Schrikkeldag? Dat is 24 uur extra in Limburg!

Limburg heeft eindeloos veel mooie plekjes en gevarieerde landschappen om te ontdekken. Dat is genieten, elke keer weer! En dus komt deze schrikkeldag, met 24 uur extra tijd, goed van pas. Met deze tips blijf je een dagje langer in Limburg hangen.

Tip 1: ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk

Maak een fietstocht of wandeling door het Limburgse vijverlandschap en passeer ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk. Dit pad neemt je mee doorheen een van die vijvers totdat het water op ooghoogte staat. Volg de uitgestippelde fietsroute van 23 km of, als het wat langer mag zijn, trap 41 km door De Wijers. Wandelaars stappen de tocht van 4,2 km door domein Bokrijk.

Combineer ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk met deze tips:

  • Waan je een echte mijnwerker in C-mine in Genk
  • Kies voor een hele dag familieplezier en beleving in Domein Bokrijk in Genk
  • Zoek adrenaline op achter het stuur bij Karting Genk
Fietsen door het Water in Bokrijk

Tip 2:  ‘Fietsen door de Bomen’ in Nationaal Park Bosland

Ben jij de iconische cirkel van ‘Fietsen door de Bomen’ in Nationaal Park Bosland al op geweest? Op dit pad cirkel je tot 10 meter hoogte zodat je je tussen de boomtoppen bevindt. Zo zie je het bos eens vanuit een ander perspectief. Kies uit een stevige fietstocht van 61 km die je dwars door de boomtoppen brengt of ga voor de kortere versie van 36 km. Al wandelend volg je de oranje wandelroute van net geen 7 km.

Combineer ‘Fietsen door de Bomen’ in Nationaal Park Bosland met deze tips:

Fietsen door de Bomen in Bosland

Tip 3: Snuif cultuur op in Hasselt

Voor liefhebbers van mode en design is Hasselt de place to be. Het Modemuseum vertelt het verhaal van kleding en trends. In Z33 lopen regelmatig tentoonstellingen over actuele kunst, design en architectuur. Ook buiten de muren van de musea vind je kunst. Volg de street art wandeling door het centrum en ontdek kleurrijke pareltjes op iedere straathoek. Na afloop kun je genieten op een gezellig terras of wandel het Jenevermuseum binnen voor een Hasselts ‘witteke’.

Combineer je uitje in Hasselt met deze tips:

Quartier Bleu Hasselt

Tip 4: kunst in de open ruimte met PIT in Borgloon

Dankzij het PIT-project, fleuren diverse kunstwerken het Loonse landschap op. Het doorkijkkerkje 'Reading between the Lines' is misschien wel het meest bekend. De wandelroute van 9,3 km neemt je vanuit het centrum van Borgloon mee op een volledige tocht doorheen het gevarieerde landschap en je passeert er nog een tweede kunstwerk in de open ruimte. Kan jij het spotten?

Combineer een tocht langs kunst met deze tips:

Reading between the lines in Borgloon

Tip 5: Ervaar de charme van een mergelwandeling in Kanne

Het charmante Kanne biedt een boeiende inkijk in het mergellandschap van Limburg. Tijdens je wandeltocht ontdek je de karakteristieke mergelgrotten en geniet je van de mooie uitzichten. Je steekt ook zo de grens met Nederland over. Bedwing de Slingerberg met de fiets op de route ‘Akkerlanden en mergelwanden’. Let op, dit is stevig doortrappen!

Combineer een bezoek aan Kanne met deze tips:

Slingerberg in Kanne

Tip 6: Duik in het mijnverleden in Thor Park Genk

De mijnbouw van vorige eeuw heeft duidelijk sporen nagelaten in het landschap. In Thorpark zie je deze uitgestrekte dennenbossen, terrils en heidelandschap. Verken dit bijzondere gebied te voet en volg de steenmannetjes op weg naar de top voor een adembenemend panorama.

Combineer een wandeling door Thorpak met deze tips:

Thorpark Genk

Tip 7: Wateractiviteiten op de Maas

Suppen, kajakken, varen, … op welke manier wil jij de Maas beleven? Dobberend op het water beleef je de omliggende natuur anders. De watervogels deinen met je mee op het water en wie weet zie je op de oevers wel een kudde konikpaarden grazen in het wild.

Combineer een wateractiviteit op de Maas met deze tips:

Kanovaren over de Maas in Limburg

Tip 8: ‘Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen

De heidevelden van de Mechelse Heide kleuren in augustus prachtig paars. Op de fietsbeleving van ‘Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen trap je op een traject van 4 km dwars door deze purperen zee. Volg de fietsroute van 37 km door het hart van de Hoge Kempen.

Combineer ‘Fietsen door de Heide’ in Nationaal Park Hoge Kempen met deze tips:

Fietsen door de Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen

Extra tip: dorst gekregen?

Limburg is gekend voor de lekkere bieren. Als je nog tijd over hebt, proef van het heerlijke gerstenat in een van de Limburgse brouwerijen. Liever een wijntje? Ook de Limburgse wijnen halen ieder jaar prijzen binnen. Waan je als een God in Frankrijk op de diverse wijndomeinen.

Heb je meer dan 24 uur nodig om je Limburgse bucketlist af te werken? Dat begrijpen we! Er valt ook zoveel te zien en te doen. Blijf daarom gerust een nacht logeren.