De 44 Limburgse gemeenten bewerkten 44 identieke Stahlhelmen tot unieke creaties. Vandaag vormen ze samen één groot kunstwerk in Halen. We geven je vier redenen waarom 'Helmen' zeker een bezoekje waard is.

Waar ligt het?

Het ligt vlak naast het fietsroutenetwerk, dus het is heel gemakkelijk om tijdens je fietstocht hier even een stop in te lassen. Het herinneringspark is gelegen aan de Betserbaan, tussen fietsknooppunt 351 en 355.

Meer informatie over het project

1. Een plek voor reflectie en creativiteit

Een plaats waar verleden, heden en toekomst samenkomen. Grote betonnen helmen die op vier rijen netjes naast elkaar staan in een groen uitgestrekt landschap. Zo mooi en bijzonder dat je er stil van wordt.

2. Een plek met een verleden

De plaats waar de helmen staan, is niet lukraak gekozen. Op 12 augustus 1914 vond op deze vlakte de Slag der Zilveren Helmen plaats. Vele soldaten sneuvelden hier. Nu is er een herinneringspark om WO I te herdenken.

3. Iedere helm heeft een eigen verhaal

Jong en oud gingen samen aan de slag. Ze verbeeldden creatief een oorlogsverhaal op iedere helm en gaven de helmen een boodschap mee. Elke helm staat symbool voor een Limburgse gemeente en vertelt via een QR-code een uniek en lokaal WO I-verhaal.

4. Nog meer geschiedenis dichtbij

Op wandelafstand ontdek je het voormalige Duitse en Belgische militaire kerkhof en het monument van de 'Zwarte Duivels'.

Kunstproject 'Helmen' in halen