10-11-2021

10 tips om te doen in de herfst

Weet je niet zo goed wat te doen in de herfst? Natuurlijk is het zalig om met een dekentje en een kop warme chocolademelk op de zetel te kruipen. Voor de dagen dat je eens iets anders wilt, zijn er genoeg leuke activiteiten voor een herfstige uitstap richting Limburg. Wij geven jou tien tips.

1. Ga op pad na zonsondergang

Nu begint het echt op te vallen: de zon gaat vroeger onder en de dagen worden steeds korter. Ruil een avond op de zetel eens in voor een activiteit na zonsondergang. In Sint-Truiden lichten enkele historische gebouwen en monumenten prachtig op voor een lichtwandeling door het stadscentrum. Sint-Truiden by Lights kan je iedere vrijdag, zaterdag en zondag na zonsondergang doen. Eén keer per maand geniet je op enkele locaties van een muzikale beleving gebracht door lokale artiesten tijdens de edities van Sint-Truiden by Lights & Music.

Wanneer de avond valt, komt Alden Biesen tot leven. Bilzen Mysteries: Het Verhaal neemt je mee op pad door 800 jaar geschiedenis van de landcommanderij. Zet de tablet aan en laat je door de Heer van Biesen - gespeeld door Jan Decleir - op sleeptouw nemen door een spectaculair klank- en lichtspel.

Bilzen Mysteries Het Verhaal in Landcommanderij Alden Biesen

Kijk jij wel eens gefascineerd omhoog naar de sterrenhemel? Tijdens de Sterrenkijkavonden in Kattevennen is de sterrenwacht geopend voor het grote publiek en kan je door de telescoop naar de hemel turen. Een astroranger leert je de sterrenbeelden herkennen en toont je de andere hemellichamen die op dat moment te zien zijn. Houd wel even het weer in het oog, want uiteraard valt er bij bewolking niet veel te bekijken.

2. Kerstcadeautjes shoppen

Het is nooit te vroeg om je kerstcadeaus in huis te halen. Met dagen als Black Friday en Cyber Monday is de herfst het perfecte seizoen om goede koopjes te scoren. En wie zegt dat je jezelf ondertussen niet die nieuwe winteroutfit cadeau mag doen? In Maasmechelen Village winkel je bij enkele toonaangevende merken. Zet BOSS, The North Face en American Vintage op je verlanglijst.

Shoppen in Maasmechelen Village

Ook in de Limburgse shoppingsteden zit je goed voor een dag puur shopplezier. Kuier rond in het Hasseltse stadscentrum met de grote winkelstraten en gezellige zijstraatjes en zak daarna af naar de Quartier Bleu, het nieuwe hippe stadskwartier aan de Hasseltse jachthaven. Grotere must-visit concepten, zoals Fnac, Coolblue en Dreamland, en lokale shops wisselen elkaar af.

In Genk winkel je niet alleen op en rond het Stadsplein, ook de drie overdekte shoppingcentra zijn de moeite waard (zeker als het weer wat minder zou zijn). Shopping 1 is trouwens het eerste indoor shoppingcentrum van België en is recent helemaal vernieuwd en uitgebreid met nieuwe winkels.

3. Maak een boswandeling

De natuur in de herfst; het zou zonde zijn om dat over te slaan. Trek dus je wandelschoenen aan voor een frisse boswandeling. Bossen vind je in Limburg meer dan genoeg van. Bosland is het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen, verspreid over Hechtel-Eksel, Pelt, Lommel en Peer. De 12 verschillende wandelgebieden staan met elkaar in verbinding door het uitgebreide wandelnetwerk met knooppunten. Daarnaast heeft ieder wandelgebied meerdere bewegwijzerde lussen. Handig wanneer je niet zelf je route wilt bepalen en gewoon pijltjes wilt volgen.

Herfst in de bossen van Bosland

Ook in het Nationaal Park Hoge Kempen liggen hectares aan bos op je te wachten. De toegangspoorten met gegarandeerd veel bos zijn die van Kattevennen, Station As en Lieteberg. De bewegwijzerde routes nemen je mee over verschillende afstanden. De diehard wandelaar kan dan weer de langeafstandswandeling doorheen het volledige Nationaal Park uitproberen.

