01-07-2022

10x wandelen met de kinderen

Op wandel met het hele gezin, dat is altijd een leuke daguitstap! In de prachtige natuurgebieden van Limburg vind je verschillende wandelingen op maat van kinderen. Deze 10 wandelroutes zijn minder dan vijf kilometer waardoor ook de kortste beentjes de tocht aankunnen. Natuurlijk zijn er in de meeste wandelgebieden ook opties voor wie graag meer kilometers stapt.

1. Emma en Otis gezinswandeling in Tongeren (3 km)

Emma en Otis zijn op wandel met hun hondje. Onderweg vindt de kleine Botje een bijzondere munt in het zand. Waar zou die vandaan komen? Ga jij mee op avontuur? De wandeling is gebaseerd op het bijzonder mooie kinderboek ‘Emma en Otis vinden een muntje’ van Liesbet Slegers. Kleuters en hun ouders leren op een speelse manier kennismaken met archeologie aan de hand van acht opdrachten. Bij het startpunt krijgen de kinderen een rugzakje van Emma en Otis met allerlei spulletjes om de opdrachten tot een goed einde te brengen. Doe je het goed? Dan krijg je misschien wel een beloning!

2. Fruitqueeste in Sint-Truiden (2,9 km)

Zijn je kinderen dol op zoete zomervruchten? Ga op Fruitqueeste en ontdek samen met hen het fruitige landschap van Haspengouw! De wandeling leidt jullie door het mooie natuurgebied Cicindria. Hou je ogen onderweg open voor bijzonder vogelkastjes. Onder elk kastje staat een letter. Kan jij de vragen beantwoorden en het ‘gezonde’ woord raden? Dan mag je een beloning gaan afhalen op de dienst Toerisme. De kaart van de wandeling is ook hier verkrijgbaar.

Wandelen met de kinderen door de mooie omgeving van de Cicindria-in-Sint-Truiden

3. Familiespeurtocht in Maaseik (3 km)

Maaseik staat dit jaar helemaal in het teken van Harlindis en Relindis. Tijdens de familiespeurtocht gaan jullie samen op zoektocht door Aldeneik. Vinden jullie de verstopte figuren? De wandeling leidt jullie langs de mooiste getuigen van het rijke verleden van Aldeneik. Voor én door jong en oud: na een warme inleiding door Frieda Van Wijck volgen boeiende luisterfragmenten met woordkunst, geschreven en ingesproken door de leerlingen van de Stedelijke Academie voor Kunsten Maaseik. De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

4. De schat van Koning Leeuw in Lommel (3,5 km)

Ken jij Koning Leeuw? Hij woont in een heel groot kasteel, heel diep in het bos. Maar in dat bos wonen ook draken, rovers en slechte tovenaars die al jarenlang de koninklijke schat proberen te stelen. Op een dag lukt het Ivor de draak om de kist met al de juwelen en gouden munten weg te kapen. Ben jij moedig genoeg om Koning Leeuw te helpen en zijn schat terug te halen van draak Ivor? Je staat er niet alleen voor, in het bos wonen ook nog een heleboel dieren die je maar wat graag helpen! De prachtige omgeving van de Sahara en Blekerheide maakt deze wandeling meer dan de moeite voor elke leeftijd.

Een wandeling met de kinderen door de Lommelse Sahara.

5. Op speurtocht met Pierewiet de kanariepiet in Beringen (3 km)

Zou je graag de mooie plekjes op en rond be-MINE ontdekken? Pierewiet de kanariepiet neemt jullie graag mee op speurtocht! Tijdens de wandeling schotelt hij het hele gezin allerhande leuke weetjes en toffe doe- en zoekopdrachten voor. Brengen jullie deze tot een goed einde? Wie weet zit er wel een verrassing in ... tsjilp tsjilp! Bij Toerisme Beringen krijg je een rugzakje mee met al het nodige materiaal voor onderweg.

