05-06-2020

13 bijzondere plekken op het fietsroutenetwerk

Op en langs het Limburgse fietsroutenetwerk vind je heel wat bijzondere plekken. Locaties die je even doen stilstaan, die je laten herinneren of genieten, die je een fenomenaal uitzicht geven. We geven je enkele tips van plekken waar je best even van je fiets stapt. Plan je fietstocht langs deze knooppunten via de online routeplanner of klik meteen door op fietsroutes die wij al voor je hebben uitgestippeld.

'Fietsen door de Bomen' in Bosland

1. 'Fietsen door de Bomen' in Bosland

Aan knooppunt 272

Deze unieke fietsbeleving is een echte must-do. Je fietst tot op tien meter hoogte door de naaldbomen van het Pijnven in Bosland. Je kan de takken bijna aanraken.

Fiets door de boomtoppen op een fietsroute van 34 km of ga voor de langere route van 61 km.

2. 'Fietsen door het Water' in Bokrijk

Aan knooppunt 91

Recht doorheen het water fietsen zonder kletsnat te worden? Daarvoor moet je in Bokrijk zijn. Je fietst dwars doorheen de vijver helemaal tot aan de andere oever.

fietsen door het water in Bokrijk

Fiets door het water op een korte route van 23 km, een iets langere fietsroute van 41 km of verken een groter deel van het vijverlandschap op de route van 59 km.

Muur met graffiti van kunstproject 'The Yard'

3. Kunstproject The Yard

Aan knooppunt 41

In As staan op de oude, ongebruikte sporen van de voormalige stationsite vier treinstellen die door professionele street-art kunstenaars omgetoverd werden tot kleurrijke eyecatchers.

Op deze fietsroute van 38 km start je al meteen op deze bijzondere plek.

Kunstproject 'Helmen' in Halen

4. Helmen in Halen

Aan knooppunt 351

Langs het fietsroutenetwerk in Halen, staan in het landschap 44 grote betonnen helmen opgesteld. Een herinnering aan de Duitse bezetting in de Eerste Wereldoorlog en een prachtige plek om even stil te staan.

Fiets langs de Helmen op deze fietsroute van 58 km.

Twee tumuli in Gingelom

5. Tumuli in Gingelom

Volg de knooppunten 510, 511 en 192

Als je in de buurt van Gingelom fietst, kan het zijn dat je de tumuli tegenkomt. Dat zijn grafheuvels van rijke Romeinen en opmerkelijke landmarks in het landschap.

Fiets langs tumuli op een route van 60 km.

6. 'Fietsen door de Heide' in het Nationaal Park Hoge Kempen

Tussen knooppunten 550 en 551

Vooral in augustus en september, wanneer de heide in bloei staat, is deze plek prachtig mooi. Op een traject van vier kilometer fiets je langs de paarse pracht én over de houten, panoramische fietsbrug.

fietsen door de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen

Fiets 34 km door de heide of kies voor de langere route van 52 km.

Helsheaven in Helshoven

7. Helsheaven

Aan knooppunt 169

Let goed op, want je fietst er zo voorbij en dan moet je weer bergop fietsen. Op het hoogste punt van Helshoven vind je dit unieke uitkijkpunt in de vorm van een zwevend kapelletje.

Fiets 49 km lang door de omgeving van Sint-Truiden. De route van 53 km concentreert zich meer rond Borgloon.

8. Duitse militaire begraafplaats

Tussen knooppunt 255 en 264

In Lommel bevindt zich de grootste Duitse militaire begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog buiten Duitsland. Het is een serene plek die aanmoedigt tot overpeinzing en stilte.

Duitse militaire begraafplaats in Lommel

De begraafplaats ligt vlakbij 'Fietsen door de Bomen' in Bosland. Dezelfde fietsroute van 34 km en de route van 61 km passeren hier.

Zicht op de Slingerberg in Kanne

9. Slingerberg

Aan knooppunt 402

Ben jij klaar voor een slingerende beklimming? De Slingerberg in Kanne is een bekende klim onder wielerfanaten. Halverwege heb je een mooi uitzicht over het kanaal, het dorpscentrum aan de andere oever en het plateau van Caestert.

Fiets 41 km in en rond Riemst.

#inconcreto in Hoeselt

10. #inconcreto

Tussen knooppunt 123 en 519

Opeens doemt er een groot betonnen hoofd midden in het Hoeseltse landschap voor je op. Stap even van je fiets en beklim dit imposante kunstwerk van Frits Jeuris voor een magnifiek uitzicht.

Trap langs #inconcreto op deze fietsroute van 35 km.

Begijnhof van Tongeren

11. Begijnhof van Tongeren

Aan knooppunt 111

Het Tongerse Begijnhof staat op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. De meeste authentieke begijnenhuizen bleven bewaard en werden samen met de oude straatjes fraai gerestaureerd.

Verken Tongeren en omgeving op de fietsroute van 53 km of fiets meer richting Bilzen op de route van 59 km.

Kruinenpad in Maasmechelen

12. Kruinenpad

Tussen knooppunt 48 en 55

Het Kruinenpad in Maasmechelen brengt je vanaf de dijk van de Zuid-Willemsvaart tot tussen de boomkruinen. Laat je fiets even aan het begin van het pad staan en wandel tot de grond onder je voeten wegzakt.

Fiets langs het Kruinenpad op deze fietstocht van 52 km.

Labyrint van C-mine in Genk

13. Labyrint van C-mine

Aan knooppunt 73

Al van ver wijzen de mijnschachten aan de horizon je de weg naar C-mine. Maak zeker even een ommetje richting het binnenplein want daar wacht een groot, stalen Labyrint om in te verdwalen.

Deze fietsroute van 44 km start op C-mine.

Teken zelf je route uit langs één of meerdere van deze knooppunten voor een fietstocht vol hoogtepunten. Ga naar de online routeplanner van Visit Limburg.