17-10-2020

7 Limburgse musea die je moet bezoeken

Labiomista Genk

Museums zijn geweldige plekken. Er zijn er zoveel in alle maten en kleuren en ze behandelen allemaal verschillende onderwerpen. Dat maakt dat ze de ideale daguitstap zijn voor praktisch iedereen. Ben je een echte museumfan? Dan zijn deze 7 Limburgse musea zeker een plekje op je bucketlist waard.

1. Modemuseum Hasselt

Als je heel erg into mode bent, dan is het Modemuseum in Hasselt een aanrader. Je komt er hedendaagse ontwerpers tegen, maar ook de mode uit het verleden krijgt er een plek. Momenteel loopt er ook de tijdelijke expo ACTIVEWEAR, waar bezoekers een inkijk krijgen in de fusie van mode en sport met Elodie Ouédraogo en Olivia Borlée als audiogids. Je kan deze tentoonstelling nog t.e.m. 30 december 2021 bezoeken. 

Modemuseum in Hasselt

2. Jenevermuseum

Een heel museum gewijd aan -jawel- jenever. Van de klassieke graanjenever tot de meer alledaagse fruit- en creamjenevers, in het Hasseltse Jenevermuseum kom je er alles over te weten. Hoe het drankje gestookt wordt, hoe het aan zijn naam komt en hoe je het moet bewaren en uitschenken. Het museum organiseert regelmatig workshops waarbij je dan actief aan de slag gaat.

Jenevermuseum Hasselt

3. Musea Maaseik

Maaseik is dé cultuurparel van het Maasland. Musea Maaseik bundelt drie musea, ideaal voor een middagje op cultuurtrip. In het Regionaal Archeologisch Museum leer je meer over het lokale leven vanaf de steentijd over de Romeinse tijd tot en met de middeleeuwen. Breng een bezoek aan de de oudste privé-apotheek van Vlaanderen en bewonder de schatten van de Sint-Catharinakerk.

Regionaal Archeologisch Museum

4. Labiomista

De voormalige zoo en de oude mijnsite van Zwartberg werd de afgelopen jaren getransformeerd tot Labiomista, een evoluerend kunstwerk van de hand van Koen Vanmechelen. Vind je weg tussen de kunstwerken en installaties rond maatschappelijke onderwerpen, zoals diversiteit en mensenrechten. In het park lopen onder andere lama’s, emoes, dromedarissen en struisvogels rond.

Labiomista

5. Kunstencentrum Z33

Verborgen in het begijnhof van Hasselt ligt het kunstencentrum Z33. Hier moet je zijn als je hart sneller slaat van hedendaagse kunst. Z33 maakt projecten en tentoonstellingen die bezoekers aanmoedigen om op een nieuwe manier naar alledaagse dingen te kijken. Doordat er geen eigen collectie is, blijft het aanbod steeds fris en vernieuwend.

6. Emile Van Dorenmuseum

In 1840 bouwde de Brusselse landschapsschilder Emile Van Doren een villa die hij “Le Coin Perdu” noemde. Nu is dit een museum dat zijn werk en het werk van talloze andere landschapskunstenaars tentoonstelt. In 2020 hebben kunstenaars Gert Robijns en Hugo Duchateau het Emile Van Dorenmuseum ingepakt. Letterlijk! Benieuwd naar wat we bedoelen? RESET.

7. Museum “Slag der Zilveren Helmen”

In Halen vond op 12 augustus 1914 de Slag der Zilveren Helmen plaats. Een groot gevecht dat als enige Belgische overwinning op de Duitsers gerealiseerd werd zonder hulp van de geallieerden. De naam van de slag is te danken aan blinkende hoofddeksels die overal over het slagveld verspreid lagen. Als je geïnteresseerd bent in dit stukje geschiedenis, is dit museum the place to be.