De Voerense bossen zijn een stukje Ardennen in Limburg. Of zo lijkt het althans. Dichte bossen, steile beklimmingen en hier en daar een klaterend beekje, het is een van de mooiste wandelregio’s die Vlaanderen rijk is.

4. Bak een Limburgse lekkernij

De oogst van appelen en peren in de Haspengouwse fruitstreek is achter de rug. Wat dat betekent? Heel veel vers fruit om lekker aan het bakken te slaan. Of je nu een ervaren bakker bent of voor het eerst iets uit de oven wilt toveren, een gure herfstdag waarop je toch niet naar buiten wilt, is daarvoor ideaal. Een lekkere appelcake of wafeltjes met appel en kaneel. Of wat dacht je van een heerlijke taart? Foodblogger Bart De Roeck deelde met ons zijn recept voor een gemakkelijk perentaart.

5. Wilde dieren spotten

Het najaar is ideaal om wilde dieren te spotten in hun natuurlijke habitat. De dieren maken zich nu stilaan klaar voor de winter. Veel vogels trekken naar het zuiden om te overwinteren, maar er zijn er heel wat die in onze streek blijven. Het natuurgebied Negenoord in Dilsen-Stokkem is een belangrijke overwinteringsplek voor talloze watervogels. Ga op pad met de natuurgids om de diverse soorten te leren herkennen.

De Wijers is een bijzonder waardevol natuurgebied. Het unieke waterlandschap vormt de thuis van heel wat zeldzame dieren. Ga op Wijersafari om de meeste typische dieren van de De Wijers te ontdekken. Zie jij o.a. een boomkikker, woudaap of roerdomp?

Dassen spotten kan het best in de Voerstreek. De grootste populatie van Vlaanderen leeft hier in alle rust tussen holle wegen, bossen en valleien. Dassen zijn nachtdieren: ze gaan ’s avonds laat en ’s ochtends vroeg op pad op zoek naar noten, vruchten, insecten, wormen, vogels en kleine zoogdieren.

6. Wijn proeven

Kies alvast de wijn uit die je tijdens de eindejaarsfeesten gaat schenken. In de wijnlounge van wijndomein Aldeneyck proef je alle wijnen gezellig aan de openhaard. Met een vlees- en kaasplank en de uitleg van de wijnkenners erbij, was wijn uitkiezen nog nooit zo aangenaam. Een volledige rondleiding over het domein is ook mogelijk, dan is reservatie op voorhand aangeraden.

Klink op het nieuwe jaar met de mousserende wijnen van wijnkasteel Genoels-Elderen. “De Parel 08” heeft de titel ‘Beste Belgische Wijn’ op zak, maar laat je zeker niet door ons beïnvloeden. In de wijnbar maak je in alle rust je keuze uit de verschillende wijnen en in de boetiek neem je de gewenste flessen meteen mee naar huis. Op 12 december vindt in Gloire de Duras een Kerstdegustatie plaats waarbij je zowel een rondleiding kan volgen over het domein als de wijnen ter plekke kan proeven. Je dient wel even op voorhand te reserveren zodat ze weten dat je komt.

Wijn proeven in wijndomein Gloire de Duras

In de kelders van het kasteel Vilain XIIII in Maasmechelen rijpen de wijnen in eiken vaten. Iedere zaterdagnamiddag ben je hier welkom te proeven en te kopen. De wijnbouwers vertellen je alles over hun wijnen zodat je weet welke je moet serveren tijdens het kerstdiner. Ook op zaterdag zijn individuele bezoeken aan de wijnmakerij van Wijndomein Vlijtingen mogelijk. Je krijgt een kijk achter de schermen en twee proefglazen. Geen rondleiding nodig? Tussen 11 en 15 uur is de winkel annex wijnmakerij vrijblijvend open. Je bent er welkom voor een glas (of een fles)!

7. Volg een workshop

Leer deze herfst een nieuwe vaardigheid. In het GlazenHuis in Lommel blaas je onder begeleiding van een ervaren glasblazer een kerstbal. Zo pronk je deze kerst met een eigen glascreatie in je kerstboom. Ook workshops in het glasgieten zijn mogelijk. In een mal van zand giet je het hete, vloeibare glas en voeg je kleur toe. Na twee dagen afkoelen ligt jouw kunstwerk uit glas op je te wachten.