6. De crash van Kolonel Knots in Peer (2,3 km)

Oh nee, Kolonel Knots is met zijn straaljager tussen de bomen gecrasht! Help jij Saar en Nytro om hem terug te vinden? Ga op een spannende speurtocht door de bossen van Kleine-Brogel en bevrijdt de Kolonel. Korte beentjes kunnen kiezen voor de tocht van 2,3 km, wat meer getrainde benen stappen de lange route van 7,2 km. Starten doen jullie aan de Schutterij op de Oude Weyerstraat. Vergeet geen gsm, pen en papier. Veel succes!

Op wandel met de kinderen in de bossen van Kleine-Brogel in Peer.

7. Vuuravontuur in Lommel (4 km) en Pelt (2,5 km)

Heb jij het in je om een goede brandweervrouw of -man te worden? Ontdek het tijdens een onvergetelijk Vuuravontuur! In Lommel staat brandweerman Ferre op post voor een 4 km lange tocht, in Pelt neemt brandweervrouw Lucie je 2,5 km mee. Onderweg zijn er allerlei opdrachten en leren jullie van alles over brandpreventie. Wie weet ga je zelfs naar huis met een brandweerdiploma. Inschrijven of reserveren is niet nodig. Aan het startbord vind je flyers met alle informatie. Wel neem je best een potlood en papier mee en een muntstuk van € 0,50 voor een leuk aandenken!

8. In den Brand in Hechtel-Eksel (2 km)

In den Brand is de grootste zandbak van Vlaanderen. Neem dus zeker een emmer en een schepje mee, zodat de kinderen zich kunnen uitleven in de duinen. Tijdens de route beklim je de zanderige heuvels om van mooie uitzichten te genieten afgewisseld door schaduwrijke bospaden. Honger gekregen? Aan de startplaats vind je een grote picknickruimte waar je kleine en grote buikjes kan vullen in het groen. Op deze plek staan ook enkele houten speeltuigen in de vorm van insecten die in het gebied voorkomen. Zo maakt je kind kennis met de groene zandloopkever, de bastaardzandloopkever, de rode bosmier en de heidevlinder. Op pad met een kinderwagen? Door de zanderige ondergrond is het aangeraden om deze route enkel met een stevige terreinbuggy aan te vatten.

Kinderen spelen in de duinen van In den Brand in Hechtel-Eksel.

9. Kattevennen in Genk (4,5 km)

De wandeling start aan de toegangspoort van Kattevennen, deel van Nationaal Park Hoge Kempen. Hier loop je vooral door dennenbossen. Vanaf het bezoekersonthaal volg je de eerste anderhalve kilometer het Planetenpad waarbij borden langs het pad je alles vertellen over de planeten in ons zonnestelsel. Leuk weetje: de afstanden tussen de infoborden zijn op schaal van de afstanden tussen de daadwerkelijke planeten. Je wandelt over knuppelpaden en vlakke boswegen. De lus brengt je terug naar je startpunt waar ook de speeltuin De Speelplaneet gelegen is. Haal in het bezoekersonthaal de gratis brochure voor het Stenenpad af en ontdek zo een dertigtal stenen op het pad rond de speeltuin.

10. Domein Pietersheim in Lanaken (3,7 km)

Domein Pietersheim is één van de toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Op de groene wandelroute wandel je door bossen, over een beukendreef en langs een okkernotenboomgaard. Blikvanger is de Waterburcht. Op het platform in het poortgebouw genieten van een prachtig uitzicht over het burchtplein en het omliggende park. Kleine ridders kunnen in de burcht op verkenning gaan. Alle opdrachten uit het spelboekje uitgevoerd? Dan krijg je een gepersonaliseerde oorkonde. Iets verderop wachten de dieren van de kinderboerderij. Gezellig kuieren tussen de dieren en pony’s en geitjes knuffelen in de Knuffelweide. Voor veel kinderen het hoogtepunt van de wandeling. De speeltuin van de kinderboerderij werd volledig gerenoveerd. Hier ravotten kinderen op gloednieuwe speeltuigen. Tijdens zonnige dagen is de waterpartij een ware uitnodiging voor lekker plensplezier.

wandelen met de kinderen aan Domein Pietersheim in Lanaken.

Zo gaat het goed, zo gaat het beter,
Alweer een kilometer!

Eén, twee, drie, vier, vijf, zes, zee-ven
...