Mysteries: het Verhaal onthult je de geschiedenis van Alden Biesen

Het is avond. Duister. Je staat aan het begin van een lange oprijlaan, voor een immens kasteel. Een spel van licht en donker verandert vaste vormen in beweeglijke schaduwen en geeft de omgeving contouren die je verbeelding prikkelen. Op het scherm van de tablet in je handen vraagt de laatste Heer van Biesen je om hem te volgen …

Jan Decleir is de laatste Heer van Biesen tijdens Bilzen Mysteries: het Verhaal

Spectaculaire beeld-, klank- en lichteffecten nemen je mee op een reis door de tijd. Alden Biesen bulkt van verrassende verhalen en de Heer van Biesen kent alle geheimen van deze plek, van de donkere middeleeuwen tot de allesverwoestende brand. Durf jij mee op dit avontuur? Grijp je kans en beleef Het Verhaal nog tot 8 januari 2023. Daarna gaat het licht onherroepelijk uit.

Onvermoeibare speurneuzen kunnen wel nog steeds op zoektocht met Bilzen Mysteries: Het Complot, een crimineel leuk misdaadspel!