01-02-2024

6x wandelen langs het water

In februari laten we de wijntjes staan en kiezen we vaker voor water. Maak een Tournée Minérale op deze wandelingen langs kabbelende beken, rivieren en meren.

Landschap van de Maas in Dilsen-Stokkem

1. Wandelen langs de Maas

De Maas vormt in het oosten van Limburg veertig kilometer lang de grens tussen België en Nederland. Meer dan genoeg water om langs te wandelen dus. Aan Belgische kant kies je in de verschillende wandelgebieden van RivierPark Maasvallei voor bewegwijzerde wandellussen. Meerdere lussen met elkaar combineren kan door de wandelwissels te volgen. Zo ontstaan ontelbaar veel combinatiemogelijkheden en is deze regio geschikt voor langere wandelingen of meerdaagse trektochten. Hier en daar steek je de Maas over naar Nederland. Zoek op voorhand uit of je tijdens je uitgekozen wandeling ergens van een veerpontje gebruik moet maken.

In natuurgebied Maesbempdergreend-Mazenhoven is de natuur nog erg wild en ruig. Konikpaarden en Galloway-runderen grazen in alle vrijheid. Als wandelaar mag je hier van de paden af door de natuur struinen, maar wel met respect voor de dieren en planten. Ook in wandelgebied Stokkem en wandelgebied Oud-Rekem vind je dergelijke struinzones.

Wandelen in rivierpark Maasvallei langs de oevers van de Maas

2. Schulensmeer

Het Lummense Schulensmeer ligt in het meer dan honderd hectare groot polderlandschap van Schulensbroek. Aan het meer starten verschillende wandelroutes, steeds met het water langs je. De kortste wandeling is twee kilometer lang. Het brede en vlakke wandelpad op de goed begaanbare oevers van het meer zorgt ervoor dat ook ouders met kinderwagens en rolstoelgebruikers van deze route genieten. Wil je rond het volledige meer lopen? Dan heb je zo’n zeven kilometer in de benen.

Door het specifieke waterrijke landschap vinden veel dieren hier hun thuis. Vooral vogelliefhebbers nemen best een verrekijker mee. Daarnaast is de kans ook groot dat je de kudde schapen tegenkomt die instaat voor de begrazing van het gebied. Om al dat wildlife te beschermen zijn sommige routes in het voorjaar afgesloten, zodat de vogels die op dat moment hun nestje aan het uitbroeden zijn niet verstoord worden.

Visser aan het Schulensmeer in Lummen bij zonsondergang

3. De Platwijers

De Platwijers is een natuurreservaat binnen het grotere gebied van De Wijers. Je wandelt langs talloze vijvers die als het ware een lappendeken vormen. Dit unieke vijverlandschap is ontstaan door de viskwekerij. Zo kan je ook in Limburg op de dijk langs het water wandelen. De routes variëren van drie tot meer dan twaalf kilometer zodat voor iedere wandelaar er wel een geschikte geschikte afstand tussen zit.

Onderweg kom je een uitkijktoren tegen. Neem zeker de moeite om deze te beklimmen, want vanaf de top heb je een prachtig weids uitzicht over de natuur. De Platwijers is de thuishaven van de zeldzame roerdomp en de woudaap. Voor diegenen die nu verward kijken, dat zijn vogels. Moeilijk te spotten, maar wie weet lukt het jou wel. Er werden ook enkele vogelkijkhutten opgetrokken om je kansen te vergroten.

De uitkijktoren in het vijverlandschap van De Wijers in Zonhoven

4. Langs de Jeker

De Jeker ontspringt in het Waalse Lens-Saint-Servais om 55 kilometer later in de Maas in Maastricht uit te monden. In het zuidoosten van Haspengouw heeft de vallei van de Jeker een stempel op het golvende, vruchtbare landschap gedrukt. De Verborgen Moois-wandeling in Lauw, een dorpje van Tongeren dicht tegen de taalgrens, loopt langs deze waterloop. Zes kilometer lang wandel je door karakteristieke holle wegen en hellende akkerlandschappen.

Een paar kilometer verder stroomafwaarts vind je het grensoverschrijdende wandelgebied van Sint-Pietersberg. Aan Belgische kant start je in Kanne bij Riemst voor een wandellus van vijf, zeven, twaalf of dertien kilometer tussen de Jeker en de Maas. Prachtige vergezichten over het water heb je tijdens deze wandelingen volop.

De Maas met mergelwanden en de brug van Vroenhoven in Riemst

5. Grenspark Kempen~Broek

Ook Grenspark Kempen~Broek is een grensoverschrijdend wandelgebied in het uiterste noordoosten van Limburg. Voor je het goed en wel beseft wandel je op Nederlands grondgebied. Start je wandeling in Bree, Bocholt, Kinrooi of Maaseik en wandel door het grotendeels waterige landschap. Moerassen, beekvalleien en vennen worden afgewisseld met akkers, weilanden en heide. Het totale park is 25 000 hectare groot en opgedeeld in verschillende wandelgebieden met elk weer eigen wandellussen. Dat betekent heel veel wandelen.

Het gebied St. Maartensheide-De Luysen is een veertig hectare groot vijvergebied en een waar paradijs voor vogels. Stramprooierbroek is dan vooral weer een heel moerassig stukje in het hart van het park. Wandel door de vallei van de Itterbeek, wat vroeger allemaal moeras was. Kortom, ben je op zoek naar een wandeling waarbij water centraal staat? Dan kom je in Grenspark Kempen~Broek zeker niet bedrogen uit.

Landschap met water in wandelgebied De Luysen in Grenspark~Kempen Broek

6. Vallei van de Zwarte Beek

De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en stroomt via Beringen naar Lummen. Het is een van de grootste natuurgebieden van Vlaanderen. Vertrek aan het Bezoekerscentrum De Watersnip voor een wandeling langs deze roestbruine waterloop. In het centrum zelf kom je meer te weten over de fauna en flora van de beekvallei, waarna je op verkenning kan op de diverse routes van 2 tot 7 km. Verschillende paden zijn ook zeer buggy- en rolstoeltoegankelijk, zoals het Prikkelpad waar 12 belevingselementen prikkelen met geur, geluid, kleur en gevoel.