12-07-2021

8x met de kinderen naar het museum

Op zoek naar een leuke uitstap voor het hele gezin? Breng eens een bezoek aan een van deze acht musea. Hier leren kinderen op een luchtige manier en al spelenderwijze bij over het verleden.

1. Gallo-Romeins Museum in Tongeren

De permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vertelt het verhaal van de mens van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Via educatieve video's, maquettes en levensechte figuren leer je alles over hoe men leefde doorheen deze verschillende periodes. Daarnaast zijn er tal van activiteiten op maat van kinderen. Je kan op pad met archeoloog Bob de Graver waarbij je de code moet kraken om de box van Bob te openen. Voor kinderen tussen zes en twaalf jaar is de fotozoektocht De Waaier van Ward een speelse manier om de tentoonstelling te verkennen.

Gallo-Romeins Museum in Tongeren

2. Cosmodrome in Genk

De Cosmodrome is jouw ticket voor een reis door de ruimte. Ga mee naar het absolute begin van het heelal en reis door de evolutie van de kosmos langs planeten en sterren. Er zijn verschillende 360°-shows zodat kinderen vanaf drie jaar tot tieners van twaalf jaar op hun eigen niveau de kosmos kunnen ontdekken. Deze bijzondere filmbeleving combineer je moeiteloos met de permanente expo 'De Oerknal' waarin je meegenomen wordt naar een tijd toen tijd nog niet bestond. Door de reuzegrote telescoop tuur je ten slotte zelf de hemel af, op zoek naar hemellichamen. Hier krijg je maar liefst drie ruimtebelevingen in ruil voor één ticket.

Nog niet genoeg gekregen van de ruimte? Volg dan het Planetenpad. Op een route van 1,8 kilometer doorheen het dennenbos van Kattevennen stap je de acht planeten van ons zonnestelsel af.

Cosmodrome in Kattevennen in Genk

3. Bokrijk

In Bokrijk vind je het grootste openluchtmuseum van Vlaanderen. In de winter is het museum geopend als een winterwandelpark dat gratis toegankelijk is. Waan je honderd jaar terug in de tijd door de authentieke gebouwen en tot leven gebrachte personages van toen.

Na een bezoek aan het museum leven kinderen zich maar al te graag uit in de grote openluchtspeeltuin. De allerkleinsten kunnen terecht in het kleuterkinderdorp, een miniversie van het openluchtmuseum. Voor de oudere durvers ligt een heus avonturenparcours klaar. Kortom, Bokrijk is een gezellig dagje weg met het hele gezin.

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk

4. Mijnmuseum in Beringen

Het Mijnmuseum van Beringen vertelt het verhaal van de mijnwerkers en het leven in en rond de mijn. Door middel van getuigenissen, video's en geluidsfragmenten word je meegenomen naar een tijd waarin steenkool opdelven big business was. In de krokusvakantie gaan kinderen van zes tot twaalf jaar aan de slag in het gezinsspel 'Mijnwerker Max heeft hulp nodig'. Zet een echte mijnwerkershelm op en help Max om zijn werkmateriaal te vinden.

Het Mijnmuseum ligt op de mijnsite van Beringen, be-MINE. Na een bezoek aan het museum is de Avonturenberg een must-do voor de kinderen. Klauter en klim je weg naar de top van een mijnterril.

Meisje in het Mijnmuseum van Beringen

5. Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik

In Maaseik doen ze er alles aan om archeologie leuk te maken. Hier kijk je niet alleen naar de diverse voorwerpen, je maakt ze ook. In het Regionaal Archeologisch Museum leer je hoe het leven in de regio was van de steentijd, bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd tot en met de middeleeuwen aan de hand van archeologische vondsten. Voor kinderen is echter de Ontdekkingskamer het toppunt. Maak zelf een pijl of koperen ring. Ridders in spe trekken een maliënkolder aan. Hier steken ze de handen uit de mouwen voor wat experimentele archeologie.

Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik

6. De Brug van Vroenhoven

Deze brug over het Albertkanaal in Vroenhoven is een bijzondere plek. In het belevingscentrum De Brug komen twee verhalen samen die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben, maar beide gelinkt zijn aan het kanaal. Het eerste verhaal is dat van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Voor België begon die oorlog namelijk exact op deze plek. Hoe en waarom? Dat ontdek je tijdens de eerste beleving met opmerkelijke verhalen en getuigenissen.

Het tweede verhaal is dat van de binnenvaart. Hoe werken sluizen? Wat vaart er allemaal op onze kanalen? Hoe ziet de stuurhut van een binnenschip eruit? Op deze en veel meer vragen krijg je een antwoord tijdens de tweede beleving. En er is ook een interactief luik waarbij je zelf een brug bouwt of een schip door een sluis leidt.

De Brug van Vroenhoven in Riemst

7. GlazenHuis in Lommel

Het GlazenHuis in Lommel is the place to be om prachtige glaskunst te bewonderen. Regelmatig worden er diverse expo's georganiseerd en nog tot oktober loopt er de zomerexpo. De expo is opgedeeld in drie afzonderlijke tentoonstellingen. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over glas. Verwacht je aan glazen schoenen, juwelen, schilderijen en zo veel meer. Beklim de iconische spiraalvormige trap tot in de 30 meter hoge glazen torenspits. Ongetwijfeld het hoogtepunt van je bezoek! Al zullen de kinderen misschien van mening zijn dat dat hoogtepunt het glasatelier is. Tijdens een workshop leren de glasblazers je de kneepjes van het vak en maak je je eigen glaskunstwerk.

 

GlazenHuis in Lommel

8. Museum DE MINDERE in Sint-Truiden

Museum DE MINDERE in Sint-Truiden staat in het teken van Sint-Franciscus  Hij liet op een dag alles achter, zijn sociale status, al zijn bezittingen, zelfs zijn kleren hij begon een nieuw leven in armoede, ondergeschikt aan iedereen. Vandaar dat zijn volgelingen ook wel de 'mindere' broeders genoemd werden. Ga op verkenning in het museum en volg het parcours van Vik en Vera om op een speelse wijze kennis te maken met het leven van Sint-Franciscus en zijn volgelingen. De opdrachten zijn op maat van kleuters en kinderen tot twaalf jaar. Deze zomervakantie neemt Vlieg je mee in DE MINDERE met als thema ‘zien’. Hou je ogen dus goed open en kom schattenjagen. Franciscus was ook een grote dierenvriend. Jij ook? Ga dan op safari doorheen het museum en vind alle dieren.

Museum DE MINDERE in Sint-Truiden