17-10-2020

7 Limburgse musea die je moet bezoeken

Musea zijn fascinerende plekken. Ze zijn er in alle maten en kleuren en over de meest uiteenlopende thema's: over kunst, over sport, over erfgoed, over dieren, over techniek.. Ben jij leergierig of laat je je graag onderdompelen in een andere wereld? Dan zijn deze 7 Limburgse musea absoluut een plekje op je bucketlist waard!

Labiomista Genk

1. Modemuseum Hasselt

Wie heel erg into fashion is, kan het hart ophalen in Modemuseum Hasselt. Je kan er creaties van hedendaagse ontwerpers bezichtigen naast modetrends uit het verleden. Het concept mode wordt er belicht in permanente collecties en tijdelijke expo's, dit vanuit een unieke invalshoek en gelinkt aan actuele maatschappelijke trends. 

Modemuseum in Hasselt

2. Jenevermuseum

Een heel museum gewijd aan - hoe kan het ook anders - jenever. Van de klassieke graanjenever tot de gekende crème- en fruitjenevers, in het Hasseltse Jenevermuseum kom je er alles over te weten. Van hoe de geestverruimende drank gestookt wordt, over de oorsprong van de naam, tot hoe je jenever moet uitschenken en bewaren (als de fles niet leeg is). Daarnaast organiseert het museum regelmatig workshops waarbij je actief aan de slag gaat met reuk- en smaakzin. Schol!

Jenevermuseum Hasselt

3. Musea Maaseik

Maaseik is dé cultuurparel van het Maasland. Musea Maaseik bundelt drie musea, ideaal voor een middagje op cultuurtrip. In het Regionaal Archeologisch Museum leer je meer over het lokale leven vanaf de steentijd over de Romeinse tijd tot en met de middeleeuwen. Breng een bezoek aan de de oudste privé-apotheek van Vlaanderen en bewonder de schatten van de Sint-Catharinakerk.

Regionaal Archeologisch Museum

4. Labiomista

De voormalige zoo en de oude mijnsite van Zwartberg werd de afgelopen jaren getransformeerd tot Labiomista, een evoluerend kunstwerk van de hand van Koen Vanmechelen. Vind je weg tussen de kunstwerken en installaties rond maatschappelijke onderwerpen, zoals diversiteit en mensenrechten. In het park lopen onder andere lama’s, emoes, dromedarissen en struisvogels rond.

Labiomista

5. Kunstencentrum Z33

Verborgen in het begijnhof van Hasselt ligt het kunstencentrum Z33. Hier moet je zijn als je hart sneller slaat van hedendaagse kunst. Z33 maakt projecten en tentoonstellingen die bezoekers aanmoedigen om op een nieuwe manier naar alledaagse dingen te kijken. Doordat er geen eigen collectie is, blijft het aanbod steeds fris en vernieuwend.

Z33: Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur in Hasselt

6. Emile Van Dorenmuseum

In 1840 bouwde de Brusselse landschapsschilder Emile Van Doren een villa in Genk die hij “Le Coin Perdu” noemde. Vandaag is het Emile Van Dorenmuseum een huis van landschap en kunst waar de boeiende geschiedenis van het oude Genck wordt verteld. Aanschouw er de historische landschappen en ontdek in de prachtige villa en tuin hoe de omgeving een bron van inspiratie is voor kunstenaars van vroeger én nu.

Een portret van een landschapsschilder in het Emile Van Dorenmuseum in Genk.

7. Museum “Slag der Zilveren Helmen”

In Halen vond op 12 augustus 1914 de Slag der Zilveren Helmen plaats, een grote strijd tegen de Duitsers en de enige die de Belgische troepen wisten te winnen zonder enige hulp van de geallieerden. De slag heeft haar naam te danken aan de honderden blinkende zilveren helmen die overal over het slagveld verspreid lagen. Als je geïnteresseerd bent in de Eerste Wereldoorlog is dit museum the place to be.

De Slag van Halen