15-12-2021

10 tips om te doen in de kerstvakantie

Voor het tweede jaar op rij ziet de kerstvakantie er anders uit dan normaal. Een weekje langer voor vele kinderen, geen talloze gezellige kerstmarkten of uitbundige nieuwjaarsevents, mondmasker en Covid Safe Ticket op zak. In deze blog krijg je 10 tips die je veilig in de frisse buitenlucht met familie en vrienden kan doen. Geniet zoveel mogelijk van het samenzijn en tot in 2022!

Mensen wandelen door het bos in Bilzen

1. Expeditie Bilzen

Drie bewegwijzerde wandelingen door en langs al het moois wat Bilzen te bieden heeft, dat is Expeditie Bilzen. Toegegeven: je moet wel een beetje een ervaren en fanatieke wandelaar zijn, want met routes van 25 tot 30 kilometer zijn dit geen ommetjes voor ongetrainde kuitspieren. Iedere lus start op de Markt van Bilzen en heeft een bepaald thema naargelang wat je onderweg tegenkomt. De lus ‘Pittoreske kastelen’ brengt je bijvoorbeeld langs de Landcommanderij Alden Biesen en het wijnkasteel van Genoelselderen. Kies je voor ‘Door dorpen en steegjes’ dan wandel je door de kerkdorpen Rijkhoven, Mopertingen en Eigenbilzen. De lus ‘Groen en grandeur’ ten slotte doet verschillende natuurgebieden aan die je doen proeven van het Nationaal Park Hoge Kempen. De gekleurde bewegwijzering blijft nog hangen tot het voorjaar van 2022.

2. Winterwandelingen in Bokrijk

Voor de meer beginnende of gematigde wandelaar opent Bokrijk deze winter gratis de deuren van het Openluchtmuseum voor de Winterwandelingen. Van 26 t.e.m. 9 januari wandel je gezellig samen met vrienden of familie door het mooiste park van Vlaanderen. Alleen op 31 december en 1 januari sluiten de poorten omdat iedereen dan aan de feestdis zit. Sfeerverlichting leidt je doorheen de verschillende museumdelen en je beslist zelf of je de wandeling voortzet richting het Arboretum, 'Fietsen door het Water' in Bokrijk of de omliggende bossen.

Winterwandelingen Bokrijk

3. Autospeurtocht door Haspengouw

Ga op een roadtrip door de prachtige fruitstreek. De autospeurtocht doet Sint-Truiden, Borgloon, Bilzen en Tongeren aan en er kan in iedere gemeente gestart worden op een tocht van 50 of 80 kilometer. Je cruiset voorbij de mooiste plekjes van de regio, zonder de drukte van het bloesemseizoen. Als je de vragen van de speurtocht oplost, maak je bovendien kans op een mooie prijs. Haal de brochure op bij één van de toeristische diensten en ga nog tot februari 2022 op pad.

4. Sint-Truiden by Lights

Het centrum van Sint-Truiden licht ook dit jaar weer op. Talloze historische gebouwen en monumenten krijgen een extra dimensie door het unieke lichtspel van Sint-Truiden by Lights. De wandeling is leuk voor jong en oud! Haal het plan af bij Toerisme Sint-Truiden en wandel op eigen tempo de route van 5,5 kilometer. In de kerstvakantie is dit iedere dag na zonsondergang mogelijk. Kom je met de kinderen? De Wenstocht is een zoektocht voor de kinderen die op het parcours van Sint-Truiden by Lights ligt. Op het einde gaan ze met een verrassing naar huis. Als je graag wat uitleg zou krijgen tijdens de wandeling, boek dan het XL-arrangement. Een gids neemt je mee langs het erfgoed en vertelt je er alles over. Een drankje en een tasje soep zorgen voor een opkikker onderweg.

5. Dwalen met verhalen – Winterwonderlandtocht

Wie luistert er niet graag naar verhalen? In Kerniel, een deelgemeente van Borgloon, wandel je op de Winterwonderlandtocht langs verhalen voor groot en klein. De route is ongeveer 5 kilometer lang. Download op voorhand het plannetje of haal deze gratis af bij de toeristische dienst, want de wandeling is  ter plekke niet bewegwijzerd. Acht keer houd je onderweg halt om naar een winters verhaal te luisteren, telkens eentje voor kinderen en eentje voor volwassenen. Scan hiervoor de QR-code die op het vertelbord staat.

6. Waterlight Graffiti

In Hasselt maak je in de kerstvakantie zelf speciale graffiti-kunstwerken. Niet met een spuitbus op een muur, maar met water en licht. Dit interactieve kunstwerk is bedacht door Antonin Fourneau. Het materiaal dat gebruikt wordt, licht op wanneer het in contact komt met water. Met een spons vol water laat je jouw innerlijke kunstenaar los en creëer je tekeningen op de wand. Je bezoekt Waterlight Graffiti van 14 tot 18 uur aan de Holiday Inn (tot 26 december). Vanaf 27 december staat het op de Grote Markt.

7. Foto-expo Beringse stadsfotografen

In de bibliotheek van Beringen stellen fotografen van eigen bodem hun werk tentoon in een tijdelijke expo. Voor wie een sneak preview wil: zoek Jelle Canipel en Joris Put op Instagram en je krijgt een voorsmaakje van wat je te wachten staat. De hele maand december bezoek je de expo tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Foto-expo Beringse stadsfotografen

8. Winterland Hasselt

Het gezelligste winterdorp ligt in Hasselt! Wat je zeker moet doen in Winterland? Rondjes draaien op de overdekte schaatsbaan, een glühwein of warme chocomelk bestellen, in het reuzenrad genieten van het prachtige uitzicht over de stad en een bezoek brengen aan het Huis van de Kerstman. Klaar voor een dag vol sfeer en gezelligheid? Zak met mondmasker en Covid Safe Ticket af naar het Kolonel Dusartplein. De toegang tot Winterland is gratis, voor de schaatsbaan en de kermisattracties moet je kaartjes kopen.

9. Brakaad Ham

Brakaad is een sfeervolle lichtjeswandeling in de bossen van Gerhesen op 29 en 30 december. Tijdens deze avondwandeling van ongeveer 2,5 km stap je in een betoverende wereld vol lichtjes en vuur en maak je kennis met verschillende personages. Reserveer je tijdslot op voorhand en wacht daar niet te lang mee want de plaatsen zijn beperkt.

10. Bilzen Mysteries

Bilzen Mysteries: Het Verhaal is ook een activiteit die het beste tot zijn recht komt wanneer de zon is gaan slapen. Wat je te wachten staat is een spectaculair beeld-, klank- en lichtspel dat je meeneemt doorheen de geschiedenis van Alden Biesen. Zet de tablet aan en ga op weg. De Heer van Biesen, gespeeld door Jan Decleir, gidst je door het verhaal en onderweg kom je bijzondere personages, zoals nimfen en ridders, tegen. Overdag kan je in Alden Biesen een misdaad oplossen. In Het Complot verken je op een speelde en spannende manier het domein en ga je samen met commissaris Angel op zoek naar de dader van een mysterieus ongeval.

Bilzen Mysteries Het Verhaal