Workshop glasgieten in het GlazenHuis in Lommel

In Bokrijk zet je je handen aan het werk in de Ateliers+. Tijdens een diepgaandere workshop leer je vlechten met wilgentakken, een lepel snijden uit hout, zeep maken en juwelen weven. Zin om je eigen kerstkrans te vlechten? Schrijf je dan in voor de workshops die doorgaan in het Kasteel van Bokrijk.

Binnenkort is het Sinterklaas. De winkels staan nu al vol chocolade en snoepgoed. Zou het niet heel origineel zijn om zelf je chocoladen mannetjes te maken? Bij chocolatier Vanwetswinkel volg je na afspraak een workshop waarin je zelf figuren uit chocolade giet of de allerlekkerste pralines creëert. Uiteraard hoort een proeverij erbij!

8. Ga naar een museum

Een regenachtige dag in het najaar is bijna synoniem voor een bezoek aan het museum. Enkele Limburgse tips:

  • In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren toont de permanente tentoonstelling het leven van de mens van de prehistorie tot het einde van de Oudheid.
  • In C-mine kom je meer te weten over het Genkse mijnverleden. Daal met de nieuwe audiogids af tot onder de grond om je bezoek uiteindelijk te eindigen op 60 meter hoogte.
  • Het Mijnmuseum in Beringen dompelt je onder in het mijnerfgoed. Je bezoekt op eigen tempo het museum en met de gids de ondergrondsimulatie.
  • Alles wat je maar wilt weten over jenever kom je daadwerkelijk te weten in het Jenevermuseum in Hasselt. Je bezoek afsluiten met een drupke? Dat kan!
  • In het Peerse Bruegelmuseum hangen reproducties van álle schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Meer dan 40 meesterwerken.
  • In de Brug van Vroenhoven komen twee verhalen samen: het begin van de WO II en de binnenvaart. Twee heel verschillende onderwerpen, één bindingsmiddel: het Albertkanaal.
  • In de archeologische site van het Teseum zie je de funderingen en muren van de stad Tongeren zoals die 2000 jaar geleden eruitzag. In de schatkamer staat de kerkschat van de basiliek tentoon, een van de grootste en rijkste van de Benelux.
  • In het GlazenHuis in Lommel lopen momenteel drie expo’s die de hedendaagse glaskunst in beeld brengen. In het atelier ga je zelf aan de slag.
  • In museum DE MINDERE in Sint-Truiden wordt het verhaal van Franciscus van Assisi en zijn volgelingen, de minderbroeders, verteld.

9. Ga op zoek naar kabouters

Ga met de kinderen op zoek naar kabouters. Hun huisjes zie je nu overal staan. In het Pietersheimbos wonen verschillende kabouterfamilies. Eekhoorn Kwip neemt de allerkleinsten mee op pad voor een wandeling van drie kilometer waarbij ze leren welke taken kabouters eigenlijk allemaal hebben. Ook in Lommel wonen er veel van deze kleine vriendjes, maar ze zijn helaas vervloekt door een boze tovenaar en kunnen hun dorp niet meer uit. Tijdens de zoektocht naar het verloren kabouterdorp moeten de kinderen erin slagen de vloek te verbreken. Volg de blauwe kaboutermutsjes voor de route van 2,3 km (die ook met de buggy te doen is) of de rode mutsjes voor een avontuur van 6 km.

10. Opwarmen in een warm bad

Na een koude dag buiten is er niets zo prettig als heerlijk opwarmen in het warme water. In Elaisa Energetic Wellness kan je baden op een wel heel bijzondere plek. Je zwemt met zicht op de oneindige natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen in chloorvrij water. Ietsje verderop ligt Aqua Garden in het Terhills Resort. Dit kleinschalige zwembad is ook voor daggasten toegankelijk. Ultiem relaxen doe je in de infinity pool die uitgeeft op het allermooiste panorama.

Even al je zorgen weg laten bubbelen kan in de bubbelbaden van Aqua Mundo in Center Parcs De Vossemeren. Ook in het ontspanningsbad van de Aquadroom in Maaseik is het zalig tot rust komen. Daar zorgen de massageligbanken, de jacuzzi en nekdouches wel voor.

Genieten in de infinity pool van Aqua Garden Terhills Resort