Naar een museum gaan: voor de meeste kinderen klinkt dit als een saaie uitstap. Ze zullen snel van gedachten veranderen in deze 5 musea.

Campagnebeeld met neanderthaler en Romein van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

1. Gallo-Romeins Museum

Iets bijleren wordt nog leuker door de animaties en interactives in de permanente tentoonstelling. Kinderen luisteren naar de verhalen van Bob De Graver of gaan mee op speurtocht met Ward.

Campagnebeeld met astronaut in de Cosmodrome in Genk

2. Cosmodrome

Je ticket voor een ruimtereis. Ga mee naar het absolute begin van het heelal en reis door de evolutie van de kosmos. Je mag ook zelf door een grote telescoop naar de hemel staren.

Zicht over vijver en gebouwen in Bokrijk bij Genk

3. Bokrijk

In Openluchtmuseum Bokrijk komen de personages van 1913 terug tot leven. Of laat je terugvoeren naar de turbulente jaren 60. Weten kinderen nog hoe een telefoon er toen uitzag?

Kind verkleed als mijnwerker in Mijnmuseum Beringen

4. Mijnmuseum

Het Mijnmuseum in Beringen vertelt  over het leven van de mijnwerkers. Tijdens de Mijnzondagen neemt een ex-mijnwerker je mee op pad. Maar eerst doe je een overall aan en zet je een helm op.

Kind verkleed als Romein in Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik

5. Regionaal Archeologisch Museum

Archeologie leuk gemaakt! Maak zelf een pijl of koperen ring. Ridders in spe trekken een maliënkolder aan. Aan fantasie geen gebrek in de ontdekkingskamer van het Regionaal Archeologisch Museum.

Hoogtepunten

Gallo-Romeins Museum - Gallo-Romeins Museum

Gallo-Romeins Museum

Haspengouw
Je ticket voor een ruimtereis - 360° shows in Kattevennen

Je ticket voor een ruimtereis

de Limburgse Kempen
Mijnmuseum - Klasbezoek - William Vanderheyden fotograaf

Mijnmuseum

de Limburgse Kempen
Regionaal Archeologisch Museum - ontdekkingskamer voor kids - Ontdekkingskamer Musea Maaseik

Regionaal Archeologisch Museum - ontdekkingskamer voor kids

het Maasland
Mijnmuseum - Klasbezoek - William Vanderheyden fotograaf

Mijnmuseum

BERINGEN
Bezoek het multimediale museum, maak een exclusieve wandeling doorheen de historische mijngebouwen tijdens de Mijnzondagen en geniet van een lekker Koolputtersbiertje in ons fietscafé.

Het Mijnmuseum vertelt het verhaal van de mijnwerkers en het leven in en rond de mijn en dus ook het ontstaan van steenkool. We werken met getuigenissen, video's en geluidsfragmenten, aangevuld met een maquette die via een klank- en lichtspel de bovengrondse activiteiten duidt.

Momenteel zijn er door covid-19 aangepaste programma's voorzien. Om zeker te zijn van het huidige aanbod en de noodzakelijke reservaties die daarbij horen, kan je best de website www.mijnmuseum.be raadplegen.

Voor covid-19 was dit het vaste aanbod: je kan je museumbezoek aanvullen met een begeleide tocht naar de ondergrondsimulatie om 11, 13 of 15 uur, reserveren is niet nodig. Je bezoekt het museum op eigen houtje, vergezeld van onze gratis audio-tour of het gezinsprogramma 'Mijn Verhaal'. Dit uitgebreide aanbod voor gezinnen moet niet onderdoen voor die van groepen en scholen. *

Anno september 2020 is dit het aanbod: We zijn heel erg blij je terug te mogen verwelkomen, jammer genoeg ziet je bezoek er wegens covid-19 net iets anders uit dan normaal. Dit zijn de praktische afspraken voor individuele bezoekers :

Kies je startmoment: 11u00, 13u00 of 15u00
Let op, kom zeker een kwartier voor aanvang van je tijdsblok want onze rondleidingen starten stipt. We bundelen alle aanwezige individuele bezoekers tot een groep van maximum 10 volwassenen. Met deze groep gaan we, onder begeleiding van onze gids, de historische mijngebouwen bezoeken op de site. Op die manier ontdek je een stukje van de weg die de mijnwerkers aflegden voor ze aan hun werkdag begonnen. Na deze rondleiding heb je zelf de tijd om op je eigen tempo het mijnmuseum te bezoeken.

Dus : controleer zeker de website www.mijnmuseum.be voor het meest recente aanbod door covid-19
  • Toon op kaart
  • Bekijk als lijst
  • Toevoegen aan mijn reis