26-07-2022

8 x fascinerend erfgoed

Limburg kent een hele boeiende geschiedenis, van de Romeinse tijd 2000 jaar geleden tot het nog relatief recente mijnverleden. Wij zetten hieronder acht absolute erfgoedtoppers voor deze zomer in de kijker.

Labiomista

De geschiedenis van Zwartberg wordt enerzijds gekleurd door haar mijnverleden en anderzijds door de opmerkelijke dierentuin. Tegenwoordig vind je op de fundamenten van de voormalige zoo en mijnsite het intrigerende LABIOMISTA. Laat je door dit evoluerende kunstwerk meenemen in de unieke visie van kunstenaar Koen Vanmechelen over identiteit, fertiliteit en bioculturele diversiteit. Vind je weg tussen de kunstwerken en installaties rond maatschappelijke onderwerpen, zoals diversiteit en mensenrechten. Voor de jongste bezoekers is er een aangepaste audiogids, ingesproken door Koen en acteur Tom Van Dyck. In het park lopen onder andere lama’s, emoes, dromedarissen en struisvogels rond.

Tip: Het bijzondere verleden van de dierentuin is door Lien Vande Kerkhof in een schitterend kinderboek gegoten. "De zoo van Zwartelgoud" neemt jong én oud mee in een verhaal waar waarheid en fictie niet te onderscheiden zijn, met prachtige illustraties van Davien Dierickx.

LABIOMISTA in Genk staat op de fundamenten van de mijn en de zoo van Zwartberg.

Zomerrondleidingen Landcommanderij Alden Biesen

De beste manier om het domein van Alden Biesen te verkennen? Ga op ontdekking met een wandelende encyclopedie! De ervaren Gidsen van Alden Biesen staan te trappelen om jullie een uur lang mee te nemen door de geschiedenis van de Landcommanderij. Ontdek de historische gebouwen, de Franse tuin en het Engels park en het befaamde 18de-eeuwse kerkorgel. Verder krijg je een unieke kijk in het interieur van de waterburcht en het appartement van de landcommandeur. Sluit in de weekends van juli en augustus aan bij één van de zomerrondleidingen en Alden Biesen kent voor jou geen geheimen meer!

Ontdek de historische gebouwen, de Franse tuin en het Engels park en het befaamde 18de-eeuwse kerkorgel van landcommanderij Alden Biesen samen met een gids.

Teseum

Dat Tongeren de eerste stad van België is, kun je op de archeologische site van het Teseum met je eigen ogen zien. Drie meter onder de grond vertellen eeuwenoude stenen, muren en funderingen je het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk. Een verhaal dat 2000 jaar gleden begon in de tijd van de Romeinen. In de schatkamer van het Teseum schittert dan weer een eeuwenoude kunstschat. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk een van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen. Verschillende reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes zijn er te bekijken. Wandel zeker ook eens door de kloostergang en -tuin voor een ultiem stukje rust midden in de stad.

Een koppel bezoekt de archeologische site van het Teseum in Tongeren

Musea Maaseik

Musea Maaseik bundelt drie musea, ideaal voor een middagje op cultuurtrip in het historische hart van het Maasland. Breng een bezoek aan de oudste privé-apotheek van België, waar tussen 1704 en 1959 maar liefst zes generaties pillen draaiden. Neem zeker ook een kijkje in de kruidentuin achter de apotheek! Het Regionaal Archeologisch Museum (RAM) neemt je mee naar een verder verleden. Aan de hand van een unieke collectie archeologische objecten krijgen bezoekers een duidelijk beeld van de lokale levenswijze in de regio Maas en Bosbeek van prehistorie tot nieuwe tijd. In de Sint-Catharinakerk kan je dan weer een bijzondere collectie kerkschatten bewonderen. Vanwege hun uitzonderlijke historische, artistieke en wetenschappelijke waarde werd een groot deel van de objecten door de Vlaamse overheid officieel erkend als Vlaamse Topstukken.

