15-07-2021

6x fascinerend erfgoed

We zetten zes absolute erfgoedtoppers in de kijker. Van het nog relatief recente mijnverleden tot de Romeinse tijd 2000 jaar geleden. Limburg heeft heel wat fascinerende geschiedenis.

Schachtbokken van C-mine in Genk

1. C-mine in Genk

Fascinerend is C-mine in Genk zeker wel te noemen. Dit is een site waar het oude mijnverleden nog heel erg aanwezig is, maar waar ook actuele kunstenaars vandaag hun plek hebben. De Expeditie neemt je mee op een weg doorheen de ondergrondse mijngangen tot helemaal op de top van de schachtbok. De mooie tegelvloer in het Energiebouw is daarbij een echte eyecatcher.

In het voormalige metaalmagazijn woont en werkt de gerenommeerde keramist Piet Stockmans. Laat je rondleiden door zijn atelier en studio. Op het plein valt het gigantische labyrint op, een kunstwerk van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh (die ook het doorkijkkerkje in Borgloon hebben bedacht).

2. Be-MINE in Beringen

Nog zo een prachtige mijnsite is be-MINE in Beringen, de best bewaarde en grootste industriële erfgoedsite van Vlaanderen. Hier hebben ze vooral aan de actievelingen gedacht. Want naast een bezoek aan het Mijnmuseum waarin je alles te weten komt over hoe het hier vroeger was, kan je klimmen en boulderen in de voormalige elektriciteitscentrale, duiken en snorkelen in de indikkers van de kolenwasserij,  en wandelen en mountainbiken op de mijnterrils.

Schachtbokken van be-MINE in Beringen

3. Abdijsite Herkenrode in Hasselt

Ooit was de abdij van Herkenrode de rijkste vrouwenabdij van de Nederlanden, nu hebben de historische gebouwen een nieuwe invulling gekregen. Wandel de site binnen door het prachtige poortgebouw. In de stallingen met koetshuis vind je nu het Belevingscentrum. Zeshonderd jaar aan geschiedenis komt tot leven via boeiende geluidsfragmenten.

Abdijsite Herkenrode in Hasselt

Buiten kuier je door de Kruiden- en Inspiratietuin van de abdij, een hedendaags kruidenpark van twee hectaren. En daar stopt het niet bij. Abdijsite Herkenrode bevindt zich in een bijzonder natuurgebied. Het is dus perfect mogelijk om een bezoek te combineren met een wandeling doorheen de omliggende natuur.

 

4. Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

De Landcommanderij van Alden Biesen was de hoofdzetel van de Duitse ridderorde. Meer dan 800 jaar aan geschiedenis. De prachtige waterburcht met het gerestaureerde appartement van de landcommandeur is met een gids te bezoeken of tijdens een tijdelijke tentoonstelling. Je kan wel altijd door de Franse tuin wandelen, een mooi voorbeeld van de typische geometrische tuinaanleg zoals je die ook in Versailles aantreft. Het Engelse park is dan weer de tegenhanger hiervan met de wat meer speelsere, ‘wildere’ natuur. Wil je de geschiedenis van Alden Biesen beleven op een andere manier? Dan is de interactieve avondwandeling Bilzen Mysteries 'Het Verhaal' iets voor jou.

Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen

5. Waterburcht Pietersheim in Lanaken

De 12de eeuwse waterburcht is de stille getuige van de roemrijke en woelige veldslagen van de Heren van Pietersheim. Van het middeleeuwse slot zie je nog de ringvormige weermuren en poorttoren. Ook de kapelzaal bleef bewaard en werd volledig gerenoveerd.

Waterburcht Pietersheim in Lanaken

Via een zwevend looppad, kom je op alle verborgen plekjes van de burcht. Vanaf het platform in het poortgebouw geniet je van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het omliggende park. Aan de hand van een 3D-animatiefilm met historisch beeldmateriaal herrijst de waterburcht in haar volle glorie.

 

6. Teseum in Tongeren

Dat Tongeren de eerste stad van België is, kun je op de archeologische site van het Teseum met je eigen ogen zien. Drie meter onder de grond vertellen eeuwenoude stenen, muren en funderingen je het verhaal van de stad, haar bewoners en de kerk. Een verhaal dat 2000 jaar gleden begon in de tijd van de Romeinen. In de schatkamer van het Teseum schittert dan weer een eeuwenoude kunstschat. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek herbergt namelijk een van de grootste en rijkste kerkschatten uit de Lage Landen. Verschillende reliekhouders, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en zeldzame reliekbeursjes zijn er te bekijken. Wandel zeker ook eens door de kloostergang en -tuin voor een ultiem stukje rust midden in de stad.

Teseum in Tongeren