Musea Maaseik bundelt drie musea: het Apotheek museum, het Regionaal Archeologisch Museum en de Kerkschatten van Sint-Catharinakerk

Mijnmuseum vzw

Het Mijnmuseum in Beringen neemt je mee naar het woelige verleden van de Limburgse mijnen. Aan de hand van getuigenissen, beeld- en geluidsfragmenten en een maquette met klank- en lichtspel krijg je een totaalbeeld van het leven in en rond de mijn en het ontstaan van steenkool. Wist je dat de mijnsite van Beringen de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen is en uniek in Europa? Daal af in de mijn en laat je rondleiden door een voormalige medewerker! Het museum is dagelijks vrij te bezoeken van 10 tot 17 uur. Combineer je bezoek aan de moderne tentoonstellingsruimte met de spectaculaire ondergrondsimulatie. Dit kan elke dag onder begeleiding van een gids om 11, 13 en 15 uur. Of kom naar de Mijnzondagen en word mijnwerker voor één dag!

Onder meer aan de hand van een maquette met klank- en lichtspel krijg je een totaalbeeld van het leven in en rond de mijn.

Museum Slag der Zilveren Helmen

Terug naar 12 augustus 1914, toen in Halen de Slag der Zilveren Helmen plaatsvond. Dit was een grote veldslag en de enige waarbij de Belgen de overwinning op de Duitsers wisten te behalen zonder hulp van de geallieerden. De naam van de slag is te danken aan de blinkende hoofddeksels die na afloop over heel het oorlogsveld verspreid lagen. Als het stukje oorlogsgeschiedenis jouw interesse heeft, is dit museum absoluut the place to be.

De Slag der Zilveren Helmen

Begijnhofkerk Sint-Truiden

Trek naar de rand van de stad Sint-Truiden en laat je betoveren door een oase van rust. Al sinds 1258 is hier het Sint-Agnesbegijnhof gevestigd. De grond werd geschonken door abt Willem van Rijkel. Sinds 1998 is het begijnhof opgenomen in de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Wat deze locatie absoluut uniek maakt zijn de cyclus van 38 prachtige muurschilderingen van de 14e tot de 16e eeuw en de begijnhofhoeve, als enige in Vlaanderen nog bewaard.

De cyclus van 38 muurschilderingen van begin 14e tot eind 16e eeuw geven deze kerk haar imposante uitstraling.

Verborgen moois Kasteel van Heers

Wist jij al dat er in het centrum van Heers een vervallen kasteel staat? De site kent een roemruchte geschiedenis van meer dan 1000 jaar! Maar de laatste decennia raakte het landgoed in verval. De natuur kreeg vrij spel en het hele domein is intussen overwoekerd. Dit zorgt voor sp(r)ookachtige taferelen, die je kan bewonderen tijdens de Verborgen Moois-wandeling. Start de tocht vanuit het centrum naar de Sint-Martinuskerk met haar ommuurde kerkhof. Daarna volg je het kerkenpad tot aan het kasteel. Dit pad werd speciaal aangelegd voor de kasteelheren en gaf hen een privé-toegang tot de kerk. Het traject door het park trakteert op een prachtige zicht van het kasteel dat tot de verbeelding spreekt. Het kan dan ook verleidelijk zijn om even binnen een kijkje te gaan nemen, maar we vragen je met aandrang dit niet te doen. De vrijwilligers van vzw Heerlijk(heid) Heers spannen zich al jaren in om het kasteel in eer te herstellen. Inbreken helpt daar niet bij. Bovendien staat het gebouw volledig leeg, dus er is geen enkele reden om binnen te gaan. Bewonder de royale bouwkunst in haar prachtige omgeving en geniet van de grandeur van het Kasteel van Heers!

Bewonder de royale bouwkunst in haar prachtige omgeving en geniet van de grandeur van het Kasteel van Heers.